|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Kontrolka od płynu do spryskiwaczy
seabass - Sro Sty 12, 2011 02:30 Temat postu: [R75] Kontrolka od płynu do spryskiwaczy Witam serdecznie!
Jestem świeżym właścicielem roverka 75 i bardzo bym was prosił o kilka porad.
Przede wszystkim chodzi mi o kontrolkę od płynu do spryskiwaczy, tzn zbiornik jest pełny natomiast na wyświetlaczy wciąż świeci mi się kontrolka niskiego poziomu płynu. Domyślam się że przyczyną może tu być czujnik (jeżeli się mylę to proszę o podpowiedź ), tak więc prosiłbym o radę jak to naprawić.
Dwa kolejne problemu z którymi muszę się uporać to linka od otwierania maski oraz linka hamulca ręcznego. Czy robić to samemu (jeżeli tak to prosiłbym o jakieś instrukcje ) czy lepiej pojechać z tym do mechanika?
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam, Seba
kasjopea - Sro Sty 12, 2011 07:37
seabass, proszę zmienić tytuł tematu tak, aby bardziej odzwierciedlał Twój problem, bo, że prosisz o poradę, to każdy wie .
dukat11 - Sro Sty 12, 2011 08:28
seabass, zacznij od przeczytania poniższych wątków.
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=51438
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=54757
dzieju - Sro Sty 12, 2011 12:53
TO my mamy czujnik poziomu plynu spryskiwaczy?
Wow mnie jak braknie plynu to nie pryska ale nic sie nie zapala
hvil - Sro Sty 12, 2011 13:17
mamy:D i nawet powinien dzialac, sprawdzone u mnie tej zimy:)
dzieju - Sro Sty 12, 2011 13:29
A u mnie nie dziala jak to mozliwe co gdzie i jak mam sprawdzic .
seabass - Sro Sty 12, 2011 13:56
Prawdopodobnie masz ten sam problem co ja, czyli czujnik
http://forum.roverki.eu/v...p=446691#446691
Tu masz opisane jak dojść do zbiornika
hvil - Sro Sty 12, 2011 13:58
znajdź na forum mój temat jak wyjmać zbiornik. w jego dolnej części jest kostka i czujnik. odpinasz dolny trójkąt miedzy dużą osłoną silnika a zderzakiem i masz kostkę od dołu wpiętą w zbiornik. wypinasz ją, przekręcasz o 90 czujnik i wysuwasz w dół.
To jest taki długi szklany pizdryczek, może się zbił albo co. U mnie balem się ze nie działa bo mi wypadł na podłogę przy demontowaniu zbiornika, ale jednak twarda sztuka nadal chodzi dobrze.
dzieju - Sro Sty 12, 2011 15:35
Czy ten czujnik ma wlasny przewod ? czy ma wyjscie gdzies z pompki ? mam 2 pompki swiatel i szyby .
hvil - Sro Sty 12, 2011 15:54
ma wlasny przewod, od dolu w zbiornik wchodzi.
sash997 - Sro Sty 12, 2011 16:49
ten czujnik nie może sie popsuć, z wyjątkiem uszkodzeń mechanicznych,to najzwyklejszy kontaktron za 3zł a w zbiorniku magnes,u mnie też nie działa kontrolka ale wina leży gdzieś w instalacji...:(
kasjopea - Sro Sty 12, 2011 16:50
W tym temacie widać na zdjęciach http://forum.roverki.eu/v...ht=spryskiwacze .
dzieju - Czw Sty 13, 2011 13:43
Zrobilem dzis wlasne no i mam czujnik ale zjedzony mocno
Jak ktos ma na zbyciu chetnie kupie razem z wtyczka
hvil - Czw Sty 13, 2011 14:10
dzieju, wtyczka w kiepawym stanie, ale coś mi się ten twój czujnik nie podoba, mój był jakiś taki albo szklany albo chromowany, bo błyszczał jak psu jajca i nie odstawało nic jak u ciebie. czujnik tez masz chyba cos nie halo.
dzieju - Czw Sty 13, 2011 14:52
Czujni jest zjedzony ale zamowilem dzis 60zl. z paczka Czujnik plus wtyczka na jutro lub sobote bedzie
sash997 - Czw Sty 13, 2011 18:15
to weź go sprawdź... podłącz przez niego diode led albo małą żarówke do baterii i zbliż do niego magnes bo jeśli nie jest stłuczony ani odlutowany to napewno działa:)
[ Dodano: Czw Sty 13, 2011 18:15 ]
i co najważniejsze, sprawdź czy kontrolka zaświeci,przy wymianie wtyczki zewrzyj kabelki i zobacz czy świeci:)
dzieju - Czw Sty 20, 2011 13:48
K tak zrobie
[ Dodano: Pon Sty 17, 2011 23:19 ]
Dzis dotarl czujnik i kabelek z wtyczka jutro sprawdze
[ Dodano: Sro Sty 19, 2011 19:26 ]
Wszystko dziala Fajna ikonka
[ Dodano: Czw Sty 20, 2011 13:48 ]
seabass napisał/a: | Witam serdecznie!
Jestem świeżym właścicielem roverka 75 i bardzo bym was prosił o kilka porad.
Przede wszystkim chodzi mi o kontrolkę od płynu do spryskiwaczy, tzn zbiornik jest pełny natomiast na wyświetlaczy wciąż świeci mi się kontrolka niskiego poziomu płynu. Domyślam się że przyczyną może tu być czujnik (jeżeli się mylę to proszę o podpowiedź ), tak więc prosiłbym o radę jak to naprawić.
Dwa kolejne problemu z którymi muszę się uporać to linka od otwierania maski oraz linka hamulca ręcznego. Czy robić to samemu (jeżeli tak to prosiłbym o jakieś instrukcje ) czy lepiej pojechać z tym do mechanika?
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam, Seba |
Jak chcesz moge ci wyslac moj stary czujnik sam czujnik jest sprawny tylko zjadlo polaczenie wiec mozesz przelutowac ten szklany stycznik ona ma metalowe koncowki i zaoszczedzisz jakies 50zl. wysle za free jak chcesz .
fliku - Sob Cze 07, 2014 15:23
dzieju napisał/a: | Czujni jest zjedzony ale zamowilem dzis 60zl. z paczka Czujnik plus wtyczka na jutro lub sobote bedzie
Obrazek |
witam serdecznie,
daj namiary gdzie dostałeś czujnik - szukam, szukam i znaleść nie mogę.
dawidd - Sob Cze 07, 2014 19:39
ten metalowy styczek to kontaktron, dostępny w każdym sklepie elektronicznym za 50gr. Naprawa czujnika to prosta robota - chociaż ja już jeżdżę z zepsutym z pol roku
fliku - Sob Cze 07, 2014 22:06
dawidd napisał/a: | ten metalowy styczek to kontaktron, dostępny w każdym sklepie elektronicznym za 50gr. Naprawa czujnika to prosta robota - chociaż ja już jeżdżę z zepsutym z pol roku |
naprawa/nienaprawa... u mnie przeżarło jedną z odnóg w takim miejscu że ni jak się tam dolutować. Trzeba wymienić całość.
Pytanie, piszesz że od pół roku jeździsz z zepsutym, czy działają normalnie Ci spryskiwacze ? u siebie uszkodzony czujnik znalazlem poszukując usterki niedziałających spryskiwaczy, mam rozumieć że to nie to ?
sTERYD - Sob Cze 07, 2014 22:46
czujnik nie ma nic do spryskiwaczy szyby. BCU wyłacza tylko pryskanie świateł jak jest mało płynu, ale na szyby idzie niezależnie czy płyn jest, czy go nie ma.
fliku - Sob Cze 07, 2014 23:08
sTERYD napisał/a: | czujnik nie ma nic do spryskiwaczy szyby. BCU wyłacza tylko pryskanie świateł jak jest mało płynu, ale na szyby idzie niezależnie czy płyn jest, czy go nie ma. |
jakieś pomysły gdzie szukać ?
sTERYD - Sob Cze 07, 2014 23:46
bezpieczniki? przełącznik? przewody? pompka?
dawidd - Nie Cze 08, 2014 06:01
czujnik nie ma nic do tego - działa to na zasadzie pływającego magnesu - jak płynu brakuje to pływak idzie w dol i wtedy kontaktron wyczuwa magnes i zwiera styki. Jak czujnik jest uszkodzony to ecu ciągle będzie widział ze masz dużo płynu
MaReK - Nie Cze 08, 2014 09:09
dawidd napisał/a: | wtedy kontaktron |
Brzmi jak bohater z Transformesrsa
dawidd napisał/a: | Jak czujnik jest uszkodzony to ecu ciągle będzie widział ze masz dużo płynu |
Ale BCU wie, że owy czujnik jest uszkodzony i nie pozwoli uruchomić spryskiwaczy na lampy.
Wiem, bo też tak mam. Tylko już od 3 lat Kupiłem czujnik, kupiłem nawet dwie pompki... ale zgubiłem
dawidd - Nie Cze 08, 2014 20:51
MaReK napisał/a: | Ale BCU wie, że owy czujnik jest uszkodzony i nie pozwoli uruchomić spryskiwaczy na lampy. | to mój bcu jest chyba mniej inteligentny bo tego nie rozpoznaje Czujnik uszkodzony jest rozwarty, sprawny gdy płyn jest pełny tez jest rozwarty. Zwiera się gdy płynu brakuje - jak bcu ma rozpoznać uszkodzenie czujnika? Nie ma takiej możliwości
MaReK - Pon Cze 09, 2014 00:48
Nie twierdzę, że BCU zagląda pod maskę i wie o rodzaju uszkodzenia Dla niego brak czujnika w układzie = uszkodzenie/usterka (czy to padnięty czujnik czy to odłączona wtyczka na skutek przegnitego pinu). Zalewam płyn pod korek i mój BCU nie pozwoli na spryskanie reflektorów A czy w Twoim wypadku Dawidd pojawia się kontrolka niskiego poziomu płynu na komputerze pokładowym? Bo u mnie ona się nie pojawia. A czujnik nie ma pin'u Może jednak BCU coś tam widzi, że wtyczka jest do czegoś podłączona... nie mam pojęcia. Nie sprawdzałem tego nigdy. T4 nie widzi błędu w module GM6. Komunikatu na blacie nie widzę. Płyn na reflektory nie leci. Oczywiście, może być spełniony jakiś jeszcze czynnik - np. padnięta pompka od reflektorów Czujnik na 100% mam zepsuty - brak pinu.
dawidd - Pon Cze 09, 2014 05:49
U mnie tez pin wyszedł z wtyczka, komunikatu o braku płynu brak. Pompka startuje od reflektorów. Żeby BCU widział uszkodzona wiązkę/wtyczkę/czujnik, to w czujniku musiał by byc zatopiony jakiś rezystor, a z tego co pamiętam nic tam nie było
sknerko - Pon Cze 09, 2014 09:02
Wystarczy jak któryś z kabli będzie przetarty do masy i BCU nie uruchomi sprysków. Ja miałem całkiem przerwane kable i ciekawostka była taka że pryskały na lampy puki nie było komunikatu, jak naprawiłem czujnik i pojawił się komunikat przestały pryskać, ale jak rozłączyłem na komunikacie to nie zaczęły pryskać z powrotem dopiero jak podłączyłem czujnik i dolałem płynu to zadziałały. Nie mam pojęcia jakim cudem tak się dzieje bo na chłopski rozum rozłączenie wtyczki jest równoznaczne z dolaniem płynu a jednak w R75 niekoniecznie.
fliku - Pon Cze 09, 2014 12:43
Drodzy Forumicze,
czy możecie podzielić się schematem instalacji (położenie przewodów) od układu spryskiwaczy ?
dexter77 - Pią Mar 13, 2015 10:23
Witam, od kilku dni przy uruchamianiu auta pali mi się kontrolka od płynu do spryskiwaczy, po około 10 sekundach znika. Płyn po szybach leje się bez problemu Jakieś możliwe powody?
longer86 - Pią Mar 13, 2015 10:39
jest mało i ostrzega, dolej i bedzie ok
fliku - Sob Mar 14, 2015 11:19
longer86 napisał/a: | jest mało i ostrzega, dolej i bedzie ok |
albo - w przypadku kiedy zmieniałeś czujnik ilości płynu na BMW E36 (u mnie była potrzeba) - "głąbie źle spolaryzowałeś przewody".
proponuje sprawdzić przewody przy zbiorniku - są 2 do pompki bezpośrednio i kolejne 2 do czujnika - czujnik jest w środku w zbiorniczku - lubi śniedzieć (miedź) i w krytycznych sytuacjach pękać.
Poniżej kilka fotek z konstrukcji tego ustrojstwa:
PS. lampę zdjąłem tylko i wyłącznie dla własnej wygody
HarryVip - Sob Mar 14, 2015 12:06
MaReK napisał/a: | Nie twierdzę, że BCU zagląda pod maskę i wie o rodzaju uszkodzenia Dla niego brak czujnika w układzie = uszkodzenie/usterka (czy to padnięty czujnik czy to odłączona wtyczka na skutek przegnitego pinu). Zalewam płyn pod korek i mój BCU nie pozwoli na spryskanie reflektorów [...] Płyn na reflektory nie leci. [...] Czujnik na 100% mam zepsuty - brak pinu. |
Też mam padnięty czujnik (albo komputer nie wyświetla komunikatu chociaż kiedyś wyświetlał) i spryskiwacze świateł działają normalnie. Mało tego, jak płynu jest mało przestają i działają tylko te na szybę.
sTERYD - Sob Mar 14, 2015 13:55
HarryVip napisał/a: | Mało tego, jak płynu jest mało przestają i działają tylko te na szybę. |
ale pomka kreci, po prostu pompka od reflektorów jest w połowie zbiorniczka. BTW mam to samo, chociaż chyba czujnik jest ok, tylko się jakoś zastał, bo ostatnio ze 2 razy znowu się zgłosił...
stefano55 - Pon Maj 02, 2016 20:06
Witam serdecznie
Dziś spaliła mi się pompka od spryskiwacza szyb przy zbiorniku w rover 75, szybko do sklepu nowa pompka od BMWe49 kosztowała mnie tylko 23 zł, wymiana 5 min. odkręć 2 śruby od spodu odegnij nadkole i wyciąg pompkę-POWODZENIA
sTERYD - Pon Maj 02, 2016 20:53
myślę, że jak rok temu z tym się nie uporał, to teraz już na pewno
stefano55 - Pon Maj 02, 2016 21:08
Odnośnie pompki do spryskiwacza jak pisze dzisiaj to dzisiaj 02.05.2016 godz 21:06 czytać uważnie.
MD - Pon Maj 02, 2016 21:14
stefano55, ale chwalisz się wymianą, czy chcesz pomóc w temacie? Ostatnie posty w nim są z marca 2014 roku, czyli kwalifikuje się to pod srebrną łopatę. Na złotą wciąż za mały odkop.
sTERYD - Pon Maj 02, 2016 23:32
2015 to już tylko brązowa łopata jakkolwiek to nie zabrzmi...
MD - Pon Maj 02, 2016 23:55
sTERYD, proponuję zarządzić wprowadzenie trzech orderów łopat na wzór MDkookejki.
kalafior - Wto Lut 07, 2017 14:27
czy czujnik poziomu plynu spryskiwacza jest zabezpieczony bezpiecznikiem
longer86 - Wto Lut 07, 2017 15:08
Na 99% nie bo i po co... Nie działa kontrolka? Pewnie zgniły styki przy czujniku
kalafior - Wto Lut 07, 2017 16:53
nie czujnik i wtyk dobry gdzies przewod jest pewnie przerwany myslalem ze bezpiecznik to by mi zaoszczedzilo pracy a tak trzeba szukac przerwy na przewodach
dawidd - Wto Lut 07, 2017 17:17
kabelek z czujnika idzie do zegarów do pinu 17 we wtyczce C0230 jak byś chciał dać nowy kabel
kalafior - Wto Lut 07, 2017 17:33
ok dzieki puszcze nowe przewody
prebenny - Wto Lut 07, 2017 19:07
kalafior najpierw zewrzyj piny we wtyczce do czujnika. U mnie czujnik też nie działa ale jak zwarłem kable kontrolka się zapaliła. Mam już 3 czujnik i 2 zbiorniczek płynu do spryskiwaczy... i nadal nie działa. Ja się poddałem
kalafior - Wto Lut 07, 2017 19:14
prebenny, zwieralem styki i dalej kontrolka nie swieci ja jej nie odpuszcze musi dzialac
dawidd - Wto Lut 07, 2017 19:24
prebenny, wstaw kontaktron i po problemie, w elektronicznym za 2 zl dostaniesz. Jak chcesz obudowany to kup czujnik wody do ekspresu - wszystkie maja na kontaktron, najlepiej od delonghi albo saeco . Czasami zdarza sie ze magnes się rozmagnesowuje albo "tonie" to wtedy tylko wymiana zbiorniczka, ale to łatwo sprawdzić kawałkiem metalu czy magnesik łapie i czy unosi się w płynie
|
|