|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 25] Stukanie w tylnym zawieszeniu
Jawaa - Sro Lut 15, 2012 16:37 Temat postu: [Rover 25] Stukanie w tylnym zawieszeniu Witam.. Od kilku dni słyszałem taki stukot w lewym tylnym kole, ale pierwsze co pomyslalem to odkręcona zapasówka, która podskakuje po dziurach bo już miałem wcześniej podobnie.. Sprawdziłem i jednak jest dokręcona na max.. hmm to pomyślałem że amortyzaotor się poluzował i też jest dokręcony.. Hmm dlatego pytanie do was co to mogłoby być ? Na dniach wjade na kanał i rozkręce to , ale chciałbym wiedzieć na co mniej wiecej zwrócić uwagę.. Pewnie są tam jakieś tuleje, może gumy się "skończyły" , Miał ktoś coś podobnego ?
Firq - Sro Lut 15, 2012 19:30
podnieś auto na podnośniku i sprawdź czy na kole nie ma luzów tuleje sprawdź jakaś breszką i na koniec powiem ci ze miałem ten sam problem i podejrzewałem zawieszenie tylne a okazało sie ze klapa tylna po dziurach skakała i wykręciłem odbojniki i po kłopocie
Jawaa - Sro Lut 15, 2012 19:34
no pomyślałem podobnie jeśli chodzi o klapę, ale ją otworzyłęm i samochodem porządnie zabujałem i słyszałęm do bicie gdzieś na dole, a klapa była otwarta
Firq - Sro Lut 15, 2012 21:06
breszka i sprawdz gdzie jest luz sprawdz dokręcenia śrub i takie tam
Jawaa - Czw Lut 16, 2012 11:38
Sprawdzałem i nic, nie czuć żadnych luzów na tulejach.. machałem brechą we wszystkie strony, nie wiem na dniach musze wjechać na jakiś kanał bo swojego nie mam, tam może więcej zobaczę
Firq - Czw Lut 16, 2012 22:11
albo najlepiej podjedz na stacje diagnostyczną daj diagnoście na flaszkę i ci wszystko powie co masz wymienić bo sprawdzi zawieche na szarpakach i amorki tez sprawdzi :) najprościej
Jawaa - Sob Lut 18, 2012 12:13
Tak tak już o tym pomyślałem, mam znajomego w przeglądach i na dniach pojade do niego to sprawdzić napisze co było jak już będe wiedział
Drwal85 - Wto Lut 21, 2012 19:08
Ja też mam jakieś głuche stuki z tyłu po lewej stronie. Tak jak by coś pod plastikiem się obijało. Słychać to strasznie na lekko pofałdowanej drodze co autko często podskakuje.
Zaraz wsiadam za pasażera i będę nasłuchiwał skąd ten dźwięk mniej więcej idzie. Potem napisze, co i jak
Jawaa - Nie Lut 26, 2012 13:29
Tak jak mówiłem - zjawiłem się na stacji kontroli pojazdów, Znajomy powytrząsał mi to całe zawieszenie. Posprawdzałem tulejki wszystkie, i są wporządku.. Amortyzatory przód ok 70% a tył ok.80 %.. Ale wyszło na to że mimo iż sprężyna jest w dobrej formie to amortyzator tylny prawy jest skopany.. czuć było jak szarpało kołem podczas tego testu diagnostycznego natomiast z lewej tylnej strony było to o wiele łagodniejsze. Wyszło na to, jak powiedział znajomy że amortyzator się spaprał albo sprężyna się przycina i najlepiej kupić nowy Narazie nie mam kasy .. ale jak bede mial i zaloże to napisze co z tego wyszło
[ Dodano: Nie Lut 26, 2012 13:29 ]
Czy miał może ktoś coś podobnego ?
Drwal85 - Nie Lut 26, 2012 14:00
nie wiem, Ja autko daje do mechanika w poniedziałek, wiec będę wiedział co mi dolega tak w środę bo przy okazji wymienia mi łącznik wodzików bo mi trzaskają biegi i luźny jest lewarek biegów.
leszczu - Nie Lut 26, 2012 14:08
Jawaa, a te stukanie występuje na mokrej nawierzchni czy suchej Bo kiedyś na forum był poruszany wątek na temat stukania w tylnym zawieszeniu tylko przy mokrej nawierzchni, przy suchej żadnych stuków nie było. Do tej pory ta zagadka nie została rozwiązana co mogło powodować te stuki.
Jawaa - Pon Lut 27, 2012 17:06
Non toper stuka, sucho , mokro obojętnie.. na równej drodze jest bajka.. Ale rzadko spotykamy w Polsce równą drogę niestety dziwne to jest.. w tygodniu może wykręce ten amortyzator i go obejrzę dokładnie może coś ze sprężyną nie tak, sam nie wiem.. jak mi wytrząsał na diagnostyce to na zewnątrz nie jest tak tego słychać za to w środku słychać i to bardzo
Drwal85 - Pon Lut 27, 2012 22:01
mi mechanik zaglądał na podnośniku i nic nie stwierdził, mówi że to nie są stuki od teleskopu. Kazał jechać jeszcze na szarpaki, że wtedy auto stoi na kółkach, ma obciążenie i wtedy powinno wyjść coś, o ile są gdzieś luzy.
Jutro lub pojutrze podjadę na stację diagnostyki i zobaczymy. Jak nic, to muszę szukać coś luźnego, co lata w bagażniku.
Jawaa - Pią Mar 02, 2012 15:53
I jak Drwal85, dowiedziałeś się czegoś?
Drwal85 - Pią Mar 02, 2012 16:49
byłem na stacji diagnostycznej i nic wszystko jak w najlepszym stanie. Sprawdzało to 2 diagnostów i powiedzieli że wszystko jest sprawne.
Po podkładałem jeszcze szmaty pod oparcia od tylnej kanapy, bo są małe luzy na tych bolcach co rusza się te oparcie. Zobaczę dziś w drodze więc potem napisze jakie są efekty. Ale wątpię żeby było to przyczyną. Podejrzewam że będzie coś gdzieś luźnego w trudno dostępnym miejscu lub amortyzator ale z wadą tak głęboko ukrytą że nie idzie tego zobaczyć.
Jawaa - Sob Mar 03, 2012 18:54
Ja byłem u znajomego diagnosty i powiedział własnie amortyzator. Ja na dniach przełoże amortyzator z prawej strony na lewą i jeśli zacznie pukać z lewej strony mam przyczyne, banalne zrób podobnie. Napisze jakie efekty na dniach
Drwal85 - Wto Mar 06, 2012 22:45
na razie tego nie ruszam, jak zacznie mocniej to wymienię. Napisz czy to coś dało
[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 22:45 ]
kurcze dziś tak wszystko przeglądałem i nic nie widzę luźnego nawet otworzyłem tylne drzwi i stanąłem na próg kołysając mocno autkiem ( zero stuków )
Zauważyłem też, że jak wyjeżdżam z posiadłości na 1 biegu i wjadę w dziurę czy muldę to stuk nie występuje. Stuka tylko jak jadę szybciej na nierównościach. Nie wiem, nie umiem tego dokładnie opisać. Tak jak by coś było luźnego, częste stuki .
leszczu - Sro Mar 07, 2012 12:31
A może w bagażniku coś stuka/lata Wyjmijcie koło zapasowe, ogólnie wszystko z bagażnika, tylna półkę też i wtedy się przejedzcie.
Drwal85 - Sro Mar 07, 2012 14:37
w kole zapasowym mam butlę z gazu i ona luzów nie ma. Półki wyjmowałem i inne pierdoły i nic to nie dało.
Jawaa - Czw Mar 08, 2012 20:58
Ja miałem wszystko wywalone z bagażnika, nawet kanapy sprawdzałem więc nie tam problem.. Na wytrząsaniu sprawdzilem wszystkie tulejki, żadna luzów nie ma, więc odpowiedź prosta - amortyzator niestety
Drwal85 - Czw Mar 08, 2012 21:03
też tak sądzę że coś jest z samym amortyzatorem lub z częścią związaną z nim. Na razie muszę pojeździć tak bo nie mam funduszy a troszkę trzeba wydać hehhe
Jawaa - Pią Mar 09, 2012 16:13
No niestety, niestety.. Ja też z braku kasy poprostu czekam
Drwal85 - Sob Mar 10, 2012 14:44
byłem dziś u znajomego mechanika, przejechał się autkiem i stwierdził że to amory. W tygodniu chce się upewnić i jak co to od razu je wymieniam.
Dodatkowo pokołysał tyłem autka i stwierdził ze strasznie jest miękki. Takie same mam odczucie, zwłaszcza w zakrętach, rondach.
Jawaa - Nie Mar 11, 2012 22:36
Ja mam sprawność 85% tyłu, mimo wszystko jest miękki.. Ale czy one poprostu takie nie były ?
rovek - Pon Mar 12, 2012 08:27
Miękkość jest zależna od sprężyn, może właśnie ci się kończą.
Drwal85 - Pon Mar 12, 2012 14:49
nie tylko od sprężyn kolego załóż sobie olejowe a olej - gazowe i pobujaj autem to zobaczysz, że tak samo mają na to wpływ amory.
[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 14:49 ]
aha jeszcze dodam - a jak masz złe amory to jakie masz kolego objawy? dobija Ci autko prawda? pływa za bardzo na nierównościach? więc jeszcze raz piszę, że amory jak są wychechłane to będzie autko miękkie.
Jawaa - Pon Mar 12, 2012 19:05
Ciężko określić, aż tak bardzo nie pływa a na zakrętach też jest w miare do przyjęcia zachowanie się auta natomiast ten stukot przy małych czy dużych dziurach bez różnicy..
Drwal85 - Pon Mar 12, 2012 22:43
Ja wymieniam, nie będę zastanawiał się miesiącami co to jest
Jawaa - Wto Mar 13, 2012 16:42
Okey. Napisz jak efekty, i jeśli możesz to gdzie, jakie i za ile kupiłeś amortyzatory ?
Drwal85 - Sob Mar 17, 2012 16:15
ok, w czwartek dam ci znać wieczorem.
Jenak okazało się, że zmory wybite. Wymienione zostają na SACHS cena za 2 amory 700 zł.
Amortyzatory wymienione różnica niesamowita z jazdy! zero stuków. Lewy amor po wciśnięciu w ogóle się nie wysuwał, a prawy strasznie powoli. Poza tym lewy był innej firmy niż prawy heheehe.
Na stacji diagnostycznej pokazało że amory maja po 75 % sprawności. To teraz widzicie jak wierzyć tym badaniom hehehehe
Jawaa - Nie Mar 18, 2012 14:01
A gdzie zakupione ?
Drwal85 - Nie Mar 18, 2012 14:04
Inter - Car
Jawaa - Nie Mar 18, 2012 21:20
Oka, a istnieje możliwość zakupu jakiś tańszych ? Szukam w necie ale ceny są przeróżne
kangaroo69 - Nie Mar 18, 2012 21:34
Na allegro widziałem fajne amorki na tył Kayaba 500pln. Komplet podobno jedne z lepszych ;)kurcze linku nie wkleje bo z telefonu pisze
Drwal85 - Nie Mar 18, 2012 22:33
co do allegro jestem sceptycznie nastawiony ale to sprawa wasza. Co do ceny - uważam że lepiej dołożyć troszkę więcej i cieszyć się długi czas z jazdy hehehe
http://moto.allegro.pl/am...2154156874.html
Tu masz komplet wyjdzie cie jakoś 490 zł + przesyłka.
A tu masz tańsze, których sam nie polecam - cena różniąca nie wiele a jakoś TAK
http://moto.allegro.pl/am...2171430885.html
Mundekk - Nie Mar 18, 2012 22:43
Drwal85, moga mieć 75% sprawności to calkowicie normalne, bo nawet po wyjechaniu autem z fabryki nie będziesz mieć 100% sprawności
Drwal85 - Nie Mar 18, 2012 22:59
kolego to nie jest normalne - 75% pokazuje, że amor jest w bardzo dobrej kondycji. A że nie będzie miał 100 % to nie musisz mi tego pisać bo trochę się znam na mechanice. Musiał byś go mieć wspawanego to byś miał 100%
Sprzęt oszukuje, bo powinien pokazywać najniższą wartość przy tym zużyciu co miałem. Pojechał bym teraz na nowych amorach i pewnie pokazało by to samo lub o 5 % lepsze.
Dla mnie te badania zawieszenia to jest wyciąganie pieniędzy od nas i śmiechu warte!
Mundekk - Nie Mar 18, 2012 23:04
źle przeczytałem, myślałem że 75% pokazało na nowych. W takim razie sorki
Drwal85 - Czw Mar 22, 2012 21:53
ok następnym razem czytać uważniej, bo nie chce mi się rozpisywać
[ Dodano: Czw Mar 22, 2012 21:53 ]
Jawa - i co wymieniłeś te amory?
Jawaa - Pon Mar 26, 2012 18:54
No niestety nie.. Brak narazie na to kasy praktycznie większość pieniędzy wlewam do roverka, bo sporo jeżdzę jeśli wymienie , napiszę
Gacor - Sob Mar 31, 2012 19:30
Sprawdźcie zamocowanie tablicy albo podkładki pod tablice Wbrew pozorom jak jest źle zamocowana może tłuc tak że wydaje się że to zawieszenie
Drwal85 - Sob Mar 31, 2012 22:02
Niech Jawa sobie sprawdzi ja już wyżej pisałem, że problem z głowy hehehe wina amorów.
|
|