Zobacz temat - [R200] Karta kodu do immo

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Karta kodu do immo

kamilosbos - Czw Gru 23, 2010 00:26
Temat postu: [R200] Karta kodu do immo
Witam. Jestem posiadaczem roverka 200 1.4si.
Miałem problemu z immobilaizerem. Nie załapywał od pierwszego razu, czasami mu sie zdarzyło że za pierwszym razem załapał. 4dni temu mi sie ułamał przycisk od wyłączania immo i dałem do elektryka. Przylutował przycisk i działał 2dni. Teraz nie mogę wyłączyć immobilaizera. Centralka z kluczyka działa.
Podobno można uruchomic go alarmowo tylko nie mam kary kodów.
Mam tylko kartkę EEC CERTIFICATE OF CONFORMITY ROVER GROUP LIMITED.
Czy na tej kartce jest ten czterocyfrowy kod do immobilaizera ?
Może baterie wyciagnąć i włożyć jeszcze raz ? Bateria była kupiona 3 miesiące temu.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

PTE - Czw Gru 23, 2010 08:23

To o czym piszesz, to tylko certyfikat zgodności. Kod do immo był na osobnej karcie. Jeśli jej nie masz, to możesz go ustalić po pdłączeniu samochodu do komputera (Testbook/T4). Poza tym sugerowałbym Ci zakupienie drugiego pilota (najlepiej nowego - koszt. koło 200zł) i "dokodowanie" go do Twojego samochodu. Czynność tą można wykonać przy pomocy roverowego komputera TestBook/T4.
kamilosbos - Czw Gru 23, 2010 18:17

Dzieki za info.
A jeszcze mam pytanie.
Żeby odłączyć ten immobilizer to trzeba jakiegoś komputera serwisowego czy coś ? Czy trzeba sie tylko znać na elektronice i wiedzieć jakie kable odłączyć?
I jeżeli odłącze imobilizer to alarmu i centralnego też nie będe miał?

kasjopea - Czw Gru 23, 2010 18:47

Potrzebny komputer i spec.
kamilosbos - Czw Gru 23, 2010 20:10

Napewno ?
Kumprel mówi że to ominie bez kompa.
I właśnie chce się upewnić bo nie chcę żeby mi zepsuł coś.

kasjopea - Czw Gru 23, 2010 21:26

To powodzenia ;)

Samemu to można jedynie kodem dezaktywować.

kamilosbos - Czw Gru 23, 2010 21:38

No ale skoro wywale immo, alarm i odplacze to od komputera to do czego jest komputer serwisowy potrzebny?
Z czym te zabezpieczenia tego samochodu jeszcze są połączone?

szoso - Pią Gru 24, 2010 09:06

kamilosbos, u mnie w warsztacie wycięcie immo i założenie drugiej centralki z pilotami kosztuje 500zł, sam raczej nic nie zrobisz bo w ogóle nie odpalisz :wink:
tronsek - Pią Gru 24, 2010 09:55

kamilosbos napisał/a:
No ale skoro wywale immo, alarm i odplacze to od komputera to do czego jest komputer serwisowy potrzebny?
Z czym te zabezpieczenia tego samochodu jeszcze są połączone?
ZTCW immo jest zakodowane w ECU, a nie jako osobne urządzenie, które można odłączyć, wyciąć itp.. Dlatego jest potrzebne podłączenie do komputera serwisowego. Skoro się już podłączysz do odpowiedniego komputera, to poco wycinać immo. Można wtedy sczytać kod i zaprogramować drugiego pilota.
Balcek - Pon Gru 27, 2010 06:52

mam podobny problem co kolega Mam jeden pilot ktory zacina sie czasami Zamyka bez problemowo ale z otwarciem sa duże problemy nie wiem co z tym zrobic Hymm wymiana bateri pomoze? ale jak to zrobic? Szukam na forum i nic nie moge znalesc na ten temat;/ kupiłem roverka 200 1.4 98' jakis miesiac temu jestem z niego zadowolony maly sprytny samochodzik ale ten alarm to chyba jakies przekleństwo!
tronsek - Pon Gru 27, 2010 07:03

Balcek napisał/a:
wymiana bateri pomoze?
Całkiem możliwe, że tak. Koszt nie duży więc warto wymienić.
Balcek napisał/a:
ale jak to zrobic?
Zrób to wg tej instrukcji : http://www.roverki.pl/zro...serii-400-.html
Balcek - Pon Gru 27, 2010 08:03

dzieki za pomoc;] Jeszcze dzisiaj tak zrobie i mam nadzieje ze wszystko sie uda Tesknie troche za moja E-30 zero elektryki po za komputerem i elektrycznymi lusterkami zero wspomagania czy abs-u ;]

[ Dodano: Pon Gru 27, 2010 08:01 ]
Jeszcze jedno pytania Jak zrobic najlepiej. 1-Wymienic szybko baterie w ciagu 4s? moze wtedy sie nie rozkoduje?. 2- przy wymianie bateri rozładowac pilot i synhronizowac. W sumie to sie jeszcze moze okazac inaczej jak go rozbiore moze bedzie trzeba przeczyscic Nie stresował bym sie tak jak bym miał drogiego pilota i nie siedzial bym w Angli;]

[ Dodano: Pon Gru 27, 2010 08:03 ]
drugi pilot;]

kamilosbos - Pon Gru 27, 2010 14:40

Witam ponownie.
Chiałem zapytać jak jest z tą stroną:

http://www.mgrovercodes.com/

czy to prawda że przysyłają kod do IMMO?
Może jest jakaś inna stronka, najlepiej polska żeby odzyskać kod immo?
Bo u mnie w powiecie nikt nie ma testbooka t4 ;/

Balcek - Pon Gru 27, 2010 17:05

metoda czterech sekund zadziałała ;] wszystko juz gra;]
kamilosbos - Pon Gru 27, 2010 19:01

Panowie bardzo proszę o odpowiedż na mój ostatni post.
I jeszcze mam pytanie czy jeżeli zamówie ten kod to mogę zrobić przelew w złotówkach?

szoso - Pon Gru 27, 2010 20:29

nie, musisz wysłać funty
ja wysłałem ale nie mieli kodu immo w bazie do mojego Rovera i odesłali pieniądze

PTE - Wto Gru 28, 2010 08:45

kamilosbos napisał/a:
Panowie bardzo proszę o odpowiedż na mój ostatni post.
I jeszcze mam pytanie czy jeżeli zamówie ten kod to mogę zrobić przelew w złotówkach?

Możesz zaplacić kartą kredytową, debetową albo przez PayPal. Bank sam dokona przewalutowania. Jeśli nie masz żadnej z dwóch pierwszych, to PayPal wydaje się być najprostszym (i najbardziej bezpiecznym) rozwiązaniem.

Balcek - Nie Sty 23, 2011 00:11

No i mam kolejny problem panowie ehh Wymieniam baterie w przeciagu 4s i nie musze synchronizowac pilota wszystko działa ok ale tylko moze z tydzien pozniej zaczynają sie problemy z zasięgiem pilota w koncu doprowadza to do tego ze musze otwierac drzwi z kluczyka i modlic sie przed odpaleniem samochodu ze pilot wewnatrz samochodu zadziała (porażka) Nie mam pomysłow jaki powod moze byc tego moze bateria słaba ze tylko trzyma tydzien ale juz zmieniałem cztery razy na nowa baterie a dalej to samo sie dzieje Pomocy koledzy moze ktos miał podobny przypadek moze synchronizacja moze pomoc? ehh udreka ten alarm;]
PTE - Nie Sty 23, 2011 09:32

Wygląda to na uszkodzenie pilota - do wymiany bądź naprawy (jeśli jest to możliwe w tym przypadku). Kup drugiego pilota (najlepiej nowego) i dokoduj. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Nie wyobrażam sobie nie posiadać zapasowego.
Balcek - Nie Sty 23, 2011 13:13

hymm a ile taki pilot moze kosztowac? Jak wyglada zaprogramowanie? Niestety jak kupiłem samochod nie spodziewałem sie ze ten imo to takie doskonałe ustrojstwo;] niestety mam tylko jeden pilot i tez nie mam kodu
szoso - Nie Sty 23, 2011 13:22

nowy około 300zł, ja kupiłem 2 używane na allegro
zaprogramować można jedynie poprzez podłączenie do komputera T4

leszczu - Nie Sty 23, 2011 13:23

Balcek napisał/a:
tez nie mam kodu

Ostatnio przeczytałem na stronie głównej jeden komentarz. Jeszcze tego nie sprawdzałem, ale zamierzam czy to prawda.
Cytat:
odczytanie kodu immo w moim przypadku wygladalo tak(mieszkam w UK i jezdze angielska wersja )ale to bez znaczenia.
numer silnika:
20TN2N11N0028264.i teraz
pierwsza cyfra kodu to ósma cyfra z mumeru czyli
1. a pozostałe to 3 ostatnie cyfry z numeru czyli 264
mój kod to 1264.sprawdziłem to rozbrajajac immo z kluczyka i działa. mysle ze pomogłem

Balcek - Nie Sty 23, 2011 13:29

juz mam 200zl wzej opisałes podobny przypadek;] Narazie jestem w Angli to moze postaram się o kod do odblokowania na wypadek padnięcia pilota Ile gdzies tak kosztuje zestrojenie nowego pilota w PL ? Pewnie na lato na urlop bede wybierał sie do pol to moze jakos pitol jesszcze przezyje ten okres

[ Dodano: Nie Sty 23, 2011 13:29 ]
hymm ciekawe warto sprobowac z tymi nr silnika jeszcze dzisiaj sprawdze zaraz gdzies znajde info jak wprowadzic ten kod;]

PTE - Nie Sty 23, 2011 15:27

Zajrzyj tutaj. Używane od 50zł, nowe ok. 180-250zł. Niektóre ceny na Allegro obejmują również programowanie na miejscu u sprzedawcy. Nie wiem skąd jesteś, ale musisz poszukać w swej okolicy serwisu, który posiada komputer Testbook/T4 (adresy na stronie klubowej) i zapytać, ile sobie życzą za tego rodzaju usługę. Być może sprzedają też piloty.
Balcek - Sro Lut 02, 2011 05:20

Na pewno będę musiał pomyśleć o pilocie będąc w Polsce Dziękuje za info:) na razie sprawdze metodę z tymi nr silnika tak na wszelki ale i tutaj widzę małe problemy w dowodzie mam cos takiego jak engine numer 14k4fl31 135038 hymm wychodziło by ze moj kod to 1038 (jak wystukac zero) :) szukałem numerów na silniku to znalazłem na glowicy od strony szyby 63LDF10233 Sprawdzić nie zaszkodzi chociaz slabo wierze w taka metode;] . Dziękuje wszystkim za pomoc :) Wspaniałe forum;]

[ Dodano: Sro Lut 02, 2011 05:20 ]
Witam Mam jeszcze jedno pytanie;] Mieszkam obecnie w UK w Polsce będę w marcu jednak samochodem się nie wybieram Co właściwie potrzebuje do zdjecia imo wystarczył by komputer? Szalony plan przeszedł mi przez głowę ale nie wiem czy to się sprawdzi ;] Moze zapakuje do bagażu to co mi jest potrzebne i polece do pol bo w sumie komputer testbook/t4 podłącza się do kompa rovera?

darek_wp - Sro Lut 02, 2011 08:25

Balcek napisał/a:
wychodziło by ze moj kod to 1038 (jak wystukac zero)

Ten kod jest nieprawidłowy, w kodzie imo nie ma zera/ nie da się go wprowadzić.

Balcek napisał/a:
Co właściwie potrzebuje do zdjecia imo wystarczył by komputer?

Musiałbyś wziąść komp i moduł imo.

wlodekk - Sob Lis 05, 2011 17:37

Witam Troche późno dokładam się do tematu, wysłałem VIN na tą Angielską stronę, zapłaciłem 17,5 funta i dostałem zamiast czterech cyfr pięć liter, czy ktoś z kolegów a może i z koleżanek wie co z tym dalej zrobic. Licho u mnie z angielskim więc nie mam co pisać w form. kontaktowym który znajduje się na tamtej stronie.
jrdarus1 - Sob Lis 05, 2011 18:07

czy może ktoś jeszcze sie wypowiedziec o tej metodzie z numeru silnika czy u kogos jeszcze to działa?
Doro75 - Nie Lis 06, 2011 18:39

Podpinam się pod temat. Gdzie kupić drugiego pilota i jak go zaprogramować. a co jak nie znam kodu immo?
szoso - Nie Lis 06, 2011 18:44

Doro75, czytałaś cały ten temat?
bo nie wydaje mi się :wink:

Doro75 - Nie Lis 06, 2011 21:58

sorry rzeczywiście umknęła mi jedna strona
:grin:

kadzaf - Sro Gru 28, 2011 22:28

jrdarus1 napisał/a:
czy może ktoś jeszcze sie wypowiedziec o tej metodzie z numeru silnika czy u kogos jeszcze to działa?

Odkop nie odkop,sam dreluje w tym nieszczesnym immo :mad:
Co do tematu mnie obiło sie o uszy ze to zczytuje sie z nr VIN pojazdu a nie zadnych nr silnika. Ponoć w Niemcowni jakis szpec własnie tylko dochyłał dzwi zerkał na tabliczke i juz znał kazdy pin immo :ok:

szoso - Czw Gru 29, 2011 07:41

to by było za proste żeby było prawdziwe, po co by był kod immo skoro każdy złodziej odczytał by go sobie z tabliczki, pomyślałeś o tym?
z ciekawości sprawdzałem u siebie kiedyś i nawet takich cyfr w vinie nie ma co są w moim kodzie immo
ktoś wymyślił bajeczkę i rozpowiada te głupoty dalej a naiwni w to wierzą

kadzaf - Czw Gru 29, 2011 09:52

Ups to przepraszam za sianie zametu :roll:
Chociaż jak obeznany złodziej to kazde zabezpieczeniu nie oprze się jemu :mrgreen:

jackrover200 - Sob Gru 31, 2011 22:01

witam czy ktos z Was szanownych forumowiczow i klubowiczow wie jak odczytac kod odblokowujacy immobilajzer z numeru VIN ? Prosze o pomoc. pilot otwiera i zamyka auto lecz wtryski nie podaja paliwa POMOCY!!!
:cry:

tronsek - Sob Gru 31, 2011 22:16

jackrover200 napisał/a:
czy ktos z Was szanownych forumowiczow i klubowiczow wie jak odczytac kod odblokowujacy immobilajzer z numeru VIN ?
Z numeru VIN nie odczytasz kodu immo. Można go odczytać jedynie przez podłączenie do komputera T4.
Adrian - Nie Sty 01, 2012 00:57

jackrover200,
Pompa paliwa działa? Sprawdzałeś ją?

PTE - Nie Sty 01, 2012 11:48

jackrover200 napisał/a:
witam czy ktos z Was szanownych forumowiczow i klubowiczow wie jak odczytac kod odblokowujacy immobilajzer z numeru VIN ? Prosze o pomoc. pilot otwiera i zamyka auto lecz wtryski nie podaja paliwa POMOCY!!!
:cry:

Przeczytałeś dokładnie cały ten wątek? Na początku podany jest adres, pod jakim można otrzymać (odpłatnie) kod przesyłając VIN...

jackrover200 - Nie Sty 01, 2012 14:16

PET jasne ze przeczytalem. Myslalem ze jest jakas inna tez mozliwosc zdobycia tego kodu :cry:

[ Dodano: Nie Sty 01, 2012 13:16 ]
AdrianWWL Pompa dziala slychac po przekreceniu kluczyka chodzi o to ze immobilajzer nie odblokowuje wtryskow tek podejrzewam...

Adrian - Nie Sty 01, 2012 14:28

Rozrusznik kręci? Bo jeśli tak, to nie jest to wina immo.
jackrover200 - Nie Sty 01, 2012 14:36

wlasnie to jest dziwne bo kreci

[ Dodano: Nie Sty 01, 2012 13:36 ]
wlasnie to jest dziwne do kreci normalnie. Zaczely sie te problemy po wymianie bateri w pilocie prubowalem odlaczac akumulator by zresetowac kompa i na nowo zsynchronizowac pilota nic nie pomaga...

Adrian - Nie Sty 01, 2012 14:44

Pilota się synchronizuje naciskając kilka razy przycisk zamykania . Robiłeś to?
kadzaf - Nie Sty 01, 2012 14:46

Dziwna sprawa zwykle tak jest powiązane,że rozrzusznik nie kreci jesli immo go trzyma .Może tu jest inaczej ,ciekawe czy tylko paliwa nie podaje a może brak iskry :o
jackrover200 - Nie Sty 01, 2012 16:09

synchronizowalem kilka razy.Pilot zamyka otwiera czerwona dioda nie mryga rozrusznik kreci iskra jest bo sprawdzalem tylko nie odpala nie podaje paliwa...
kadzaf - Nie Sty 01, 2012 16:14

Oblukaj dla pewności bezpieczniki :wink:
jackrover200 - Pon Sty 09, 2012 21:18

witam ponownie pisze by podzielic sie niezdiagnozowanym problemem z moim roverkiem w dniu dzisiejszym udalo mi sie go uruchomic :mrgreen: lecz co bylo wszesniejszym problemem to nie mam pojecia :/ lecz cicha mam nadzieje ze sie to nie powturzy. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za doradztwo
:!:

power_grey - Pią Lis 17, 2017 18:53

Witam posiadam oryginalne pudełko od R45 sa na nim naklejki z kodami kreskowymi oraz numer VIN czy na tej naklejce jest zapisany kod immo? Auto było sprowadzone z Niemiec. R45 1.6 2004r.