Zobacz temat - [R45] Czujnik Oblodzenia??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Czujnik Oblodzenia??

Alexi - Sro Lis 24, 2010 22:25
Temat postu: [R45] Czujnik Oblodzenia??
Jest w każdym chyba R45 i zapewne w R400 kontrolka zdaje się od oblodzenia? Temperatury na zewnątrz? Nie wiem dokładnie. Wiem natomiast z Holenderskiej obstrukcji ze czujka ta montowana była tylko w silnikach benzynowych. Czy jest możliwość Zamontowania tej czujki w Dieslu? Przerabiał ktoś już ten temat?
marcin731 - Sro Lis 24, 2010 22:41

Jak zrozumiałem to chodzi ci o taką kontrolkę ze śnieżynką?

nie jest to czujnik oblodzenia tylko kontrolka sygnalizująca włączenie pewnego rodzaju systemu antypoślizgowego. System ten występował tylko przy silnikach benzynowych ze skrzynią automatyczną i nazywał się "snow mode"

Alexi - Sro Lis 24, 2010 22:49

Aha no to wielka szkoda :) W VW był taki czujnik zdaje się myślałem ze i tutaj o to chodzi :)
Remigiusz - Sro Lis 24, 2010 23:57

alexi, Jest taki moduł, ale ten symbol śnieg na desce jest do tego jak pisze kolega wyżej :wink:

Niestety kosztuje o strasznie duzo i go dostać jest cud, a po drugie on tylko piszczy jak jest 2°C na zewnątrz czy jakoś tak i tyle.

slax - Czw Lis 25, 2010 18:17

Alexi, zobacze jeszcze ten temat http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=61144, może o takie cśtobie chodzi?
ADI-mistrzu - Czw Lis 25, 2010 18:23

A jak by miał działać ten system? Może da się coś zmajstrować... :wink:
Jak ma coś robić przy np. 2°C czy innej tam temp. to żaden problem.

slax - Czw Lis 25, 2010 18:29

chodzi chyba o to,żeby np.przy 2-3*C sygnalizował "możliwe oblodzenie drogi" jakąś kontrolką
ADI-mistrzu - Czw Lis 25, 2010 18:59

Światełko które się zapala przy 2/3°C to raczej nie problem i dużo kosztować nie powinno :wink:
Alexi - Czw Lis 25, 2010 21:37

też tak myślę fabryczna kontrolka jest wystarcz tylko wyjąć zegary podpiąć przewód i jakiś czujnik i zamiast antyposlizgu mamy czujnik oblodzenia ;-) a zima za pasem.

slax to nie ta kontrolka ;-) mi się rozchodzi o tę w zegarach (symbol płatka śniegu)

slax - Czw Lis 25, 2010 21:57

Alexi, ja wiem ze nie ta sama, ale działa właśnie tak jak opisałeś, i montowane to było fabrycznie. Ja też chwiałbym mieć taki czujnik oblodzenia, może kolega Adi-mistrzu coś nam wykombinuje prostego do złożenia
camaro17 - Czw Lis 25, 2010 22:51

Według RAVE od 45 jest to czujnik oblodzenia montowany tylko w silnikach V6

Remigiusz - Pią Lis 26, 2010 08:56

To Adrian wam coś wykombinuje jak nie kontrolka rezerwy to będzie układ oblodzenia dla 400 :mrgreen:
slax - Pią Lis 26, 2010 10:18

No to czekamy, bo ja jestem chętny na taki patent

pozdrawiam

Remigiusz - Pią Lis 26, 2010 11:07

slax, Uważam lepszy patent żeby Adrian do robił taka funkcje do komputera pokładowego ze jak temp jest przy tych 2/3 stopnie to podaje masę na żarówkę oblodzenia i się na świeci na desce :razz:

Ja takie coś bym prosił :razz:

slax - Pią Lis 26, 2010 11:22

Remi, a ty maż w R45 komputer pokładowy??
Remigiusz - Pią Lis 26, 2010 11:30

Remi55, W R25 miałem, muszę teraz nowy kupić do R45 :mrgreen:
slax - Pią Lis 26, 2010 11:43

ooo, a skąd takie cudo wziąć i jak to u Ciebie działało?
Markzo - Pią Lis 26, 2010 15:48

czyli u mnie w zs 2.5 powinno to coś działać?? w sensie ta kontrolka?
serweta - Pią Lis 26, 2010 15:52

Witam
Mam takie pytanko wie ktoś może gdzie powinien być podłączony czujnik z kolektora ssącego w 2.0 cdti???

borek88 - Pią Lis 26, 2010 18:14

Remi55, opowiedz cos o tym komputerze pokladowym,
najlepsze rozwiazanie to jakby miec wyswietlacz pokazujacy temp na zewnatrz

szoso - Pią Lis 26, 2010 18:37

borek88 napisał/a:
najlepsze rozwiazanie to jakby miec wyswietlacz pokazujacy temp na zewnatrz

przecież pełno tego na rynku, można kupić

Remigiusz - Pią Lis 26, 2010 19:54

serweta, Nigdzie :wink:

borek88,

Alexi - Pią Lis 26, 2010 22:32

Kurcze bardzo fajnie to wygląda i profesjonalnie (nie wiem jak w środku;-)) Czy przyciski które niegdyś robiły za ustawianie godziny i minuty teraz spełniają jakąś funkcję czy tylko są bo są. A i gdzie takie coś dostać? Na allegro pełno jest komputerków do Helmutów żabojadów itd ale nic do Roverka.

Forum kolesia robiącego te płytki i sprzedającego na alledrogo:
http://www.nestor-electro...topic.php?t=805
Jak widać żadnych danych odnośnie rovera :)

ruskie - Pią Lis 26, 2010 22:51

Panowie ja jeszcze wzgledem tej kontrolki
mam roverka 45 z 2001r 2.0 itd
jak montowalem alu ramki i po ponownym wlozeniu zegarow ta kontrolka zapalala mi sie na chwile przy odpalaniu silnika i gasla ... po jakims czasie zaczela swiecic caly czas zima lato a po podlaczeniu do komputera nie ma zadnych bledow ... ma ktos jakis pomysl o co tu chodzi ??

ADI-mistrzu - Sob Lis 27, 2010 02:21

Co do projektu czujnika oblodzenia, tak jak pisze Remi, chyba najlepiej dorobić tą opcję do komputera pokładowego (w tej chwili kończę robić układ do pomiarów).
Na razie test wyglądał tak:
http://www.youtube.com/watch?v=gq9cPjdiM1c

Miałem drgania styków dlatego trochę pomiary mało czytelne, ale nowa wersja ma mieć takie opcje:
kalendarz, spalanie chwilowe i średnie, ile km do wymiany oleju i paska rozrządu, temp wewnątrz, na zewnątrz i silnika, godzina i pewnie coś jeszcze się wymyśli :wink:

Markzo - Sob Lis 27, 2010 09:56

dołożyłbym jeszcze Vmaxa i mierzenie przyśpieszeń 0-100 :P będzie to można kupić u Ciebie? ;>
Remigiusz - Sob Lis 27, 2010 12:33

alexi, U mnie te boczne guziki były tylko bo były. Sterowanie komputerem były z boku, dorobiłem drugie dwa guziki bo nie dało rady tego starego użyczy ponieważ wyświetlacz blokował miejsce. :wink:

Co do Diesla to z nasza pompa VP37 powinno działać bo z vp44 działa np ten Atmega :wink: Tylko są odwrotne impulsy jak w benzynie.

Linksiq - Sob Lis 27, 2010 18:02

Fajna sprawa, mam nadzieje ze bedzie to dzialac w R45 idt bo pisze sie na to :)

ps podswietlanie oczywiscie na pomarancz ( czerwnien ) :D

Remigiusz - Sob Lis 27, 2010 19:46

Adrian na pewno coś fajnego wykombinuje i myślę ze jakoś się to tez uda zrobić ze spalaniem.
W tedy w 400 można wykorzystać ta funkcje "snieg" na desce zamiast pipczenia komputera ze jest 2°C na zewnątrz i oblodzenia. Ale komunikat tez się może wyświetlacz :wink:

Chris83 - Sob Lis 27, 2010 19:50

Też się piszę na taki komputerek. Ile może to wynieść???
borek88 - Sob Lis 27, 2010 20:24

jakby to bylo fajnie przygotowane w funkcji mialo
godzine, date, spalanie chwilowe na 100km, spalanie ostatnich 100km, temp zewnatrz (moze tez byc wewnatrz) no i jak cos jeszcze bedzie typu te obrotu no to fajnie
i jesli do tego bedzie jeszcze jakas mala inst montazu to tez sie pisze na to jesli cena nie bedzie zabijac
pomiaru do 100km/h lub na 402m to pewnie nie da sie tak latwo zrobic bo pewnie musialby byc jakis gps
a predkosc to mogloby obliczac z obrotow silnika ale to by nie bylo dokladne nie uwzglednialo by poslizgu kol itp no i do tego jakos komp musialby dostawac info o biegu ktory mamy zapiety

ADI-mistrzu - Sob Lis 27, 2010 21:16

Prędkość samochodu biorę z impulsatora, więc będzie możliwa korekta jak np. założy się większe koła.
Jak będzie poślizg to nie zauważy, tylko prędkość kuł :wink:

Może cie pisać co by się przydało, to od razu zacznę to uwzględniać w projekcie.
Cena jeszcze nie znana, czekam na spadek cen mikroprocesorów, jeszcze są wysokie po kryzysie.

Co do diesla, jak ktoś wyjaśni mi dobrze budowę jak to jest tam wszystko zrobione, to da się zrobić komputer uniwersalny dla diesla i benzyny (przełączalny).

Ale to jeszcze trochę czasu.

borek88 - Nie Lis 28, 2010 13:38

no to ja czekam na wersje do diesla.

a potwiedz lub obal moje myslenie na temat pomiaru od 0-100 lub 1/4mili jakims malym tanim sposobem

pi razy oko ile taki pokladowy ktorego tworzysz moze kosztowac uwzgledniajac nawet dzisiejsze ceny microprocesorow

ADI-mistrzu - Nie Lis 28, 2010 13:48

Jak zrobić pomiar przyśpieszenia? Proste, układ się załącza i czeka na ruch, gdy nastąpi to wczytuje czas z zegarka, potem po osiągnięciu 100km/h znowu wczytuje, odejmuje pomiary i wyświetla :wink:

Przy dzisiejszych cenach to koło 200zł :???: Muszę tam wsadzić 2 mikroprocesory i wyświetlacz, to najdroższe elementy.
Montaż ma być taki, że jedno pudełko wsadzamy pod maskę i podłączamy je do samochodu w różnych miejscach a drugie wraz z wyświetlaczem do środka i jest podpięte przez kabel do tego pierwszego.

Remigiusz - Nie Lis 28, 2010 14:02

ADI-mistrzu, Jak tylko 200zl to jak dla mnie nie dużo za taki komputer :wink:

A byłaby tez możliwa wersja uboga z jednego cmosu :razz:

ADI-mistrzu - Nie Lis 28, 2010 14:15

Można zrobić i dwie wersje, czemu nie :wink:
Uboga by pewnie wyświetlała temp zewnętrzną i wewnętrzną i spalanie pewnie bez możliwości przełączania między benzyna/diesel bo za mało miejsca :wink:
Może jeszcze obrotomierz i prędkość by w to wlazła. Był by pewnie tego typu co na filmiku co pokazałem.

own - Nie Lis 28, 2010 14:30

camaro17 napisał/a:
Według RAVE od 45 jest to czujnik oblodzenia montowany tylko w silnikach V6

Obrazek

To jest ostrzeżenie o włączonym trybie SNOW MODE na skrzyni automatycznej, a nie informacja o oblodzeniu.

borek88 - Nie Lis 28, 2010 19:26

ADI-mistrzu,
jesli beda te funkcje o ktorych pisalem i pomiar 0-100 to 200zl warto chyba wydac tym bardziej ze ja lubie bajerki w aucie;D
to od 0-100 jest w miare rzetelne w pomiarach??
rozumie ze jakas instrukcja chociazby na meila bedzie do tego??
i wtym zestawie jest wszystko co potrzebne czujniki itp. tylko podlaczamy i sie cieszymy??
jesli wszystko sie zgadza to zapisuj mnie na liste chetnych
powiedz jeszcze kiedy planujesz zakonczenie tego wszystkiego i rozpaczecie produkcji dla chetnych?? oczywiscie pytam o diesla

ADI-mistrzu - Nie Lis 28, 2010 19:50

Dostawać się będzie pudełko w którym będą obydwa układy i przewody do podłączenia i z czujnikami, czyli cały zestaw.
Do tego pewnie papierowa instrukcja z opisem montażu i ustawień komputera.

Na razie zrobiłem układ do odczytu parametrów silnika, jakoś na dniach zacznę pisać program do mikroprocesora i testować to.

borek88 - Nie Lis 28, 2010 20:07

czekam czekam i rozpracuj to do diesla;D
no to 0-100km/h to juz nie moge sie doczekac
jak cos to ustawiam sie w kolejce po kompa pokladowego do diesla

karooo - Nie Lis 28, 2010 20:29

ja rowniez chetnie cos takiego sobie kupie :) !
PawelLuc - Wto Sty 18, 2011 22:50

witam
Adi znalazłem temat i jestem zachwycony Twoim geniuszem. ja mam 2 lewe ręce do elektroniki a to co zobaczyłem na klipie to mnie zszokowało. Mam pytanie bo temat ucichł a nie wiem czy już coś do diesla jest? chodzi mi konkretnie o ten "komputer czy wyświetlacz do rover 45" temp. wew i zew, spalanie, godzina. jaka cena za taki sprzęt?? proszę o odpowiedz na e-mail: shark_vip@op.pl bardzo dziekuje