|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - MG ZR 180i - PILNA porada
kejt - Pon Kwi 04, 2016 11:03 Temat postu: MG ZR 180i - PILNA porada Hej,
jestem absolutnie laikiem nie tylko na forum, ale także w świecie ROVERa.
Jestem zainteresowana kupnem tego egzemplarza ( w załacznikach)
http://moto.gratka.pl/tre...e-18610391.html
Tak... wiem, że Gniezno, ale w okolicy Poznania, nie było nigdzie oferty tak blisko.
Po obejrzeniu auta na żywo i po przejażdżce wnioskuję, że tarcze, zaciski, klocki do wymiany. Na klapie bagażnika oraz przy prawym nadkolu widać bąble lakieru i minimalnie rdzę. Pod maską wydaje się być wszystko ok. Nagrzewa się, ale nie zauważyłam wycieku oleju etc.
Będę wdzięczna za rzucenie okiem na tę ofertę i merytoryczne uwagi na co powinnam jeszcze zwrócić uwagę.
dziękuję!
marcinmarcin - Pon Kwi 04, 2016 11:57
Brudny zbiorniczek płynu chłodzącego - albo HGF albo po zaniedbanym HGF (dużo oleju w płynie) Zaglądałaś tam może?
kejt - Pon Kwi 04, 2016 12:09
niestety tam nie zajrzałam
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2016 13:09 ]
http://suchen.mobile.de/f...ml?id=221857586
czaję się jeszcze na to, ale to już misja ze sprowadzeniem, warto?
NoPE - Pon Kwi 04, 2016 20:16
Jak masz możliwość sprowadzenia z własnymi oględzinami to warto się zainteresować ale nie tym modelem.
Ten z Berlina za 11k, a ten z PL za 6900. Pomyśl za ile musiał go kupić polski handlarz, żeby po opłatach sprzedać z zyskiem? Za 5k? Ale po kolei:
Berlin
•niemiecki miał malowaną maskę albo błotniki. Odcień ewidentnie się odróżnia.
•wymieniony lewy reflektor czyli była jakaś stłuczka
•konsola środkowa pęknięta w dziwnym miejscu
•mimo, że przygotowany do sprzedaży plamy z fotela kierowcy nie usunęli więc może się już nie da.
•przyhaczył gdzieś końcówką tłumika
•nie ma zdjęć silnika
•wypłowiały emblemat na klapie bagażnika
»wg mnie nie warty uwagi jednak wyłącznie z racji odległości
silnik może być żyleta. W ramach rekreacyjnej wycieczki czemu nie zajrzeć
Z Gniezna:
•porządnie przygotowany na sprzedaż czyli umyty silnik i wyprane wnętrze, kicha bo coś chcą ukryć
•trudno się przyczepić do wyglądu - spasowanie elementów rzekłbym fabryczne! z miernikiem lakieru bym pojechał
•hgf ma na pewno ale po oględzinach zawieszenia, ukł. jezdnego i hamulcowego wydaje mi się, że po pozytywnej ocenie warto pomyśleć na zakupem
•jest OK ale coś mi w nim nie pasuje. Popowodziowy? Zwróć na to szczególną uwagę.
•uszczelka uszczelką ale czemu właściciel nie podjął się naprawy? Nie wiem jak sprawdzić pęknięty blok/głowicę na oględzinach ale zalecam koniecznie.
»warty przeglągu stacji diagn. i opinii dobrego mechanika lub znawcy marki mimo HGF
za HGF oczywiście negocjujesz drastycznie cenę
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2016 21:16 ]
PS. Jak oni te silniki myją? Też bym chciał I wyplakowali nawet plastik podszybia szyby czołowej. Dobrzy są.
kejt - Pon Kwi 04, 2016 21:33
Myją, myją, aż "pachną" nowością
Dziękuję za opinie.
W takim razie rozglądam się dalej.
Czy jest coś na co szczególnie powinnam zwrócić uwagę przy tym modelu?
Uszczelka pod głowicą, to wiem, czy coś jeszcze?
[ Dodano: Pon Kwi 04, 2016 22:33 ]
btw, mi też przeszło przez myśl, że Gniezno jest popowodziowy. Miał bardzo zardzewiałe tarcze.
Harry - Pon Kwi 04, 2016 22:09
Cytat: | btw, mi też przeszło przez myśl, że Gniezno jest popowodziowy. Miał bardzo zardzewiałe tarcze. |
skorodowane tarcze nie zawsze świadczą o zalaniu. jeżeli był zalany to warto spr. jak wyglądają sruby np, za radiem itd. lub jak są skorodowane śruby przy fotelach,
christopher7 - Pon Kwi 04, 2016 22:09
Nie no tak wypucowanej komory silnika to dawno nie widziałem
Wirtuozi Plaka
kejt Jak będziesz oglądać kolejne ZR-y zaglądaj zawsze do zbiorniczka płynu chłodzącego. HGF to nie problem, ale będzie się to wiązało z niemałym wydatkiem zaraz po zakupie, więc jest to oczywisty powód do negocjacji ceny. Ciekaw jestem po czym jest ten żółty ZR z Gniezna. Po dzwonie czy faktycznie pływał gdzieś. Idealne spasowanie może świadczyć, że trafił do dobrego artysty blacharza. Tarcze mogą świadczyć po prostu o tym że gdzieś długo stał. Może kanał+miernik lakieru rozwiałyby wątpliwości. Nigdzie nie widzę skąd jest ściągany.
Berlin to królestwo tureckich szroto-druciarzy którzy niestety nauczyli się już od naszych paru sztuczek i bywa, że np licznik cofany jest 2 razy:
przez turka a potem jeszcze przez handlarza targającego szrot do Polski. I tak z 400 000 może się zrobić 120 000. Każdy z nich musi zarobić przy czym handlarz w Polsce ze 2000-4000 po odliczeniu kosztów.
Harry - Pon Kwi 04, 2016 22:11
http://moto.gratka.pl/tre...c-20365043.html
Dominoz - Pon Kwi 04, 2016 22:15
Harry napisał/a: | http://moto.gratka.pl/tresc/mg-zr-160-vvc-20365043.html |
Cena niezła...
Szkoda, że w ogłoszeniu nie pokazał tych drzwi, które niby to źle polakierowane.
christopher7 - Pon Kwi 04, 2016 22:19
Naklejki miał bardzo oryginalne
Dominoz - Pon Kwi 04, 2016 22:21
Dobrego MG ZR sam bym kupił, jako drugi samochód.
Ale jak tam aukcje przeglądam nic ciekawego nie ma...
kejt - Wto Kwi 05, 2016 08:27
właśnie, ten z Legionowa. Wczoraj go obczailam na gratce. Cena dość atrakcyjna.
marcinmarcin - Wto Kwi 05, 2016 12:32
Dominoz napisał/a: | Dobrego MG ZR sam bym kupił, jako drugi samochód.
Ale jak tam aukcje przeglądam nic ciekawego nie ma... | Wypraszam sobie
Dominoz - Wto Kwi 05, 2016 12:35
marcinmarcin, czemu sprzedajesz?
NoPE - Wto Kwi 05, 2016 14:44
Harry napisał/a: | jeżeli był zalany to warto spr. jak wyglądają sruby np, za radiem itd. |
Racja.
Dla mnie podejrzenie zalania, bo całą wykładzinę miał wymienioną poza tą w bagażniku, która też jest podejrzanie zabrudzona. W dodatku niemalże wszystkie śruby w komorze silnika są skorodowane.
Śruby foteli mi też skorodowały, a zalany nie był.
marcinmarcin - Wto Kwi 05, 2016 15:30
Dominoz napisał/a: | marcinmarcin, czemu sprzedajesz? | a czemu się sprzedaje auta? tym tokiem rozumowania zostaje Ci tylko i wyłącznie zakup w salonie
takie pytanie warto raczej zadać komuś kto sprzedaje auto po pół roku a nie po 8 latach
a tak naprawdę to kupiłem rodzinne kombi i nie zamierzam utrzymywać 3 aut
Dominoz - Wto Kwi 05, 2016 15:31
W moim pytaniu nie było nic złośliwego.
Pytałem z czystej ciekawości
NoPE - Wto Kwi 05, 2016 16:04
Dominoz, kolega marcinmarcin, na mnie też warczał kiedy, zdziwiłem się jak mało kmów zrobił przez 8 lat Ten typ chyba tak ma
bociannielot - Wto Kwi 05, 2016 17:04
Dobra chłopaki koniec off-topów skupcie się na pomocy koleżance
marcinmarcin - Wto Kwi 05, 2016 17:11
Sorry Dominoz po prostu odebrałem że jak typowy użytkownik forum stwierdziłeś - zajechał i zarżnął przez 8 lat i sprzedaje tera padło - lepiej zapłacić wincyj i kupić w komisie. Bo taki mniej więcej był odbiór na forum jak ktoś zapytał o moje auto
[ Dodano: Wto Kwi 05, 2016 18:11 ]
NoPE napisał/a: | Dominoz, kolega marcinmarcin, na mnie też warczał kiedy, zdziwiłem się jak mało kmów zrobił przez 8 lat Ten typ chyba tak ma | taka drobna sugestia że pewnie jestem oszustem - miłe
NoPE - Wto Kwi 05, 2016 20:02
marcinmarcin napisał/a: | taka drobna sugestia że pewnie jestem oszustem - miłe |
jasne, że nie jest miłe. Tyle, że mi nawet na myśl to nie przeszło. Ta emotikona wprowadziła zamieszanie.
A tak w ogóle to dziś wchodząc do hypermarkietu z automatu jesteś złodziejem. Sprzedajesz auto - jesteś oszustem. Stereotypy nawet z pokoleniem nie chcą wyginąć:)
Ok, koniec off-topa.
kejt - Sro Kwi 06, 2016 11:18
bociannielot napisał/a: | Dobra chłopaki koniec off-topów skupcie się na pomocy koleżance |
dokładnie, proszę skupić się na pomocy koleżance
Może macie info o MG ZR do sprzedaży w stanie akceptowalnym z naciskiem na kolor żółty, ostatecznie czarny...
ploomy - Sro Kwi 06, 2016 11:34
Jeśli ZR-ek ma być koniecznie żółty to ja bym się jeszcze zainteresował tym http://sprzedajemy.pl/mg-...zedam,23057127, o ile jeszcze nie jest sprzedany. Widywałem go bardzo często w drodze do pracy (sprzedająca nim jeździła) i sprawiał dobre wrażenie. W razie potrzeby mogę podskoczyć i obejrzeć.
kejt - Sro Kwi 06, 2016 11:42
ploomy napisał/a: | Jeśli ZR-ek ma być koniecznie żółty to ja bym się jeszcze zainteresował tym http://sprzedajemy.pl/mg-...zedam,23057127, o ile jeszcze nie jest sprzedany. Widywałem go bardzo często w drodze do pracy (sprzedająca nim jeździła) i sprawiał dobre wrażenie. W razie potrzeby mogę podskoczyć i obejrzeć. |
Nie znaleziono strony (404)
On był z Sierakowa?
Jesli tak, to jest nieaktualne
ploomy - Sro Kwi 06, 2016 11:51
Sorki, link się schrzanił. Na końcu jest przecinek który trzeba usunąć. Ogłoszenie z Legionowa
kejt - Sro Kwi 06, 2016 11:52
ploomy napisał/a: | Sorki, link się schrzanił. Na końcu jest przecinek który trzeba usunąć. Ogłoszenie z Legionowa |
ten z Legionowa był omawiamy we wcześniejszych postach
ale pomyślę, dam znać, jeśli będzie potrzeba obejrzenia
Dziękuję!
ploomy - Sro Kwi 06, 2016 11:56
Z tego co widziałem to nie był ten
kejt - Sro Kwi 06, 2016 12:03
ploomy napisał/a: | Z tego co widziałem to nie był ten |
Tak, to byl inny. Tak czy inaczej ten od tej Pani jest już nieaktualny
ploomy - Sro Kwi 06, 2016 12:10
Szkoda, bo wyglądał naprawdę nieźle. Tego drugiego z Legionowa bym odpuścił, bo to auto które raczej służyło do zabawy niż jeżdżenia w niedzielę do kościoła Powodzenia w dalszych poszukiwaniach życzę
bociannielot - Sro Kwi 06, 2016 12:20
Bez obrazy ale jak kobieta nim jezdziła to i moze lepiej że juz poszedł
kejt - Sro Kwi 06, 2016 12:28
bociannielot napisał/a: | Bez obrazy ale jak kobieta nim jezdziła to i moze lepiej że juz poszedł |
Bez obrazy, ale nie rozumiem aluzji.
prebenny - Sro Kwi 06, 2016 12:32
kejt niestety 'ludowa' prawda (jeszcze bardziej niestety w 95% przypadków to się sprawdza) jest taka, że jak kupujesz auto od kobiety to masz do wymiany przedni zderzak i sprzęgło
MD - Sro Kwi 06, 2016 14:33
prebenny, kupiłem auto od kobiety - zderzak do malowania, sprzęgło do wymiany od szarpania (rozleciała się tarcza krótko po kupnie), choć było nieco przypalone.
prebenny - Sro Kwi 06, 2016 14:35
MD przerabiałem identycznie to samo w mojej 75 Zderzak cały potrzaskany a sprzęgło łapało 'w podłodze'
adam_26 - Sro Kwi 06, 2016 15:34
Moim jeździła żona byłego właściciela przedni zderzak był na pewno zapunktowany bo jest takie małe pęknięcie pod grilem. Sprzęgło się nie popsuło bo automat
kejt - Czw Kwi 07, 2016 09:11
Do rzeczy proszę.
http://allegro.pl/show_it...8029#7d503748f3 pojawił się na dniach... co sądzicie? (tak wiem, LPG)
bociannielot - Czw Kwi 07, 2016 09:13
zderzak od 25, wyglada na padło w ...
ploomy - Czw Kwi 07, 2016 14:42
I z przodu i z tyłu wygląda jak lepiony z tego co było pod ręką. Poza tym auto z LPG i 112 tys przebiegu - dziwnie to wygląda. Jak masz blisko to podjedź, ale na zbyt wiele bym nie liczył.
Markzo - Czw Kwi 07, 2016 14:53
przednia lampa jedna od 25 druga od ZR
Harry - Czw Kwi 07, 2016 15:13
zr z gazem bym nie kupił, większa temp spalania mieszanki i możliwe częstszy HGF
bociannielot - Czw Kwi 07, 2016 15:34
Markzo, z tyłu też, ogólnie padaka na fotach, przebieg z d... omijac raczej
toksyn - Czw Kwi 07, 2016 16:59
Harry napisał/a: | zr z gazem bym nie kupił, większa temp spalania mieszanki i możliwe częstszy HGF |
A tam takie gadanie, każdy się tego hgfa boi jak nie wiadomo czego.. Mało to k-serii jeździ z lpg i żyje? Proszę mi tu dzela nie przytaczać bo to szczególny przypadek. Nie kręcimy silnika na zimnym, zwracamy uwagę na poziom płynu chłodniczego i nie ma się czego obawiać.
Za żółtego ZRa propsy bo to jedyny pasujący kolor do 160 Gdy będziesz oglądać 1.8VVC zajrzyj w ten zbiorniczek, ale też koniecznie poczekaj aż silnik się nagrzeje i bez żadnego pytania depnij w pedał gazu do samej odcinki. Jeżeli odetnie Ci przy okolicach 5800 to od razu daruj sobie dany egzemplarz gdyż zmienne fazy nie są sprawne a naprawa tego może okazać się kłopotliwa i pochłonąć sporo $
Powodzenia w szukaniu!
marcinmarcin - Czw Kwi 07, 2016 22:19
kejt a skąd Ty w ogóle jesteś? wpadnij do mnie, przejedziesz się moją 160 i będziesz miała porównanie do innych
bociannielot - Pią Kwi 08, 2016 08:30
toksyn, lepiej kupic bez gazu i zalozyc jak sie pchac w takiego z gazem, bo po 1) nie wiesz czy ktos nie palowal na zimnym + gaz = duze przebiegi, a jak kupisz bez gazu to tylko nie wiesz czy ktos nie palowal na zimnym i mozesz dobra swieza intsalke wrzucic, tylko tyle i aż tyle
prebenny - Pią Kwi 08, 2016 08:33
bociannielot druga sprawa nie wiesz jaką i jak ktoś instalację założył...
bociannielot - Pią Kwi 08, 2016 08:41
prebenny, dokładnie
Harry - Sob Kwi 09, 2016 22:01
no własnie oto mi wszystko chodziło
kejt - Nie Kwi 10, 2016 17:40
Gniezno odpada. Byłam jeszcze raz oglądać. Pucuś glancuś przygotowany pod sprzedaż. Cieknie coś pod podwoziem, będzie gnił. Mam nadzieję, że nikt się na niego nie natknie. Handlarz od razu zaproponował o 9 stów mniej.
Nawet śrubki były pomalowane farbką, by wyglądał na igła stan.
Co sądzicie o tym:
http://olx.pl/oferta/mg-z...html#81264dac8e
kawał drogi ode mnie, więc będę wdzięczna za opinię, czy warto się tyle km fatygować.
Dziękuję
bociannielot - Nie Kwi 10, 2016 18:57
no powaliło kogoś z ceną
robsson78 - Pon Kwi 11, 2016 19:12
Samo nazwisko Pana M. podbiło cenę o kilka tysi.
kejt - Pon Kwi 11, 2016 20:35
Nie prosiłam o komentarz ceny, tylko auta.
Nie ma takiej ceny, której nie można zbić.
NoPE - Pon Kwi 11, 2016 21:40
Konkret babka!
Jak nie przeszkadzają Ci mody wewnątrz (dla mnie kicha) to poproś o film z pracą silnika. Powiedz, że jesteś bardzo zainteresowana i chcesz utwierdzić się czy warto pojechać.
Zielona blenda na klapie bardzo mi się podoba. Grill z przodu już nie ale zieleń przy kierunkach mogła by fajnie wyglądać.
OK. Nie ma się za bardzo do czego przyczepić. Być może był lakierowany albo jest dobrze nawoskowany lub prze-polerowany. Troszkę uciorane wnętrze i najprawdopodobniej przetarty fotel kierowcy (nie ma zdjęcia ale można wywnioskować).
Sam się nim zainteresowałem tydzień temu ale brakuje mi czasu na wycieczkę do KR. Kolega Tuners jest z KR. Może on by się zadeklarował (broń boże nikomu nie organizuję czasu)? I aż dziw, ze takich aut na forum nie ma.
Przełącznik HypaTurbo pod radiem? Już kilka razy się z tym spotkałem. Co je to?
[ Dodano: Pon Kwi 11, 2016 22:40 ]
kejt napisał/a: | Nie ma takiej ceny, której nie można zbić. |
To spróbuj ze mną negocjować cenę P106
longer86 - Pon Kwi 11, 2016 22:48
NoPE napisał/a: | Przełącznik HypaTurbo pod radiem? Już kilka razy się z tym spotkałem. Co je to? |
Główny wyłącznik prądu.
kejt - Sro Cze 01, 2016 21:08
hej ho, wróciłam, nadal bez kupionego auta
poproszę o opinię w spr. tego:
http://olx.pl/oferta/sprz...html#21670771e3
(oferta jest aktualna, dzwoniłam, pytałam)
ploomy - Czw Cze 02, 2016 09:38
Bezwypadkowy to on raczej nie jest (przód słabo spasowany, poducha w kierownicy zmieniana), brak fotek silnika na minus. Egzemplarz do dokładnej analizy. Jak dobrze zejdzie z ceny to może warto go sprawdzić.
kejt - Czw Cze 02, 2016 20:18
http://olx.pl/oferta/piek...html#e070257cf5
a ten?
(tak wiem, lpg)
j0zek - Czw Cze 02, 2016 21:27
Lampy z przodu od R25, zderzak też jakiś jaśniejszy trochę, brak zdjęć silnika, cena dość wysoka.
Dominoz - Czw Cze 02, 2016 21:45
j0zek napisał/a: | Lampy z przodu od R25, zderzak też jakiś jaśniejszy trochę |
Sugerujesz małego dzwona?
j0zek - Czw Cze 02, 2016 22:48
Dominoz napisał/a: | j0zek napisał/a: | Lampy z przodu od R25, zderzak też jakiś jaśniejszy trochę |
Sugerujesz małego dzwona? |
Powiem tak - lampy od R25 są tańsze:)
A nawet jeśli był dzwonek to pytanie jak zrobione auto, jeśli wszystko dobrze to nie ma sensu wymyślać.
marcinmarcin - Pią Cze 03, 2016 13:48
hehe śmiać mi się chcę, bo jak sprzedawałem naprawdę idealne auto z prawdziwym przebiegiem, pewną historią i praktycznie bezwypadkowe za rozsądną cenę... to go w końcu kupiła osoba która nawet nie słyszała o forum
NoPE - Pią Cze 03, 2016 17:16
marcinmarcin, miałeś polifta, a nie każdemu się on podoba. Poza tym auto to nie bułka i trudno sprzedać z dnia na dzień. Ja P106 sprzedałem po niespełna 2 miesiącach. Podobnie był/jest w świetnym stanie jak na 20-latka i tylko 116 tyś. prawdziwego przebiegu i to z gazem, gdzie 400km robisz za 60zł. A 106-ki są bardziej chodliwe niż ZR'y.
j0zek - Pią Cze 03, 2016 18:58
Całe szczęście, że sprzedał - nie będzie już spamować jaki to ideał był
longer86 - Sob Cze 04, 2016 08:29
NoPE, ma racje... ZR polift wygląda jak kupa, i dlatego wybralbym pierwszy model. Nawet pomimo wieku
|
|