Siemka. Jest to mój pierwszy post na forum więc najpierw chciałbym wszystkich po witać. Posiadam roverka 220 SD już od 3 miesięcy i narazie jest wszystko super ale niestety mam aku do wymiany i tu właśnie mam pytanie. Przeczytałem chyba wszystkie posty zwiazene z aku do 220 i postanowiłem zakupić Centra Futura 60Ah 600A i nie wiem czy będzie ok bo producent podaje 75Ah. Czy lepiej zamówić jakiś mocniejszy? ZZ góry dzięki za odpowiez. Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 19:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja mieszkam w Anglii a wiec w kraju rodzinnym naszego roverka i pierwsze slysze zeby producent zalecal 75Ah.Osobiscie zmienialem aku jakis miesiac temu w servisie i zalozyli mi 530A 61 Ah co w zupelnosci wystarcza,z tym ze zima u nas nie taka sroga
Ja zakupiłem jakieś 2 tyg temu na alledrogo akumulator EURO_START 60Ah 510A.(cena 185zł)
W moim roverku był wsadzony akumulator jakiejś niemieckiej firmy 55Ah 430A i jak się tylko zimno zaczęło robić to padł.
Nie znałem wcześniej firmy euro-start ale moja sister miała taki akumulator w swoim samochodzie przez 4 lata i nie było żadnych problemów dlatego nie wydawałem na boscha czy inne znane firmy które o 100 zł były droższe.
Tak na marginesie to mieli 60Ah 540A boscha za jakieś 280zł więc myślę że to nie drogo.
Futurę nabyłem także i ja (wraz z autem) w styczniu tego roku. Miłe zaskoczenie, że poprzedni właściciel nie oszczędzał na rzeczach naprawdę ważnych. Pamiętam, mróz -20 stopni, facet dwa razy podgrzał świeczki i... kle,kle,kle...
To naprawdę nowoczesny i absolutnie bezobsługowy akumulator. Fakt, "nieco" droższy od chińszczyzny/włoszczyzny z marketów, ale tę "stówkę"... to na taksówkę jeśli nie odpali a jechać trzeba natychmiast...
Ja też zakupiłem akumulator marki EURO_START ale 75Ah (214zł). Jak na razie sprawuje się ok. Nawet w największe mrozy kręcił jak szalony;) a auta nie garażuje tylko stoi pod chmurką.
A ja właśnie wymieniłem Euro Start 75Ah na Futurkę. Auto kupiłem we wrześniu (od lineumaciel) z Eurostartem, który był zminiany podobno zeszłej zimy. Tej już nie wytrzymał... pewnie gdyby nie było mrozów to bym pojeździł do następnego roku..
Chris83, Jeżeli był zmieniany zeszłej zimy to powinien działać bez problemu. Te akumulatory mają gwarancję na 24 miesiące. Mój euro-start przynajmniej ma i myślę że Twój akumulator był starszy o wiele niż powiedział Ci poprzedni właściciel... Zresztą sam wiesz "podobno" a "był" to wielka różnica
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum