Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam wszystkich roverkowiczów!
Mam takie pytanko czy w r 420SDI(diesel) jest podgrzewana ropa?
Bo slyszałem że podgrzewanie jest w filtrach ale nie wiem jak jest w roverku
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Najśmieszniejsze jest to, że olej napędowy ma lepiej znosi zimę niż benzyna ( chodzi o temperaturę zamarzania, co prawda wytrącają sie szybko cząsteczki parafiny ale jest przecież olej zimowy, który ma składniki opóźniające to) także w zimie jeżeli diesel nie odpala to nie jest to wina paliwa. Raczej benzynowcy powinni się martwić.
...także w zimie jeżeli diesel nie odpala to nie jest to wina paliwa. Raczej benzynowcy powinni się martwić.
bardzo często przyczyną nieodpalania diesla zimą jest właśnie złej jakości olej napędowy ... (faktycznie występują oleje zimowe (nawet do -50°C), ale niemal na pewno mogę stwierdzić byście zbytnio nie ufali w tym względzie naszym polskim i rafineriom i stacjom benzynowym ) ...
Niedogodnością diesla jest „zamarzanie paliwa”. Polega ono na wykrystalizowaniu się w oleju napędowym parafiny, która osadza się np. w kanalikach filtra paliwa, zatykając go przez co blokuje przepływ paliwa co znów skutkuje niemożliwością odpalenia silnika.
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
a przypomnij sobie zimę sprzed dwóch lat , gdy na ulicach i trasach zatrzymywały się z braku paliwa JADĄCE (czyli już odpalone) auta ... było kilka dni po około -30°C
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 277 Skąd: zamość/lubelskie
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 19:58
dzieki
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 20:31
giewu napisał/a:
Wazzabii napisał/a:
...zdazylo sie to komus? ...
a przypomnij sobie zimę sprzed dwóch lat , gdy na ulicach i trasach zatrzymywały się z braku paliwa JADĄCE (czyli już odpalone) auta ... było kilka dni po około -30°C
Pamiętam tę zimę, trwała prawie pół roku z zaspami o wysykości ponad metr. Pod blokiem trwała walka o odśniezone miejsca, a połowa samochodów zazimowała kompletnie. Biała 214Si nie zawiodła ani razu, jedynie ogrzewanie nie dawało rady i szyby pozamarzały od środka
Swoją drogą, nigdy w benzynowy Roverek nie miał problemu z odpalaniem. Z klekotami było różnie
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Wto Sty 06, 2009 21:29
Brt napisał/a:
chyba tylko w R620SDi jest podgrzewacz.
Wychodzi, że odkopię temat....
Ale czy są na ten temat jakieś pewne informacje? Co? Gdzie? Jak? Itd....
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum