Wysłany: Czw Paź 18, 2007 13:16 [R25 2.0 iDT] Jakie opony na zime ?
Witam
W tej chwili mój Roverek jeździ na oponach 185/65/R14. Zastanawiałem się czy na zimę nie kupić nieco węższych opon czyli 175/65/R14. Ale przeglądając instrukcję użytkownika zauważyłem, że dla tego modelu wartości zalecanego ciśnienia rozpoczynają się od opon o wymiarach 185/65/R14. Wartości dla opon 175/65/R14 sa jedynie dla modeli z silnikami 1.1 i 1.4.
Czy to znaczy, że nie powinno się zakładać opon 175/65/R14 do R25 silnikiem diesla ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 18, 2007 13:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Spokojnie możesz założyc takie opony do klekota. Mój na takim rozmiarze zrobił już 3 zimy i 4 też zrobi tylko daj ciut wyższe ciśnienie z przodu. np. 2,2 i będzie OK
175/65/R14 na zimę ja właśnie tak zrobiłem. Też mam 25 i uważam to za dobry pomysł z tymi oponami z felgami nie będziesz miał problemu na przekładkę. Ja jednak postanowiłem dokupić felgi bo podobno lepiej jest nie dokonywac zbyt częstego przekładania opony.Co do samego kupna to polecam jak najbardziej nowe opony.
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Sob Paź 20, 2007 10:38
Hmm ja kupiłam nowe stalówki 14 i opony Pirelli Carving 175/65/14. Kółka już czekają na mnie poskładane tylko okazało się, że nie mam klucza do śrub zabezpieczających i chyba będzie trzeba ciąć.
Metodą Scarlet O'Hary pomyślę o tym później czyli w poniedziałek
Masz rację Brt dlatego napisałem aby nie ciąć. Pomogę w odkręceniu tych śrub i ewentualnie mogę coś podpowiedzieć. Sam miałem identyczną sytuację tylko w momencie gdy w punkcie wymiany opon gościu już poodkręcał pozostałe śruby.
Tak więc nie ma problemu jak ta osoba chce to chętnie pomogę. Swój nr podałem.
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Nie Paź 21, 2007 09:51
dareke napisał/a:
Masz rację Brt dlatego napisałem aby nie ciąć. Pomogę w odkręceniu tych śrub i ewentualnie mogę coś podpowiedzieć. Sam miałem identyczną sytuację tylko w momencie gdy w punkcie wymiany opon gościu już poodkręcał pozostałe śruby.
Tak więc nie ma problemu jak ta osoba chce to chętnie pomogę. Swój nr podałem.
Dareke chętnie skorzystam z pomocy i bardzo Ci dziękuje za numer. Wiem, że powinnam zadzwonić już wczoraj, ale mam kryzys weekendowy, a jeszcze po drodze miałam nockę i nie byłam w stanie. Tak czy inaczej spodziewaj się mojego telefonu
Witam!!! Mam tez problem z wyborem opon na zime. Obecnie jezdze na 185/55/r15 i chcialbym zmienic na zimowki /oczywiscie wezsze/. Jakie felgi /nalepiej stalowki/ i opony mozecie polecic??
Opony: Sava Eskimo S3 lub inne na jakie Cię stać. Kupujesz na necie lub w serwisie oponiarskim.
Felgi: np: tu
albo tu .
Mi zajęło to 2 min. więc Ty też dasz radę
Brt podał Ci dobry link.
Przeczytaj wszystko a zrozumiesz.
Ostatnio zmieniony przez TomC Czw Paź 25, 2007 09:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum