Wysłany: Sro Paź 24, 2007 18:14 [R416] Hałas podczas hamowania, co to?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam wszystkich!
Jakiś czas temu, pojawił się w moim rowerku, hałas podczas hamowaniu. Hałas był na tyle charakterystyczny, iż byłem niemal pewien, że to klocki. Zdjąłem więc koło patrze, a klocki no moze nie nowe, ale w całkiem dobrym stanie. Sprawdziłem wszystkie 4 koła. Mimo to, zdecydowałem się je wymienić na nowe, hałas jednak nie ustąpił. Nie wiem co może być przyczyną, proszę więc o pomoc. Uprzedzając pytania, poziom płynu jest na max. a kontrolka ABS nie swiruje. Nigdy wczesniej nie mialem tego typu problemu, więc nie wiem co robić. Jedno co jest przy tym charakterystyczne, to podobny hałas jest wtedy kiedy zaciągne hamulec reczny.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 30, 2010 00:34, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 24, 2007 18:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dziekuje za szybką reakcje.
Co do tarczy, to nie dam sobie ręki uciąć, ale znajomy który ma trochę pojęcia o mechanice nie stwierdził, żadnych nieprawidłowości.
Witam, miałem podobny problem. U mnie poluzowała się nakrętka trzymająca drążek reakcyjny przy przednim kole i podczas hamowania koło i przesuwało się do tyłu i tarło o nadkole. Sprawdź czy masz równe szczeliny na obu przednich kołach pomiędzy oponą a nadkolem.
srbenda z tyłu nie mam bębnów tylko tarcze. ostro zahamowałem przy 120 ale z kierownicą wszystko w porządku.
Rudolf jeśli chodzi o szczeliny to moim zdaniem są takie same albo bardzo zbliżone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum