Mam pytanie dotyczące wymiany rozrządu. Czy lepiej jest zakupić części do wymiany samemu, czy też zostawić to mechanikowi, który dobierze części takie, jakie powinny pasować?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 08:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 118 Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 09:04
Kupujac czesci samemu mozna zawsze poszukac ich troche taniej. Jezeli w tym kompletnie sie nie lapiesz lub nie chce ci sie szukac to zostaw to mechanikowi, niech sam kupi.
Mam pytanie dotyczące wymiany rozrządu. Czy lepiej jest zakupić części do wymiany samemu, czy też zostawić to mechanikowi, który dobierze części takie, jakie powinny pasować?
Jeśli masz pojęcie o tym co robisz to wymiana rozrządu w 8v jest banalna. Oczywiście 2 metody:
- jeśli się ma blokadę do rozrządu
- jeśli się nie ma nie ma wielkiego problemu. Koła są tak poznakowane, że ciężko sie pomylić.
Witam ponownie,
Nie będę zakładał nowego tematu, bo sprawa ciągle dotyczy rozrządu w moim roverku.
Mam dylemat, ponieważ chciałem - zgodnie z sugestiami uczestników tego forum - zrobić rozrząd u polecanego mechanika od roverków we Wrocławiu - Pana Gawina.
Okazało się, że faktycznie przesympatyczny człowiek, fachowiec - od razu widzi co w roverku jest tak albo nie tak. Jednak koszty sumaryczne części do rozrządu i robocizny są duże. Prawdopodobnie wynika to z tego, że firma, w której pracuje to jest w końcu serwis (Hyundaia). W związku z czym mają odpowiedni narzut na ceny.
Dlatego zastanawiam się nad zakupem części samemu. I faktycznie w TomaTeam wychodzi taniej - po kilkanaście, kilkadziesiąt złotych na części.
Proszę Was o pomoc, czy wymienione poniżej części są OK i czy to wszystkie wymagane.
Od razu pytanie - czy potrzebne są 2 rodzaje uszczelniaczy - tylny i przedni?
I kolejne pytanie - jak kształtują się koszty robocizny za wymianę rozrządu?
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 106 Skąd: Rybnik
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 08:07
Piter chyba sie zagalopowales z tego co widze to ma silnik 8V a nie 16V wiec mu nie potrzeba tylnych uszczelniaczy walka rozrzadu ( ot takie niedopatrzenie male)
Toś mnie podsumował bo ja biore 60zł /bez pompy wody/
W 8V, czy w 16V?
Zagalopowałem się i podałem orientacyjną cenę dla 16V, a autor wątku ma 8V.
koalaup napisał/a:
Piter chyba sie zagalopowales z tego co widze to ma silnik 8V a nie 16V wiec mu nie potrzeba tylnych uszczelniaczy walka rozrzadu ( ot takie niedopatrzenie male)
Tam (w 8V) wałek też ma dwa końce przecież i stąd 2 różne uszczelniacze.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 106 Skąd: Rybnik
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 11:39
Moze sie obaj zagalopowalismy bo w przypadku 8V bardziej trafnie by bylo chyba lewy i prawy uszczelniacz a w 16V przednie i tylne Ale to juz sprawa nazewnictwa i chyba stad nieporozumienia
Moze sie obaj zagalopowalismy bo w przypadku 8V bardziej trafnie by bylo chyba lewy i prawy uszczelniacz a w 16V przednie i tylne Ale to juz sprawa nazewnictwa i chyba stad nieporozumienia
Ja myślę, że w obydwu wersjach byłoby zręczniej prawe i lewe (w zależności od kierunku kręcenia się). Nie wiem skąd wzięło się "przednie" i "tylne".
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Faktycznie jest to 8V. A określenie prawy i tylny wzięło się z określeń na stronie www.tomateam. Przy czym była tam adnotacja, że pasuje to do mojego modelu roverka.
W serwisie Hyundaia usłyszałem za wymianę rozrządu 300zł. Przy czym, jak pisałem sam mechanik to bardzo sympatyczny gość i nie sądzę, żeby to było jego widzimisie, tylko ceny charakterystyczne dla serwisu.
Znalazłem dobrego mechanika, który na dzień dobry zrobi za 150-180zł. Biorąc pod uwagę tańsze ceny za części na tomateam, to już jest oszczędność 150-300zł.
W związku z dyskusją o uszczelniaczach - są do wymiany przy rozrządzie, czy nie?
W związku z dyskusją o uszczelniaczach - są do wymiany przy rozrządzie, czy nie?
Ich wymiana jest wskazana (tak samo jak wymiana pompy wody). Napinacz obowiązkowo.
Co do cen, to są wg mnie bardzo wysokie. W Krakowie p. Midowicz robi rozrząd w 16V za ok. 150PLN (dla "zwykłych" klientów). W 8V pewnie bierze ok. 100PLN. Mam na myśli samą usługę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum