Roverek palił mi dużo (8-9l)
Zmieniłem sposób jazdy tzn. Trzymam go cały czas powyżej 2000 obr, nawet na prostej i jest rezultat 6l na trasie z włączoną klimą i z jazdą od 70-160.
Myślę że jakbym delikatniej jeździł to zszedł bym do 5,5l.
Także już jestem zadowolony ze spalania
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 73 Skąd: Trójmiasto i Hel
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 06:21
Kozik napisał/a:
Zmieniłem sposób jazdy tzn. Trzymam go cały czas powyżej 2000 obr, nawet na prostej i jest rezultat 6l na trasie z włączoną klimą i z jazdą od 70-160.
Myślę że jakbym delikatniej jeździł to zszedł bym do 5,5l.
Także już jestem zadowolony ze spalania
To witaj w klubie. Mój też pali średnio w granicach 6 - 6,5 l/100km a staram się utrzymywać w okolicach 3000obr/min. Zdaję sobie sprawę że mógłby palić mniej, ale...
Ten motorek tak pieknie się kręci na obroty, że grzechem byłoby tego nie robić
Zauważyłeś, że w miarę przyspieszania w zakresie ok 2300-3500 obr trzeba odejmować stopniowo gaz żeby utrzymać przyspieszanie na tym samym poziomie?
Jest taki punkt w którym pedał jest wciśnięty minimalnie, a każde nawet minimalne oddziaływanie na pedał gazu daje dużą zmianę w przyspieszeniu. W tym właśnie zakresie spalanie może być najbardziej ekonomiczne. Tak mi się wydaje , ale będę szukał potwierdzenia na wykresach
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 118 Skąd: Lublin
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 11:00
A moj R200 1.4 8V przy jezdzie 70% trasa 30% miasto spala 7,7l /100km. Troche sporo, a jezdze spokojnie, staram sie utrzymywac 2500 obr/min. A moze to zle?
to prawda ze silnik hamujacy silnikiem nic nia pali, ale jest dwa warunki,
pierwszy to temp silnika chyba wyzsza niz 80 stopni
drugi to predkosc obrotowa, jesli spadnie ponizej, nie pamietam dokladnie 2 tys. 2,5 to wtryski znowu sie wlaczaja
mowa o serii K
a BTW w niektorych gaznikowcach jest jakis dodatkowy zawor odcinajacy paliwo
co do utrzymania predkosci np. 120 km/h na 4 i 5 biegu to tu juz nie jest tak prosto
owszem na piatym biegu silnik ma mniejsze oborty, ale przeciez ma ciezej, ja mam u siebie wakuometr, i moge potwierdzic ze na piatym biegu przepustnica jest bardziej uchylona niz przy taj samej predkosci na 4
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
to prawda ze silnik hamujacy silnikiem nic nia pali, ale jest dwa warunki,
pierwszy to temp silnika chyba wyzsza niz 80 stopni
drugi to predkosc obrotowa, jesli spadnie ponizej, nie pamietam dokladnie 2 tys. 2,5 to wtryski znowu sie wlaczaja
mowa o serii K
Jest nieco inaczej. W RAVE jest napisane, że w silnikach MPi stosowanych m.in. w R200 oraz 400 odcięcie jest powyżej 1600rpm, przy zamkniętej przepustnicy i "normal operating temperature".
AndrewS napisał/a:
co do utrzymania predkosci np. 120 km/h na 4 i 5 biegu to tu juz nie jest tak prosto
owszem na piatym biegu silnik ma mniejsze oborty, ale przeciez ma ciezej, ja mam u siebie wakuometr, i moge potwierdzic ze na piatym biegu przepustnica jest bardziej uchylona niz przy taj samej predkosci na 4
Ja to też specjalnie sprawdzę u siebie dzisiaj na kompie gazowym.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Przed wczoraj zalałem do pełna i zmieniłem styl jazdy i zobaczymy. Przedtem przyzwyczajony do gaźnikowca jeździłem na luzie dojeżdżając do świateł czy z góry, teraz robię to z włączonym biegem i puszczonym gazem. Zobacze czy coś się zmieni i dam znać jak wyniki.
A co w aucie ma wpływ na zwiększone spalanie? Z tego co ja wiem to
1 zanieczyszczony filtr powietrza
2 niesprawna sonda lambda
3...
I co jeszcze
Zanim zaczniemy stosować się do w/w parametrów powinniśmy zadbać o urządzenia które optymal. spalanie.
Może by ktoś napisał w pkt co sprawdzić i jak.
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 08:03
KRYS napisał/a:
A co w aucie ma wpływ na zwiększone spalanie?
2 niesprawna sonda lambda
niekoniecznie zwiększone zużycie. Aktualnie w innym autku mam problem z jedną sondą lambda, nie przełącza się, i komp podaje na cylindry cały czas ubogą mieszankę, tak jak dla samochodu poruszającego się ze stałą prędkoscią. Więc jednostajnie autko dobrze jedzie ale słabo przyspiesza, bo cały czas na ekonomicznej mieszance paliwo/powietrze, no ale gdy łagodnie się jeździ to nawet nie jest to odczuwalne.
niekoniecznie zwiększone zużycie. Aktualnie w innym autku mam problem z jedną sondą lambda, nie przełącza się, i komp podaje na cylindry cały czas ubogą mieszankę, tak jak dla samochodu poruszającego się ze stałą prędkoscią. Więc jednostajnie autko dobrze jedzie ale słabo przyspiesza, bo cały czas na ekonomicznej mieszance paliwo/powietrze, no ale gdy łagodnie się jeździ to nawet nie jest to odczuwalne.
A nie pomyślałeś, że jadąc na ubogiej mieszance musisz podać jednak więcej paliwa, aby przyspieszyć z prędkości A do B, lub utrzymać stałą prędkość C?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 10:25
piter34 napisał/a:
A nie pomyślałeś, że jadąc na ubogiej mieszance musisz podać jednak więcej paliwa, aby przyspieszyć z prędkości A do B, lub utrzymać stałą prędkość C?
Skoro mieszanka uboga to mniej paliwa idzie w stosunku do powietrza, a jedynym efektem to slabe przyspieszanie. Jakby spalał więcej paliwa to bym normalnie przyspieszał, lub świece byłyby czarne, a są jasno beżowe. Czyli z mieszanką jest wszystko ok.
Tylko że ta ekonomiczna mieszanka jest cały czas, nawet podczas przyspieszania, co przekłada się na marne przyspieszanie.
Nie wiem tak naprawdę jak ze spalaniem, gdy naprawię/wymienię tą lambdę to wtedy zobacze czy więcej będzie palił czy mniej.
istnieje jeszcze grozba uszkodzenia silnika przez zbyt uboga mieszanke
wtedy jak dobrze pamietam jest wyzsza temp spalania,
w dluzszej perspektywie mozna tak podmeczyc silnik
ale moze u Cibie jest tylko troche uboga
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum