Wysłany: Nie Lis 04, 2007 15:28 Kto na jakim oleju śmiga w swoim Roverku ??
Witajćie tak mi się nudzi i postawnowiłem się dowiedzieć na jakich olejkach smigaćie w swoich Roverkach i krótko uzasadnijćie dlaczego
Ja osobiście Latam Na 10w60 Valvoline R1 Racing olej Syntetyczny wymieniam co 8 tys km
Zalałem tym olejem bo uznałem ze jak na 103KM w 1.4 jest to jednostka wysilona:)
Na Następną wymiane zalewam czymś innym normalnym syntetykiem:)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 15:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
FSO 1.4 rover Esso ultra polsyntetyk 10W40 bo jest dobry i tani
Rover 214 ELF competition polsyntetyk 10W40, bo takim byl zalany jak go dostalismy od ojca
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Valvoline MaxLife 10W40 - powrót z mineralnego , olej jest polecany do pojazdów z ciut większym przebiegiem (chłyt czy tez nie ale jestem zadowolony )
Jakiś Castrol 10W30, nawet nie wiem co to jest tylko poprzedni właściciel mi pokazał flachę od niego, mam zamiar wlac następnym razem 0W40 - Mobil1... czy może mam zostać przy tym Castrolu, co myślicie?
Obecnie mam Castrol Magnatec 5W40, full syntetyk. Podobno przy większych przebiegach zalecane są oleje półsyntetyczne, ale właśnie doszedłem do tego, że jest to podobno, rozmawiałem z różnymi ludźmi na ten temat i doszedłem do wniosku, że zostaję przy fullsyntetyku. Najprawdopodobniej będzie zmiana na coś lepszego za około 2 tygodnie, do wymiany zostało mi jeszcze 400km.
Nie za duży przeskok?
Wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby. Jesli już, proponowałbym ewentualnie przejść z 10W40 na max. 5W40. Nie mieszkamy w warunkach klimatycznych zbliżonych do arktyki.
Ale to moje zdanie.
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 11:45
ja własnie zamierzam dziś lub jutro zamienić swój olej na Valvoline MaxLife Diesel 10W40, bo już najwyższa pora - a prawdę mówiąc powinienem to zrobic 2kkm temu - ale niespodziewane wyjazdy i sprawy - więc nie miałem czasu postawić auta choćby na parę godzin na kołki.
Przy okazji wymiany oleju - oczywiście wymiana filtrów na filtry firmy KNECHT.
Shell Helix Plus 10W/40, bo akurat do Shell QuickServ mam blisko.
Kupiłem z Mobil1 (przynajmniej tak było na plakietce), potem wlałem Lotos Synthetic (bo sklep Lotosu miałem po drodze do mechanika), ale dużo go ubywało, więc za radą Kruchego zalałem półsyntetykiem i teraz ubywa 0,1-0,2 l/1000 km, a więc hondowski standard, więc się nie przejmuję.
W 827 ojciec jeździ na półsyntetycznym Orlen Gas.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Wow...
Ja syntetyk co 15 kkm, a półsyntetyk co 10-12 kkm.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum