Zobacz temat - [foto] ringi na lampy przednie w R200(okraglak)

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [foto] ringi na lampy przednie w R200(okraglak)

pawciu87 - Pią Kwi 27, 2007 14:17
Temat postu: [foto] ringi na lampy przednie w R200(okraglak)
Grzebiac po pewnym zaprzyjaznionym serwisie znalazlem cos takiego. Jak wam sie to widzi? Wyglada ciekawie, nie powiem :o

piter34: zmieniłem troszkę tytuł watku

Owsik - Pią Kwi 27, 2007 23:36

Jak dla mnie wieś-tuning :roll:
Kozik - Sob Kwi 28, 2007 12:23

To zdjęcie jest niewyraźne ale widziałem podobne światła w oplu astrze w nocy - niesamowite wrażenie. Jak to zobaczyłem to myślałem że to jakaś spoko fura ale jak podszedłem bliżej to okazało się że to tylko astra I.
To zdjęcie jest niewyraźne albo te lampy są domowej roboty :lol:

UncleAllEvil - Nie Maj 13, 2007 17:56

Kompletne lampy angel eyes - TAK - wygląda to bardzo fajnie, niestety nie znalazłem do R400
Ringi - NIE - wiocha totalna :(

Moloch - Pon Maj 14, 2007 06:34

Wygląd fajny ale ringi sprzedawane na allegro zazwyczaj nie swiecą po całości, a ogyginałów od np Helli nie ma do Roverków :cry:

Oryginalne eagle eyes mają homologację, na takie coś nie dostaniesz jej :roll:

Kozik - Pon Maj 14, 2007 08:44

A takie jak wam się podobają? Kolega założył do Astry.

W rzeczywistości wyglądają lepiej.

Moloch - Pon Maj 14, 2007 09:21

Ale to są chyba kompletne lampy a nie ringi z allegro??

Bo w miare ładnie wyglądają, te chromy to jak kto lubi, dla mnie to ujdą w tłumie :wink:

Kozik - Pon Maj 14, 2007 09:24

Tak to kompletne lampy. Kosztowały ok 700zł z wysyłką - mi by było szkoda tyle dać za lampy, mimo, że wyglądają super :evil:
Moloch - Pon Maj 14, 2007 09:39

Kozik napisał/a:
Tak to kompletne lampy. Kosztowały ok 700zł z wysyłką - mi by było szkoda tyle dać za lampy, mimo, że wyglądają super :evil:

No właśnie jak kupujesz lampy, dedykowane do danego modelu, dobrych firm z homologacją to one wyglądają, nawet samo szkło jest ładne, ale z ringami z Allegro różnie to bywa :roll:

Zapewne to są te lampy
KLIK

pawciu87 - Pon Maj 14, 2007 11:01

ladne aczkolwiek chyba wolalbym jasne angel :razz:
Moloch - Pon Maj 14, 2007 11:17

pawciu87 napisał/a:
ladne aczkolwiek chyba wolalbym jasne angel :razz:

Hhmm ciemne do ciemnego auta jasne do jasnego auta :mrgreen:

Kozik - Pon Maj 14, 2007 11:23

Cytat:

Hhmm ciemne do ciemnego auta jasne do jasnego auta

Jestem tego samego zdania

UncleAllEvil - Pon Maj 14, 2007 15:00

Pomijając walory estetyczne, te lampy mają też walory praktyczne: są to lampy soczewkowe i święcą lepiej niż seryjne lampy. Kumpel ma takie w ibizie i fajne to jest. Z pewnością lepsze, bezpieczniejsze (głównie dla mijających nas kierowców) i mądrzejsze rozwiązanie niż instalacja palników xenonowych do zwykłych kloszy lamp halogenowych (TEGO POWINNI PRAWNIE ZAKAZAĆ!).
Kaczor - Pon Maj 14, 2007 17:37

UncleAllEvil napisał/a:
Pomijając walory estetyczne, te lampy mają też walory praktyczne: są to lampy soczewkowe i święcą lepiej niż seryjne lampy. Kumpel ma takie w ibizie i fajne to jest. Z pewnością lepsze, bezpieczniejsze (głównie dla mijających nas kierowców) i mądrzejsze rozwiązanie niż instalacja palników xenonowych do zwykłych kloszy lamp halogenowych (TEGO POWINNI PRAWNIE ZAKAZAĆ!).

Bardzo jestem ciekaw dlaczego powinni zakazać według Ciebie?? Jakoś montuje się fabrycznie xenony do lamp z odbłyśnikami i jest ok. Tak dla informacji są różne palniki xenonowe, inne są do soczewek a inne do zwykłych lamp.

Brt - Pon Maj 14, 2007 19:23

UncleAllEvil napisał/a:
Z pewnością lepsze, bezpieczniejsze (głównie dla mijających nas kierowców) i mądrzejsze rozwiązanie niż instalacja palników xenonowych do zwykłych kloszy lamp halogenowych (TEGO POWINNI PRAWNIE ZAKAZAĆ!).

Wcale nie jest powiedziane, że lampy soczewkowe są lepsze od lamp "odbłysnikowych" i z tego co pamiętam, to własnie te odbłysnikowe z kloszem swbodnie kształtowanym mają najwyższą sprawnosć. Był na ten temat artykuł kiedyś z AMiS. W lampach z soczewką kształt wiązki światła uzyskuje sie poprzez przesłonę i na niej traci się sporą część sprawności. W przypadku odbłyśników swobodnie kształtowanych kształt wiązki uzyskuje sie poprzez odpowiednie ukształtowanie odbłyśnika i przez to całkowity strumień wysyłany przez żarnik jest wykorzystywany do oświetlania drogi. Z moich subiektywnych obserwacji wynika, że jednak bardziej dają po oczach ksenony w soczewkach niż w odbłyśnikach, a najbardziej dają po oczach te źle ustawione niezależnie od rodzaju źródła ;)wystarczy ;)

Kaczor - Pon Maj 14, 2007 20:24

Prosto i na temat :grin: Zgadzam się w 100 %.

P.S. Zauważyłem że Nasz kolega UncleAllEvil ma bardzo egzotyczne wypowiedzi na rózne tematy na tym forum. Ale każdy ma prawo wygłosić swoje zdanie...ehh

UncleAllEvil - Pon Maj 14, 2007 22:50

Kaczor napisał/a:

Bardzo jestem ciekaw dlaczego powinni zakazać według Ciebie?? Jakoś montuje się fabrycznie xenony do lamp z odbłyśnikami i jest ok. Tak dla informacji są różne palniki xenonowe, inne są do soczewek a inne do zwykłych lamp.

Zakazać ponieważ te instalacje typu "allegro" często nie są prawidłowo instalowane i nie w odpowiednich oprawach. Efekt jest taki, że z reflektora światło się wręcz "wylewa", a jeśli do tego wali w sufit to jaka to przyjemność dostać tym po oczach nie muszę nikomu tłumaczyć. Niestety muszę wracać po nocach do domu i na mojej trasie dość często spotykam 2 auta, które właśnie tak "świecą" (widać podobnie kończą pracę). Halogeny tak nie rażą, nawet jak są włączone długie a przynajmniej nie z normalnymi żarówkami więc wnioskuję, że to źle zamontowne instalacje xenonowe. Barwa światła też pasuje.
Poza tym panowie, lampy ksenonowe mają klosze na pewno inaczej konstruowane niż do lamp halogenowych.

Kaczor, napisałem tylko, że te lampy lepiej świecą i tak jest. Jak nie wierzysz, to nie. Całkiem możliwe, że lustra są lepsze, nie wiem, nie robiłem badań ale w tym konkretnym przypadku były jednak gorsze. Wiele osób sobie chwali te lampy więc coś w tym musi być.

Brt - Wto Maj 15, 2007 08:51

Przecież montaz palników ksenonowych w lampach przystosowanych do żarówek jest nielegalny i ktoś kto to robi ryzykuje utratę dowodu. Nie napisałeś w swoim poście, ze masz na myśli wymianę żródeł światła we własnym zakresie ;) A ja sie odniosłem do lamp fabrycznych orginalnych i legalnych ;)
Moloch - Wto Maj 15, 2007 09:47

Ale istnieją instalacje Xenonowe które można montować w fabrycznych lampach każdego rodzaju tylko jakość światła nie jest tak samo dobra jak przy oryginalnych Xenonach
Brt - Wto Maj 15, 2007 10:19

ZTCW aby auto miało ksenony musi tez mieć spryskiwacz reflektorów (to nie problem) ale też samopoziomowanie w zalezności od obciążenia auta, a to już rzadko spotykane. Więc od strony prawnej chyba nie jest tak lekko jeśli chodzi o wymianę żarowych na ksenonowe.
Moloch - Wto Maj 15, 2007 10:25

Brt napisał/a:
ZTCW aby auto miało ksenony musi tez mieć spryskiwacz reflektorów (to nie problem) ale też samopoziomowanie w zalezności od obciążenia auta, a to już rzadko spotykane. Więc od strony prawnej chyba nie jest tak lekko jeśli chodzi o wymianę żarowych na ksenonowe.

No niestey mieszkamy w Polsce a tu zawsze jest z czymś problem :cry:

piter34 - Wto Maj 15, 2007 11:02

Moloch napisał/a:
No niestey mieszkamy w Polsce a tu zawsze jest z czymś problem :cry:

Te przepisy uważasz za problemowe?
Wybacz, ale ja uważam, że właśnie takie przepisy są potrzebne.
Chciałbyś dostawać xenonami po oczach od nieodpowiedzialnych klientów alleegro i sklepów tuningowych?

Brt - Wto Maj 15, 2007 11:05

Pozatym takie przepisy to chyba całą łunię obejmują ;)
UncleAllEvil - Wto Maj 15, 2007 11:12

Brt napisał/a:
Przecież montaz palników ksenonowych w lampach przystosowanych do żarówek jest nielegalny i ktoś kto to robi ryzykuje utratę dowodu. Nie napisałeś w swoim poście, ze masz na myśli wymianę żródeł światła we własnym zakresie ;) A ja sie odniosłem do lamp fabrycznych orginalnych i legalnych ;)

Sorki, będę się bardziej pilnował co piszę, żeby nie było nieporozumień. Dokładnie o takie "wiejskie" instalacje mi tylko chodzi, nie o fabryczne. Oryginalne i legalne jak najbardziej popieram.
O to mi chodziło:
http://moto.allegro.pl/it..._hid_od_ss.html

[ Dodano: Wto Maj 15, 2007 12:14 pm ]
Brt napisał/a:

Jest tak jak mówisz, samopoziomowanie + system przesłon w kloszach. Czy spryskiwacze są wymagane to nie wiem, tu chyba bardziej chodzi o komfort w czasie jazdy.

Brt - Wto Maj 15, 2007 11:25

UncleAllEvil napisał/a:
Dokładnie o takie "wiejskie" instalacje mi tylko chodzi,

Takim tez jestem przeciwny :)
UncleAllEvil napisał/a:
Czy spryskiwacze są wymagane to nie wiem, tu chyba bardziej chodzi o komfort w czasie jazdy.

Komfort, ale też oślepianie. Jak klosze są zabrudzone, to dość mocno rozpraszają światło i zaczynają oslepiać. ;)

UncleAllEvil - Wto Maj 15, 2007 11:30

[quote="Brt"]
UncleAllEvil napisał/a:

Komfort, ale też oślepianie. Jak klosze są zabrudzone, to dość mocno rozpraszają światło i zaczynają oslepiać. ;)

Też racja :)

Moloch - Wto Maj 15, 2007 12:24

piter34 napisał/a:
Chciałbyś dostawać xenonami po oczach od nieodpowiedzialnych klientów alleegro i sklepów tuningowych?

Co do świateł to mnie te przepisy nie denerwują, bardziej mnie denerwują ludzie jeżdżący po polskich drogach starymi samochodami które nie nadają się do jazdy

Brt napisał/a:
Pozatym takie przepisy to chyba całą łunię obejmują

Oglądałem kiedyś program Angielski w którym wstawiano Xenony bodajże do Lexusa i to nie były oryginalne Lampy z tego modelu tylkozakupione gdzieś, i o ile dobrze pamiętam była to taka jakby okrojona wersja Xenonów, dawała bielsze światło słabsze ale świeciła mocniej od oryginału, nie oślepiając przy tym ludzi jadących z naprzeciwka (w samochodzie nie było spryskiwaczy) . Cały ten zestaw miał homologację na Anglię.

piter34 - Wto Maj 15, 2007 15:05

Moloch napisał/a:
piter34 napisał/a:

Co do świateł to mnie te przepisy nie denerwują,

A to przepraszam.

Po przeczytaniu tego:
Moloch napisał/a:
No niestey mieszkamy w Polsce a tu zawsze jest z czymś problem

...odniosłem wrażenie, że Ciebie denerwują. ;-)

Moloch - Sro Maj 16, 2007 06:14

Źle sformuowałem swą wypowiedź :mrgreen:
UncleAllEvil - Sro Maj 16, 2007 22:10

Ten artykuł doskonale wyjaśnia z jakim rodzajem "xenonów" spotykam się czasami na drodze i jak to świeci.
Obiecałem sobie, że następnym razem jak dorwę klienta to spiszę blachy i zadzwonię na pały. Taka wredna ze mnie bestia (jednak jestem zły) :P

Moloch - Czw Maj 17, 2007 06:11

Naszło mnie coś takiego Może Pan Piter mógłby zamieścić na stronce bądź na forum jakiś poradnik odnośnie Tuningu (chodzi mi dokładniej o to co można zakładać do auta a co nie) :mrgreen:
Brt - Czw Maj 17, 2007 08:27

Myślę, że jak coś takiego opracujesz to Piter z przyjemnością umieści to coś na stronie :P
piter34 - Czw Maj 17, 2007 13:38

Brt napisał/a:
Myślę, że jak coś takiego opracujesz to Piter z przyjemnością umieści to coś na stronie :P

Zaiście. ;-)

Rozan99 - Nie Maj 20, 2007 12:34

Rover 200 Angel Eyes.

Valander_wwa - Nie Maj 20, 2007 13:48

Rozan99 napisał/a:
[url=http://img514.images....th.jpg]Obrazek[/URL]

Rover 200 Angel Eyes.

to rozumiem ma "pachnieć i wyglądać" bo walory świetlne to może kierunki tylko spełniają...

UncleAllEvil - Nie Maj 20, 2007 15:35

Te są marne i faktycznie, strach myśleć jak to świeci ale porządne lampy "Angel Eyes" z reflektorami soczewkowymi mogłyby fajnie wyglądać:
http://www.allegro.pl/ite...ngel_eyes_.html
Roverek 400 wyglądałby z nimi super :D
Jeszcze czerwone ringi... :twisted:

Moloch - Pon Maj 21, 2007 10:25

Brt napisał/a:
Myślę, że jak coś takiego opracujesz to Piter z przyjemnością umieści to coś na stronie

Kurde gdybym miał neta w domu to bez problemu bym coś przygotował ale jakoś tak nie mam teraz jak tego zrobić :cry: jak bede miał neta to się zrobi :mrgreen:

UncleAllEvil napisał/a:
Te są marne i faktycznie, strach myśleć jak to świeci ale porządne lampy "Angel Eyes" z reflektorami soczewkowymi mogłyby fajnie wyglądać:
http://www.allegro.pl/ite...ngel_eyes_.html
Roverek 400 wyglądałby z nimi super
Jeszcze czerwone ringi...

Zawsze można coś z lampami zrobić ale w przypadku naszych Roverków mamy taki problem, że firmy typu Hella nie produkują lamp typu eagle eyes :cry:

UncleAllEvil - Pon Maj 21, 2007 22:53

Myślałem już nad zakupem lamp od vectry B lub auta z podobnymi, płaskimi lampami a następnie przełożeniem "bebechów" lampy do klosza z R400 ale nie wiem czy ma sens wywalać tyle kasy na taki "bajer" i jeszcze się z tym mocować. Chyba nie bardzo.
Moloch - Wto Maj 22, 2007 05:57

Ja właśnie mam na swoim samochodziku M3 dedykowane do R25 niedługo pokażę fotki może dziś zrobię wyglądają wyśmienicie :mrgreen:
pawciu87 - Wto Maj 22, 2007 06:21

Moloch napisał/a:
Ja właśnie mam na swoim samochodziku M3 dedykowane do R25 niedługo pokażę fotki może dziś zrobię wyglądają wyśmienicie :mrgreen:

M3.. ale co ? lusterka? to nie ten temat chyba... :wink:

Moloch - Wto Maj 22, 2007 06:53

UPPPSSS :mrgreen: a no żeczywiście :mrgreen: sorki
Kaczor - Wto Maj 22, 2007 15:06

A jednak można kupić gotowe angle eye do R200 okrąglaka: http://www.moto-build.com...ubble_pair.html Cena: 187 Funciaków. Myślałem że była to domowa robótka a tu... Szkoda jednak że to nie soczewka...
pawciu87 - Wto Maj 22, 2007 15:38

wlasnie szkoda ze nie ma gladkiej szyby... :roll:
emes - Wto Maj 22, 2007 15:57

Kaczor napisał/a:
A jednak można kupić gotowe angle eye do R200 okrąglaka: http://www.moto-build.com...ubble_pair.html

Moim zdaniem wyglądają średnio, jednak do angel eyes pasują znacznie lepiej soczewki i gładka szyba reflektora. Szkoda, że nie ma do Rovera 45.

rovero - Wto Maj 22, 2007 16:07

Wroce tylko na chwile do ksenonów a raczej spryskiwaczy :) Są one obowiązkowe! Kurz rozprasza wiązkę światła ksenonowego i światełka zaczynają wtedy razić ;) Co do Angel Eyes w R200.. nie skusiłbym się, tak jak nie zalozylbym lamp typu lexus
emes - Wto Maj 22, 2007 16:09

rovero napisał/a:
Wroce tylko na chwile do ksenonów a raczej spryskiwaczy :) Są one obowiązkowe

Z tego co wiem, to wymagane są nie tylko spryskiwacze :-)

Valander_wwa - Czw Maj 24, 2007 22:07

emes napisał/a:
rovero napisał/a:
Wroce tylko na chwile do ksenonów a raczej spryskiwaczy :) Są one obowiązkowe

Z tego co wiem, to wymagane są nie tylko spryskiwacze :-)

wymagany jest tez automatyczny czujnik regulacji położenia soczewki względem osi auta (obciążenie auta) - innymi słowy mówiąc automatyczna regulacja świateł:)

bula21 - Nie Cze 03, 2007 13:16

troche nie na temat ale c myslicie o takich lampach ;P mi sie np.. podobaja te czerwone ;)

http://cgi.ebay.de/Rot-Ch...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.de/LED-KL...1QQcmdZViewItem

MarioNH - Nie Cze 03, 2007 15:20

Mi się podobają te srebrno-czarne :cool: , ale to zależy jaki kolor auta :razz: :grin:
Foczes - Pią Cze 08, 2007 09:03

te srebrno-czarne są zarąbiste :twisted: co do tych czerwono-białych to chyba bardziej wolał bym jakieś lexus look :razz: :mrgreen: