Wysłany: Nie Lip 08, 2007 11:16 [R216 cupe] Moment obrotowy
Witam
Naszło mnie na myśl takie pytanko: jaki jest najlepszy (najbardziej wydajny) moment obrotowy w momencie zmiany biegu na wyższy jest najbardziej wydajny.
_________________ Rover 216 coupe 97r 1.6 16v
Peace and Love
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 11:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dziwnie zadane pytanie. teoretycznie max moment wypada na ok 3000rpm. moment zmiany biegów zalezy przedewszystkim od warunów drogowych, wzniesień i tego jak szybko chcemy pryspieszyć. nie ma reguły ze najlepiej zmieniac bierg przy jednej konkretnej predkosci obrotowej... ja np staram sie jezdzic tak aby silnik po zmianie biegu mial minimum 2000rpm (ze wzgledu na trwałość silnika i zachowanie pewnej dynamiki). gdy wiem ze nie bede przyspieszal a chce tylko utzymac stala predkosc (np jazda przez miasto) dopuszczam zejscie z tych 2000obrotów np na 5 biegu jade ok 60km/h ale tylko na płaskiej drodze a gdy przyjdzie cokolwiek do przyspieszenia to redukcja...
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Lip 08, 2007 12:14 Re: [R216 cupe] Moment obrotowy
gnusman napisał/a:
Witam
Naszło mnie na myśl takie pytanko: jaki jest najlepszy (najbardziej wydajny) moment obrotowy w momencie zmiany biegu na wyższy jest najbardziej wydajny.
Dodaj informacje o roku produkcji. W tym modelu to dość istotna informacja.
Ja zupełnie nie rozumiem pytania...
gnusman napisał/a:
Model: 216 cupe
Silnik: 1.6 16v
rok: 97
Czyli masz silnik serii K.
Max moment 145Nm przy 3000rpm.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum