|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Nasze auta - wspanialutka- R400
wspanialutka - Pon Kwi 16, 2012 01:56 Temat postu: wspanialutka- R400 Witam wszystkich
Po długich poszukiwaniach i rozmyślaniach nad kupnem samochodu, w pewnym momencie stanęło na tym, że chcę roverka i koniec.
Czemu akurat te auta przykuły moją uwagę, to chyba zbyt długo byłoby się rozpisywać.
Już od jakiegoś czasu śledziłam forum, czytałam, oglądałam, zasięgałam też opinii niektórych z was. Z biegiem czasu, upewniałam się tylko w tym, że szukam w TEJ odpowiedniej dla mnie marce
Żeby nie było, że jako kobieta patrzę tylko na wygląd, och nie. Miałam dość wysokie wymagania. Przede wszystkim szukałam auta które miałoby coś w miarę porządnego pod maską, coby bezpiecznie móc w razie potrzeby kogoś wyprzedzać, chciałam, żeby miało LPG oraz klimatyzację, oraz urzekające mnie wnętrze (tak, ostatni podpunkt jest chyba czysto kobiecy ) nie zachwycają mnie szare bądź czarne wnętrza, chciałam coś jasnego, przytulnego, a zarazem eleganckiego i z klasą, ha, chyba już wicie czemu padło na roverki
Swoją drogą... Przeczytałam gdzieś, że "samochód dla kobiety powinien być jak mężczyzna – mieć ładną sylwetkę, być dynamiczny, dawać poczucie bezpieczeństwa i mieć interesujące wnętrze. No i jeszcze to coś... "
.....i ujrzałam GO.
zakochałam się
R400 1,6 16V 113KM (1998 rocznik)
Cóż o nim mogę powiedzieć? Ma wszystko czego szukałam, silnik w miarę porządny, jak na moje potrzeby aż nadto. A i wyprzedzić w miarę potrzeby jest czym. Wnątrze po propstu obłędne, zachwycające mnie!!!! Skórki dwukolorowe, klima, ale co ja będę się rozdrabniać, może po koleii wypiszę, czym roverek może się pochwalić.
WYPOSARZENIE:
*benzyna + LPG
*4x Elektryszcze szyby
*Elektryczne lusterka
*ABS
*2x Poszuka powietrzna
*Wspomaganie kierownicy
*Klimatyzacja
*Immobilajzer
*Skórzana tapicerka
*Radio Cd/mp3
*Spryskiwacze reflektorów
*Felgi aluminiowe
Zdjęcia które zamieszczę są z aukcji z allegro, bo jeszcze nie zdążyłam zrobić już po umyciu, ale wkrótce postaram się cyknąć kilka fotek, już moich i się pochwalę
Ogólnie, kolor auta jest ciemno zielony, a nie wiem czy jest to oczywiste jak się patrzy na te zdjęcia. Ładnie się zbiera, wygodnie się jeździ, ogólnie jest bardzo zgrabny. Jak na pierwsze auto, myślę że jest idealne! W sensie gabarytowym, oo. Bo takie zgrabne, zwinne, no naprawdę rewelacja
(ciekawi mnie tylko ile za OC wybulę, jako osoba z bardzo małymi zniżkam->będąca młodziutką kobitką->mieszkająca blisko wawy...Ale na razie się nie martwię, na razie się cieszę )
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
Autko obecnie ma przebieg ok, 185 tys. Przy przebiegu 169000 wymieniony był kompletny rozrząd Continental, kompletne sprzęgło Valeo , nowy płyn hamulcowy, nowy płyn chłodniczy -37, nowe klocki hamulcowe i tarcze przednie, nowe elementy zawieszenia, opony mają około 1000KM przebiegu. Klima nabita w zeszłym roku. I generalnie nie odkryliśmy na razie, żeby coś nie działało. Z przodu jest do lekkich poprawek lakierniczych, ale to już tam błahostka.
Dodam jeszcze, że podczas wycieczki z Zamościa do Warszawy, spalanie wyszło ok 8 litrów. Więc super
Najbliższe plany to wymienić filtr stożkowy na zwykły, a reszta to drobnostki, typu wyczyszczenie i zabezpieczenie skór, bo generalnie to są w bardzo dobrym stanie, w sumie jakiekolwiek zużycie, widoczne jest jedynie na fotelu kierowcy, przydałoby się to więc jak najszybciej poprawić, zabezpieczyć, coby tylko ładniejsze było i się nie psuło. Drobnostki jeszcze typu, wymienić żarówki w podświetleniu rejestracji, bo nie świeci, bądź wymienić tam gdzie słabo świecą.
Koła wyważyć, bo trochę kierownica lata, oo - zbieżność zrobić, co troszkę w prawo znosi, w przyszłości - trochę dalszej, jak $$zmalcu więcej będzie, myślę żeby jakieś zagłówki skołować, i obszyć skórą i dołożyć, bo ni ma, i trochę tego brakuję jak się na tył patrzy, no ale też wiadomo, dla wygody po prostu. Choć przyznam, że nie zamierzam być częstym gościem na tylniej kanapie Ale żeby wygodnie się siedziało osobom z tyłu, to byłoby trzeba coś ogarnąć. Czytałam właśnie na stronie roverków, jak ktoś opisywał, że to robił i się dało, więc w przyszłości może coś uda się skombinować w tym temacie.
Żałuję tylko, że nie znam czarodziejskiego kodu do awaryjnego wyłączenia immobilisera, poprzedni właściciel się nie zatroszczył o to, i też nie miał. Więc i ja nie mam, ale też na stronie roverków wyczytałam, że są sposoby żeby to mi ktoś sczytał, więc też jakoś postaram o to zadbać, żeby problemów nie mieć, jakby coś się wydarzyło.
A i jeszcze w najbliższej przyszłości z takich drobiazgów, to chce radio podmienić, bo liczniki wszystkie na pomarańczowo pięknie świecą, a radio takie niebieskie, więc szukam jakiegoś z pomarańczowym, ew. czerwonym wyświetlaniem. Ot, taka błahostka rażąca me oczy
A no i najważniejsze
Nie mam z przodu znaczka roverka Trzeba szybko skądś dorwać.
leszczu - Pon Kwi 16, 2012 10:13
Wnętrze obłęd.
wspanialutka napisał/a: | Najbliższe plany to wymienić filtr stożkowy na zwykły |
I to jak najszybciej. Szkoda silnika.
imejdz - Pon Kwi 16, 2012 12:52
skórki robią szaleństwo Powodzenia w eksploatacji
Pawkaz - Pon Kwi 16, 2012 18:20
A ja sie zakochalem we wnetrzu Twojego R
Harry - Pon Kwi 16, 2012 19:05
wnętrze ekstra,ale boczki mi jakoś nie pasują
maniu48 - Pon Kwi 16, 2012 21:38
Też kiedys takiego mialem
wspanialutka - Pon Kwi 16, 2012 21:52
och, dziękuję za zachwyt
Na razie deszcz u mnie pada, więc ani go umyć, ani porobić coś więcej, bo pod chmurką stoi... Czekam więc na słonko!
Harry, no wiadomo, nie każdemu wszystko się podoba, grunt że ja nie mogę wyjść z zachwytu
Poszukuję znaczka roverkowego na przód na grill, może ktoś ma na zbyciu?
I chciałby mi odsprzedać?
Tomaszi - Wto Kwi 17, 2012 00:17
wspanialutka napisał/a: | Poszukuję znaczka roverkowego na przód na grill, może ktoś ma na zbyciu?
I chciałby mi odsprzedać? | ceny różne http://allegro.pl/listing...&category=18699
Harry - Wto Kwi 17, 2012 16:31
wspanialutka napisał/a: | Harry, no wiadomo, nie każdemu wszystko się podoba, grunt że ja nie mogę wyjść z zachwytu |
Wspanialutka to wiadomo ważne że Tobie sie podoba
Pochwal się nim na zlocie
wspanialutka - Wto Kwi 17, 2012 20:10
Może wpadnę, najpierw skromnie na Warszawkę, a na ten większy...zobaczę
Dzisiaj pogoda dopisała, to pucu pucu miał, i odkurzanie, bo dawno chyba nikt tego nie robił z poprzednich właścicieli. Wzięłam się też za skórę, czyściłam jak na razie boczki ciemne, ciemno już się zrobiło, więc sama nie wiem jakie efekty z tego wyszły Jak skończę to się pochwalę, a co
Na razie się nacieszyć nim nie mogę
pelson91 - Wto Kwi 17, 2012 20:12
Cytat: | Na razie się nacieszyć nim nie mogę |
U mnie minęło już prawie 10miesięcy od kupna, a nadal cieszę się jak dziecko gdy do niego wsiadam albo go oglądam
Oby i Tobie to się jeszcze dłuuugo nie znudziło
Pawkaz - Wto Kwi 17, 2012 20:12
wspanialutka napisał/a: | najpierw skromnie na Warszawkę |
Sluszna decyzja "Nowe" osoby przywoza jakies smakolyki w postaci ciasta wlasnej roboty
Adrian - Wto Kwi 17, 2012 20:14
wspanialutka napisał/a: | Może wpadnę, najpierw skromnie na Warszawkę | Jakbyś się wybierała, to daj znać. Podprowadzę Cię na miejsce.
Pawkaz - Wto Kwi 17, 2012 20:19
pelson91 napisał/a: | albo go oglądam |
Bo bardzo ladnie Twoj sie prezentuje
pelson91 - Wto Kwi 17, 2012 20:28
Pawkaz napisał/a: | Bo bardzo ladnie Twoj sie prezentuje |
Szkoda, że tylko chwilkę po myciu No, ale lepsze to niż nic Dzięki Pawkaz, że Ci się podoba
Wspanialutka, zarzucaj foty jutro skoro świt
greg-si - Wto Kwi 17, 2012 20:51
wspanialutka napisał/a: | Poszukuję znaczka roverkowego na przód na grill, może ktoś ma na zbyciu?
I chciałby mi odsprzedać? |
wspanialutka napisał/a: | Może wpadnę, najpierw skromnie na Warszawkę, a na ten większy...zobaczę |
Jak będziesz na zlocie tym większym i znajdę znaczek to oddam Ci go za free
pelson91 napisał/a: | U mnie minęło już prawie 10miesięcy od kupna, a nadal cieszę się jak dziecko gdy do niego wsiadam albo go oglądam |
A u mnie jutro mija 42 miesiące od kupna
Ps. Roverek wiadomo. Ładny i w dobrej opcji
maryba - Wto Kwi 17, 2012 21:00
Gratulacje , ładne autko oby sie sprawowało.
wspanialutka - Sro Kwi 18, 2012 15:49
Koledzy drodzy, proszę podpowiedzcie mniej zorientowanej (czyli mnie ), bo dzisiaj jak sprzątałam w roverku, to jakaś wiązka mi wylazła znad pedałów, co to za wiązka, i gdzie powinna siedzieć??
Z góry dziéki
leszczu - Sro Kwi 18, 2012 15:53
To jest złącze diagnostyczne.
wspanialutka - Sro Kwi 18, 2012 15:56
leszczu napisał/a: | To jest złącze diagnostyczne.
|
czyli ona nigdzie nie siedzi, tylko sobie tam zwisa?
leszczu - Sro Kwi 18, 2012 16:39
wspanialutka napisał/a: | leszczu napisał/a:
To jest złącze diagnostyczne.
czyli ona nigdzie nie siedzi, tylko sobie tam zwisa? |
Gdzieś tak umocuj, aby nie zwisała i ci nie przeszkadzała.
wspanialutka - Sro Kwi 18, 2012 17:47
Aha, to dzięki leszczu.
Już sobie zamocowałam to, i mi nic nie zwisa
PiEs. Vanish w piance, na brud w moim roverku nie zadziałał. Znaczy zadziałał tam gdzie było lekko brudno, ale pod dywanikami u kierowcy nie domyło wszystkiego
Trzeba czegoś innego spróbować...
tronsek - Sro Kwi 18, 2012 19:54
To wnętrze jest po prostu wspaniałe. Brakuje tylko aluramek na zegary. Pomyśl o tym.
Harry - Sro Kwi 18, 2012 20:53
co do czyszczenia skóry. To ja stosuje produkt Kleen-flo lub mozesz turtlewax. Kiedyś użyłem mleczka motipa i też nie było zle i jakiejś pianki auto coś.
Kleen-flo konserwuje i oczyszcza skórę, ale niektórym zapach może nie pasować.
Co do tapicerki możesz też spróbować produkt kleen-flo,ale nie wiem jak działa,bo nie używałem resztę chemii mają dobra. Tylko cena nie każdemu odpowiada
wspanialutka - Sro Kwi 18, 2012 21:44
tronsek napisał/a: | Brakuje tylko aluramek na zegary. Pomyśl o tym. |
hmm, a gdzie takie cuś można dostać
Harry, u mnie najbardziej zniszczona skóra kierowcy, znaczy boczki które są ciemne w niektórych miejscach są poprzecierane, i chyba samo czyszczenie to nie pomoże, tylko trzeba by było jakoś je zabarwić ponownie?
Skóra pasażera jest tylko w jednym miejscu nieznacznie przetarta, a tylnia kanapa jest wręcz idealna. Żadnych poprzecieranych miejsc, ani nic.
tronsek - Czw Kwi 19, 2012 04:55
wspanialutka napisał/a: | hmm, a gdzie takie cuś można dostać | Np. na allegro. Proszę, oto przykład: http://moto.allegro.pl/al...2285157317.html a na aucie wygląda tak:
Pawkaz - Czw Kwi 19, 2012 08:51
Jak je zobaczylem stwierdzilem-musze je miec w 600tce
wspanialutka - Czw Kwi 19, 2012 09:43
Super wygląda Pomyślę nad tym...
Tylko może zamiast alu, to chromowane, będą bardziej błyszczeć
Adrian - Czw Kwi 19, 2012 10:16
wspanialutka,
Problemami technicznymi zajmujemy się w innym dziale Forum. To tak dla przypomnienia. Polecam lekturę...
Harry - Czw Kwi 19, 2012 17:42
wspanialutka napisał/a: | Harry, u mnie najbardziej zniszczona skóra kierowcy, znaczy boczki które są ciemne w niektórych miejscach są poprzecierane, i chyba samo czyszczenie to nie pomoże, tylko trzeba by było jakoś je zabarwić ponownie? |
możesz obszyć kierownice, ew. kupić spray do skóry
Jeżeli chodzi o skórę kiery jak jeździsz to lepiej bez pierścionków...tak,tak pierścionki b. niszczą skórę, chociaż niektórzy uważają,że to faceci mają skórę na dłoniach jak papier ścierny i to oni wycierają
gacek - Czw Kwi 19, 2012 17:50
Mam takie samo wnętrze jak Ty! Chodzi mi o kolor skóry itp
tronsek - Czw Kwi 19, 2012 18:09
Harry napisał/a: | możesz obszyć kierownice | chodziło o skórę na fotelu kierowcy, a nie kierownicy
Harry - Czw Kwi 19, 2012 21:27
Cytat: | chodziło o skórę na fotelu kierowcy, a nie kierownicy |
faktycznie, nawet czytać nie umiem
NO to pokrowce założyć i już, albo tzw. koszulki
wspanialutka - Czw Kwi 19, 2012 23:54
Harry napisał/a: | faktycznie, nawet czytać nie umiem
NO to pokrowce założyć i już, albo tzw. koszulki |
oj tam oj tam, nie sztuką jest zakryć, sztuką coś z tym zrobić i o to zadbać! Przecież pod pokrowcem też będzie się nadal niszczyć... Tzn. wiem, że może nie tak bardzo, ale będzie
Harry - Pią Kwi 20, 2012 16:38
z tymi pokrowcami to nie było na serio zrób zdjęcie i pokaż jak to wygląda, może tragedii nie ma,a przesadzasz?
wspanialutka - Pon Kwi 30, 2012 10:46
Heloooł
Jakoś ostatnio nie miałam czasu na forum, ale zajmowałam się roverkiem, oj zajmowałam
Korzystając z ładnej pogody, wymyłam i wyczyściłam wnętrze, oraz zrobiłam roverkowi woskowanie
Efekty? bo ja wiem, może być... Choć podobno dopiero po kilku razach nałożenia politury, wosku i całej ceremonii z tym związanej efekt jest godny pochwał
Fotki robione w pośpiechu, ale wkrótce walnę mu jakąś wartą prezentacji sesyjkę
Plus moje piękniuchne wnętrze
No i jeszcze zdjęcie tych przetartych boczków:
W jednym miejscu skóra jest pęknięta praktycznie na szwie
No to tak, tyle na ten temat... Dodam, że jeszcze mi ani trochę nie przeszło zachwycanie się tym autem Bo sprawuje się rewelacyjnie, i w ogóle nadal jestem w nim zakochana
I jak sobie jadę, to kurczę, dużo tych roverków na ulicach widać. Ostatnio (w środę) w arkadii dwa roverki obok siebie stały(45) i jedna 75 gdzieś tam dalej, i tak sobie oglądałam, nawet chciałam się przestawić obok, ale w końcu pomyślałam, że nie będę błaznować
Ogólnie bardzo dobrze mi się nim jeździ, auto świetne Zdania ani trochę nie zmieniłam, a raczej tylko utwierdziłam się w miłości do tego auta
pelson91 - Pon Kwi 30, 2012 12:13
poprzecierane i popękane fotele to już chyba tradycja w R400
Masz spryskiwacze reflektorów Tam jakiś xenon masz wsadzony? Czy ktoś sobie ot tak dla sportu założył te spryski?
Generalnie autko fajnie się błyszczy ten kolor fajnie pasuje do tego modelu
haszczyc - Pon Kwi 30, 2012 12:39
no i zapraszamy na zlot w Skaryszewie
Lysy_ - Pon Kwi 30, 2012 12:53
Plus za kolor i środek Ja w swoim też mam popękane skórę tzn jakby wygniecioną szczególnie na fotelu kierowcy Przterałem to mleczkiem do skóry trochę sie poprawiło ale w wakacje planuję profi regenerację
HiS - Wto Maj 01, 2012 09:54
@wspanialutka, przydały by się jeszcze dekielki do tych alufelg, bo brzydko wyglądają te odkryte śruby.
wspanialutka - Sro Maj 02, 2012 08:02
HiS napisał/a: | @wspanialutka, przydały by się jeszcze dekielki do tych alufelg, bo brzydko wyglądają te odkryte śruby.
|
wszystko przyjdzie z czasem
haszczyc napisał/a: | no i zapraszamy na zlot w Skaryszewie
|
Tak się właśnie zastanawiam, ale sama nie wiem co tam bym miała robić, skoro nikogo nie znam a na zloty do Warszawki, na razie nie mam czasu, bo niedziele pozajmowane ciągle mam
Panowie moi drodzy, a powiedzcie mi, w jakim stanie znajduje się Wasza wskazówka od paliwa, kiedy zaczyna świecić się rezerwa?? Bo już mam malutko, ale się nie świeci, i się zastanawiam żeby mi niespodzianki nie zrobiło, że mam przepalone i w ogóle się nie zaświeci tylko mi stanie gdzieś na drodze
HiS - Sro Maj 02, 2012 08:33
wspanialutka napisał/a: |
Panowie moi drodzy, a powiedzcie mi, w jakim stanie znajduje się Wasza wskazówka od paliwa, kiedy zaczyna świecić się rezerwa?? Bo już mam malutko, ale się nie świeci, i się zastanawiam żeby mi niespodzianki nie zrobiło, że mam przepalone i w ogóle się nie zaświeci tylko mi stanie gdzieś na drodze |
Ten wskaźnik za dokładny to on nie jest, ale zanim zaświeci się lampa rezerwy to wskazówka potrafi dłuższy czas pokazywać "0" aż w końcu jeśli poziom paliwa spadnie do około 8 litrów zaświeci się rezerwa.
gacek - Sro Maj 02, 2012 11:24
Lysy_ napisał/a: | wakacje planuję profi regenerację |
Czekam na relacje foto przed i po jak i koszt takiej regeneracji
wspanialutka - Czw Sie 02, 2012 14:44
Hej ludziska. Roverek dzielnie woził mnie po górach
To był dla niego chrzest bojowy, bo niektóre górki były naprawdę wypasione, hihi. Ale dzielnie wszystko zniósł i nie zawiódł.
Spalanie ogólnie wychodziło mniej więcej 8,3, więc zadowolona jestem
Niestety rażący na zdjęciach ciągły brak znaczka z przodu
Kupiłam znaczek, ale poprzedni właściciel chyba na jakąś kropelkę go mocował, że nie da się tej pustej blaszki ściągnąć z grilla
Więc teraz już bez kombinacji szukam grilla ze znaczkiem. Bo wszystkie próby odczepienia tego kończyły się moimi nerwami tylko
No ale - newer majnd. Przed wakacjami nie zdążyłam ogarnąć tematu, więc jest jak jest (mam nadzieję, że już nie długo ) No ale mimo to kilka fotek R mogę wkleić Może nie zlinczujecie Nawet ja się na jedną załapałam
sobrus - Pon Lis 12, 2012 08:58
Dopiero teraz tu wpadłem.
Fajne foty
Fajny Roverek
Fajna właścicielka
gratuluje
|
|