Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 00:53 [R416Si] Proszę o pomoc przy klimatyzacji...
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam!! Jestem początkujący na tym forum, wieć wybaczcie jakieś moje błędy...
Jestem "świeżym" posiadaczem ROVERka i mam taki dinks: po włączeniu klimy (zapala sie lampka na przycisku A/C po włączeniu dmuchawy i silnika) nie słychać "szczęknięcia elektrosprzęgła", wypiołem z nad sprężarki taki czerwony kabel (chyba od elektrosprzęgła??) i nie ma na nim napięcia. czy mógłby mi ktoś coś podpowiedzieć co do klimatyzacji?? Może gdzie szukać czujników do sprawdzenia, albo jakiś schemat...
dodam że freon jest... pozdrawiam Krzysiek.
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 29, 2010 00:05, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 00:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przecież napisał, że czynnik (nie freon jest. truten23, ściągnij sobie RAVE - link jest w technicznym FAQ na www.roverki.pl 4 pytanie od góry i w nim znajdziesz schematy instalacji Twojego auta. Czy bezpieczniki sprawdzałeś?? Szczegolnie te pod maską??
[ Dodano: Pon Sie 13, 2007 7:39 am ]
No i witamy na forum
spróbuj poczytać to:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=465
jest tam dużo o klimatyzacji
to, że się nie włącza zależy od wielu czynników i czujników, i jest sporo miejsc gdzie może się przerwać obwód
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 14:20
Dzięki Brt, miło tu
co do ciśnienia czynnika to nie jestem pewien czy jest wystarczające, jak wcisne zawór to syczy...
Cytat:
Cytat:
spróbuj poczytać to:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=465
jest tam dużo o klimatyzacji
to, że się nie włącza zależy od wielu czynników i czujników, i jest sporo miejsc gdzie może się przerwać obwód
czytałem sTERYD, ale to mi nie pomogło, nie mogłem się doszukać czujników...
Cytat:
Czy bezpieczniki sprawdzałeś?? Szczegolnie te pod maską??
sprawdziłem wszystkie Brt... poszukam czegoś w RAVE, musze znaleźć czujniki...
Tak patrze w RAVE i wyczytałem że cisnienie czynnika powinno wynosić min. 1.9 bara, u mnie, jak otworze zawór słychać spokojny "syk", więc chyba nie ma 1.9 bara...
przy jakim siśnieniu npewno się nie załaczy klima?
Aktualizacja
Długo to trwalo bo pół roku, w międzyczasie bawilem sie trochę zaworkiem i w ogóle i troszkę ciśnienia jeszcze uszło Dziś byłem napełnić klimę i wyniosło mnie to 120 zł. Klima działa jak złoto a ja jestem happy Rewanżuje sie opcją "pomogł"
Pozdrawiam! [/b]
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum