ewentualnie moze byc problem z wyswietlaczem ale na allegro powinno sie cos znaleźć
Tu pewnie można pogadać z Kruchym, jeśli chodzi o wyświetlacze do komórek.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 10:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 114 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 11:06
Jak znajde chwile wolnego czasu to zmontuje ze dwie sztuki do przetestowania,
a może ktos jest zainteresowany adaptacyjnym filtrem szumów do CB? Filtr oparty na DSP dsPIC33FJ128, dodatkowo można zrealizować kompresor dynamiki, korekte tonów, poglos/echo zarówno w kierunku nadawania jak i odbioru.
a może ktos jest zainteresowany adaptacyjnym filtrem szumów do CB? Filtr oparty na DSP dsPIC33FJ128, dodatkowo można zrealizować kompresor dynamiki, korekte tonów, poglos/echo zarówno w kierunku nadawania jak i odbioru.
Ja pewnie jestem, ale najpierw musisz przetłumaczyć z mikroelektronicznego na nasze.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 114 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 11:54
maciej napisał/a:
Ja pewnie jestem, ale najpierw musisz przetłumaczyć z mikroelektronicznego na nasze.
No jak to, przecież Ty tez elektronik nawet do tej samej szkoły chodziłeś co ja:)
Żeby było jasne:
Filtr ma za zadanie wycinać zakłócenia z sygnały mowy:
- pochodzące od silników wentylatorów, wtrysków, układu zapłonowego, wycieraczek itp z sygnału odebranego, tzn kiedy ktoś ma kiepsko odfiltrowane zasilanie radia CB.
- pochodzące od statycznych ładunków jonosfery - np podczas burzowej pogody
- filtr ma podobną strukture jak filtry stosowane w telefonach komórkowych
- dodatkowo można zaimplementować kompresje dynamiki - czyli wyrównanie głośności odbieranego/nadawanego dźwięku
- korektę tonów - np podbicie wysokich aby poprawić zrozumienie
- poglos/echo - głównie w celu poprawy zrozumienia jeśli ktos lubi takie efekty
Całe te zabiegi po to aby móc przestać kręcić gałką SQELCH.
obecnie układ jest w fazie projektowania, jak będe dysponował zmontowanym, przetestowanym systemem to poinformuje zainteresowanych.
Główną zaletą tego systemu ma byc cena - procesor DSP kosztuje jedynie 33zł a jego wydajność to 40MIPS.
Układ ma byc montowany w torze m.cz. radia CB tuż przed wzmacniaczem mocy audio, co zapewni działanie zarówno w trybie nadawania jak i odbioru.
No jak to, przecież Ty tez elektronik nawet do tej samej szkoły chodziłeś co ja:)
No tak, tylko edukacje elektroniczną skończyłem na ELiU, a potem to jednak w informatykę i telekomunikację poszedłem.
Pawel_W napisał/a:
obecnie układ jest w fazie projektowania, jak będe dysponował zmontowanym, przetestowanym systemem to poinformuje zainteresowanych.
To ja jestem zainteresowany.
Jeżeli chodzi o komputerek (bo patrzę, ze powoli mieszają sie dwa wątki) myślę, że zainteresowanie byłoby, oczywiście uzależnione od ceny (jak złożysz to będzie wiadomo) i poparte instrukcja jak to podłączyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum