Wysłany: Sro Lip 11, 2007 07:45
AndrewS napisał/a:
mam kilka watpliwosci
w jaki sposob kurz z powietrza dostaje sie do oleju
co najwyzej kurz moze szybciej zniszczyc gladz cylindra, bo zeby dostac sie do oleju to musialby przecisnac sie przez pierscienie
kurz i brud był nad filtrem powietrza i w całym dolocie, natomiast rzeczewiście nie powinien się dostać do silnika pod tłoki. Ale gdy brałem palcem tą czarną maź pod pokrywą zaworów to czułem jakieś drobinki piaski, albo jakiejś gruboziarnistej pasty ściernej, tylko oczywiście wszystko czarne. Gdyby to była tylko sadza, to te drobinki byłyby jak mąka, coś w rodzaju czarnego osadu w rurze wydechowej. A po tym płukaniu nie ma już tego czarnego osadu, tylko wnętrzości mają kolor brązowy.
Cytat:
druga sprawa to siatka w smoku pompy oleju, ktora zasysa olej z dna miski,
opisana procedura w/g mnie moze sie przyczynic do calkowitego zatkania tym szlamem wspomnianego sitka smoka,
moze warto po takich zabawach zdjac miske i zobaczyc jak to wyglada
tego nie robiłem, ale teraz sobie przypominam że z tego co znalazłem w necie na ten temat to zaleca się właśnie odkręcic miske i dodatkowo ją umyć od środka. może tak zrobię gdy będe nalewał docelowego oleju.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 11, 2007 07:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tylko miałem wymieniany olej na Mobil 1 jakieś 2,5 micha temu - niecałe 3800km
Z silnikiem nie miałem żadnych problemów śmiga aż miło...
A propo takiego płukania to bym się nie odważył nie leje żadnych uszczelniaczy czy czegoś do czyszczenia silnika.
ATF to nie uszczelniacz tylko plyn przekladniowy... mniedzy innymi do ukladow wspomagania kierownicy i automatycznych skrzyn biegow a kolega Blue827 wykorzystal pewnie to ze jest innej konsystencji i lepkosci niz olej silnikowy 10w40
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum