Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 17:45 [ Rover 416 SLi - ] - nie można uruchomić gorącego silnika
Dzień dobry. Mój Rover 416 SLi z 1993 roku ( silnik Hondy 1600), gdy jest zimny odpala za pierwszym razem. Gdy się nagrzeje to albo odpali po długich próbach lub zapali ale na moment i zaraz gaśnie. Muszę czekać aż ostygnie. A dzisiaj po przejechaniu ok 20 km, podjechałem pod dom i momentalnie ( nagle) przestł pracować. I już go nie odpaliłem. Gdy ostygnie znowu odpali.
Proszę o szybką pomoc, bo samochód służy mi do codziennego dojazdu do pracy a nie stać mnie na mechanika i warsztat.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 17:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sprawdź jak się mają świece
czasem też zwarcie miedzy zwojami cewki (czego Ci nie życzę) się objawia problemami z zapłonem na gorąco (przerabiałem to w silniku zaporożca
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Ja stawiam na czujnik połozenia wału.
W moim poprzednim aucie miałem wypisz, wymaluj takie samiutkie objawy.
Uprzedzajac twoje pytanie: Nie mam pojęcia gdzie w twoim silniku się on znajduje.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 19:01
marthinez napisał/a:
Ja stawiam na czujnik połozenia wału.
W moim poprzednim aucie miałem wypisz, wymaluj takie samiutkie objawy.
Uprzedzajac twoje pytanie: Nie mam pojęcia gdzie w twoim silniku się on znajduje.
Jak już znajdziesz ten czujnik, to można przeprowadzić łatwy test:
po rozgrzaniu silnika zgasić go, upewnić się, że znowu nie chce odpalić, schłodzić czujnik położenia wału np. zimną wodą i spróbować odpalić - jak się uda, to masz przyczynę. Potem wymiana i autko jak nowe .
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 20:09
Ściągnij sobie Rave ze strony klubowej, przyda się i do tej usterki i do wszelkich innych czynności przy Twoim roverku. Na rysunku poniżej znajdziesz to, czego szukasz, nie wiem tylko czy dotyczy on dokładnie Twojego silnika. To jest dla serii K.
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 21:56
sTERYD napisał/a:
ale zbigniewj ma Roverka Sli, czyli ma silnik serii D, nie K
No właśnie, nie byłem pewien tego, znalazłem dla serii K i wrzuciłem na szybko. Poszukam jeszcze odpowiedniego, ale myślę, że ten czujnik będzie mniej więcej w tym samym miejscu w obu przypadkach.
Dziękuję bardzo. Poszukam tego czujnika w rozdzielaczu. Wczoraj kolega ściągał mnie ze skrzyżowania, jak wracałem z pracy. Silnik się nagrzał i klapa . Rano odpala bez problemu.
Witam!!
Podłącze się do tematu i mam pytanko : Gdzie można kupić czujnik położenia wału???
W "Focie" i "Intercarsie"wogóle tego nie ma w ofercie a " TomaTeam" narazie nie dał odp. (chyba nie ma go) i jeszcze w "Żmijkowski, Hurtownia motoryzacyjna" powiedział gostek że tylko w serwise !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum