Zobacz temat - [Rover 25] Stukanie w tylnym zawieszeniu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 25] Stukanie w tylnym zawieszeniu

Jawaa - Sro Lut 15, 2012 16:37
Temat postu: [Rover 25] Stukanie w tylnym zawieszeniu
Witam.. Od kilku dni słyszałem taki stukot w lewym tylnym kole, ale pierwsze co pomyslalem to odkręcona zapasówka, która podskakuje po dziurach bo już miałem wcześniej podobnie.. Sprawdziłem i jednak jest dokręcona na max.. hmm to pomyślałem że amortyzaotor się poluzował i też jest dokręcony.. Hmm dlatego pytanie do was co to mogłoby być ? Na dniach wjade na kanał i rozkręce to , ale chciałbym wiedzieć na co mniej wiecej zwrócić uwagę.. Pewnie są tam jakieś tuleje, może gumy się "skończyły" , Miał ktoś coś podobnego ?
Firq - Sro Lut 15, 2012 19:30

podnieś auto na podnośniku i sprawdź czy na kole nie ma luzów tuleje sprawdź jakaś breszką i na koniec powiem ci ze miałem ten sam problem i podejrzewałem zawieszenie tylne a okazało sie ze klapa tylna po dziurach skakała i wykręciłem odbojniki i po kłopocie :)
Jawaa - Sro Lut 15, 2012 19:34

no pomyślałem podobnie jeśli chodzi o klapę, ale ją otworzyłęm i samochodem porządnie zabujałem i słyszałęm do bicie gdzieś na dole, a klapa była otwarta
Firq - Sro Lut 15, 2012 21:06

breszka i sprawdz gdzie jest luz sprawdz dokręcenia śrub i takie tam :)
Jawaa - Czw Lut 16, 2012 11:38

Sprawdzałem i nic, nie czuć żadnych luzów na tulejach.. machałem brechą we wszystkie strony, nie wiem ;) na dniach musze wjechać na jakiś kanał bo swojego nie mam, tam może więcej zobaczę ;)
Firq - Czw Lut 16, 2012 22:11

albo najlepiej podjedz na stacje diagnostyczną daj diagnoście na flaszkę i ci wszystko powie co masz wymienić bo sprawdzi zawieche na szarpakach i amorki tez sprawdzi :) :) najprościej :)
Jawaa - Sob Lut 18, 2012 12:13

Tak tak już o tym pomyślałem, mam znajomego w przeglądach i na dniach pojade do niego to sprawdzić :) napisze co było jak już będe wiedział ;)
Drwal85 - Wto Lut 21, 2012 19:08

Ja też mam jakieś głuche stuki z tyłu po lewej stronie. Tak jak by coś pod plastikiem się obijało. Słychać to strasznie na lekko pofałdowanej drodze co autko często podskakuje.
Zaraz wsiadam za pasażera i będę nasłuchiwał skąd ten dźwięk mniej więcej idzie. Potem napisze, co i jak :)

Jawaa - Nie Lut 26, 2012 13:29

Tak jak mówiłem - zjawiłem się na stacji kontroli pojazdów, Znajomy powytrząsał mi to całe zawieszenie. Posprawdzałem tulejki wszystkie, i są wporządku.. Amortyzatory przód ok 70% a tył ok.80 %.. Ale wyszło na to że mimo iż sprężyna jest w dobrej formie to amortyzator tylny prawy jest skopany.. czuć było jak szarpało kołem podczas tego testu diagnostycznego natomiast z lewej tylnej strony było to o wiele łagodniejsze. Wyszło na to, jak powiedział znajomy że amortyzator się spaprał albo sprężyna się przycina i najlepiej kupić nowy ;) Narazie nie mam kasy .. ale jak bede mial i zaloże to napisze co z tego wyszło

[ Dodano: Nie Lut 26, 2012 13:29 ]
Czy miał może ktoś coś podobnego ?

Drwal85 - Nie Lut 26, 2012 14:00

nie wiem, Ja autko daje do mechanika w poniedziałek, wiec będę wiedział co mi dolega tak w środę bo przy okazji wymienia mi łącznik wodzików bo mi trzaskają biegi i luźny jest lewarek biegów.
leszczu - Nie Lut 26, 2012 14:08

Jawaa, a te stukanie występuje na mokrej nawierzchni czy suchej ?? Bo kiedyś na forum był poruszany wątek na temat stukania w tylnym zawieszeniu tylko przy mokrej nawierzchni, przy suchej żadnych stuków nie było. Do tej pory ta zagadka nie została rozwiązana co mogło powodować te stuki. :wink:
Jawaa - Pon Lut 27, 2012 17:06

Non toper stuka, sucho , mokro obojętnie.. na równej drodze jest bajka.. Ale rzadko spotykamy w Polsce równą drogę niestety ;) dziwne to jest.. w tygodniu może wykręce ten amortyzator i go obejrzę dokładnie może coś ze sprężyną nie tak, sam nie wiem.. jak mi wytrząsał na diagnostyce to na zewnątrz nie jest tak tego słychać za to w środku słychać i to bardzo
Drwal85 - Pon Lut 27, 2012 22:01

mi mechanik zaglądał na podnośniku i nic nie stwierdził, mówi że to nie są stuki od teleskopu. Kazał jechać jeszcze na szarpaki, że wtedy auto stoi na kółkach, ma obciążenie i wtedy powinno wyjść coś, o ile są gdzieś luzy.
Jutro lub pojutrze podjadę na stację diagnostyki i zobaczymy. Jak nic, to muszę szukać coś luźnego, co lata w bagażniku.

Jawaa - Pią Mar 02, 2012 15:53

I jak Drwal85, dowiedziałeś się czegoś?
Drwal85 - Pią Mar 02, 2012 16:49

byłem na stacji diagnostycznej i nic :| wszystko jak w najlepszym stanie. Sprawdzało to 2 diagnostów i powiedzieli że wszystko jest sprawne.
Po podkładałem jeszcze szmaty pod oparcia od tylnej kanapy, bo są małe luzy na tych bolcach co rusza się te oparcie. Zobaczę dziś w drodze więc potem napisze jakie są efekty. Ale wątpię żeby było to przyczyną. Podejrzewam że będzie coś gdzieś luźnego w trudno dostępnym miejscu lub amortyzator ale z wadą tak głęboko ukrytą że nie idzie tego zobaczyć.
:roll:

Jawaa - Sob Mar 03, 2012 18:54

Ja byłem u znajomego diagnosty i powiedział własnie amortyzator. Ja na dniach przełoże amortyzator z prawej strony na lewą i jeśli zacznie pukać z lewej strony mam przyczyne, banalne ;) zrób podobnie. Napisze jakie efekty na dniach
Drwal85 - Wto Mar 06, 2012 22:45

na razie tego nie ruszam, jak zacznie mocniej to wymienię. Napisz czy to coś dało :)

[ Dodano: Wto Mar 06, 2012 22:45 ]
kurcze dziś tak wszystko przeglądałem i nic nie widzę luźnego :( nawet otworzyłem tylne drzwi i stanąłem na próg kołysając mocno autkiem ( zero stuków )
Zauważyłem też, że jak wyjeżdżam z posiadłości na 1 biegu i wjadę w dziurę czy muldę to stuk nie występuje. Stuka tylko jak jadę szybciej na nierównościach. Nie wiem, nie umiem tego dokładnie opisać. Tak jak by coś było luźnego, częste stuki .

leszczu - Sro Mar 07, 2012 12:31

A może w bagażniku coś stuka/lata ?? Wyjmijcie koło zapasowe, ogólnie wszystko z bagażnika, tylna półkę też i wtedy się przejedzcie. :wink:
Drwal85 - Sro Mar 07, 2012 14:37

w kole zapasowym mam butlę z gazu i ona luzów nie ma. Półki wyjmowałem i inne pierdoły i nic to nie dało.
Jawaa - Czw Mar 08, 2012 20:58

Ja miałem wszystko wywalone z bagażnika, nawet kanapy sprawdzałem więc nie tam problem.. Na wytrząsaniu sprawdzilem wszystkie tulejki, żadna luzów nie ma, więc odpowiedź prosta - amortyzator ;) niestety
Drwal85 - Czw Mar 08, 2012 21:03

też tak sądzę :) że coś jest z samym amortyzatorem lub z częścią związaną z nim. Na razie muszę pojeździć tak bo nie mam funduszy a troszkę trzeba wydać hehhe
Jawaa - Pią Mar 09, 2012 16:13

No niestety, niestety.. Ja też z braku kasy poprostu czekam :)
Drwal85 - Sob Mar 10, 2012 14:44

byłem dziś u znajomego mechanika, przejechał się autkiem i stwierdził że to amory. W tygodniu chce się upewnić i jak co to od razu je wymieniam.
Dodatkowo pokołysał tyłem autka i stwierdził ze strasznie jest miękki. Takie same mam odczucie, zwłaszcza w zakrętach, rondach.

Jawaa - Nie Mar 11, 2012 22:36

Ja mam sprawność 85% tyłu, mimo wszystko jest miękki.. Ale czy one poprostu takie nie były ?
rovek - Pon Mar 12, 2012 08:27

Miękkość jest zależna od sprężyn, może właśnie ci się kończą.
Drwal85 - Pon Mar 12, 2012 14:49

nie tylko od sprężyn kolego ;) załóż sobie olejowe a olej - gazowe i pobujaj autem to zobaczysz, że tak samo mają na to wpływ amory.

[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 14:49 ]
aha jeszcze dodam - a jak masz złe amory to jakie masz kolego objawy? dobija Ci autko prawda? pływa za bardzo na nierównościach? :mrgreen: więc jeszcze raz piszę, że amory jak są wychechłane to będzie autko miękkie. :mrgreen:

Jawaa - Pon Mar 12, 2012 19:05

Ciężko określić, aż tak bardzo nie pływa a na zakrętach też jest w miare do przyjęcia zachowanie się auta ;) natomiast ten stukot przy małych czy dużych dziurach bez różnicy..
Drwal85 - Pon Mar 12, 2012 22:43

Ja wymieniam, nie będę zastanawiał się miesiącami co to jest :lol:
Jawaa - Wto Mar 13, 2012 16:42

Okey. Napisz jak efekty, i jeśli możesz to gdzie, jakie i za ile kupiłeś amortyzatory ? ;]
Drwal85 - Sob Mar 17, 2012 16:15

ok, w czwartek dam ci znać wieczorem.

Jenak okazało się, że zmory wybite. Wymienione zostają na SACHS cena za 2 amory 700 zł. :mrgreen:

Amortyzatory wymienione :) różnica niesamowita z jazdy! zero stuków. Lewy amor po wciśnięciu w ogóle się nie wysuwał, a prawy strasznie powoli. Poza tym lewy był innej firmy niż prawy heheehe.
Na stacji diagnostycznej pokazało że amory maja po 75 % sprawności. To teraz widzicie jak wierzyć tym badaniom :) hehehehe :grin:

Jawaa - Nie Mar 18, 2012 14:01

A gdzie zakupione ?
Drwal85 - Nie Mar 18, 2012 14:04

Inter - Car :)
Jawaa - Nie Mar 18, 2012 21:20

Oka, a istnieje możliwość zakupu jakiś tańszych ? Szukam w necie ale ceny są przeróżne
kangaroo69 - Nie Mar 18, 2012 21:34

Na allegro widziałem fajne amorki na tył Kayaba 500pln. Komplet :) podobno jedne z lepszych ;)kurcze linku nie wkleje bo z telefonu pisze :/
Drwal85 - Nie Mar 18, 2012 22:33

co do allegro jestem sceptycznie nastawiony :) ale to sprawa wasza. Co do ceny - uważam że lepiej dołożyć troszkę więcej i cieszyć się długi czas z jazdy hehehe

http://moto.allegro.pl/am...2154156874.html

Tu masz komplet wyjdzie cie jakoś 490 zł + przesyłka.

A tu masz tańsze, których sam nie polecam - cena różniąca nie wiele a jakoś TAK :)

http://moto.allegro.pl/am...2171430885.html

Mundekk - Nie Mar 18, 2012 22:43

Drwal85, moga mieć 75% sprawności to calkowicie normalne, bo nawet po wyjechaniu autem z fabryki nie będziesz mieć 100% sprawności :razz:
Drwal85 - Nie Mar 18, 2012 22:59

kolego to nie jest normalne - 75% pokazuje, że amor jest w bardzo dobrej kondycji. A że nie będzie miał 100 % to nie musisz mi tego pisać bo trochę się znam na mechanice. Musiał byś go mieć wspawanego to byś miał 100%

Sprzęt oszukuje, bo powinien pokazywać najniższą wartość przy tym zużyciu co miałem. Pojechał bym teraz na nowych amorach i pewnie pokazało by to samo lub o 5 % lepsze.
Dla mnie te badania zawieszenia to jest wyciąganie pieniędzy od nas i śmiechu warte!

Mundekk - Nie Mar 18, 2012 23:04

źle przeczytałem, myślałem że 75% pokazało na nowych. W takim razie sorki
Drwal85 - Czw Mar 22, 2012 21:53

ok :) następnym razem czytać uważniej, bo nie chce mi się rozpisywać :grin:

[ Dodano: Czw Mar 22, 2012 21:53 ]
Jawa - i co wymieniłeś te amory? :smile:

Jawaa - Pon Mar 26, 2012 18:54

No niestety nie.. Brak narazie na to kasy ;) praktycznie większość pieniędzy wlewam do roverka, bo sporo jeżdzę ;) jeśli wymienie , napiszę :)
Gacor - Sob Mar 31, 2012 19:30

Sprawdźcie zamocowanie tablicy albo podkładki pod tablice :P Wbrew pozorom jak jest źle zamocowana może tłuc tak że wydaje się że to zawieszenie ;)
Drwal85 - Sob Mar 31, 2012 22:02

Niech Jawa sobie sprawdzi :) ja już wyżej pisałem, że problem z głowy hehehe wina amorów.