Wysłany: Sro Gru 05, 2007 11:46 [R25] Wymiana paru rzeczy i koszty z tym zwiazane....
Witam forumowiczow!
Dawno nic nie postowalem, wiec pora nadrobic zaleglosci Ogolnie sprawa ma sie tak, ze przyszla pora aby wymienic pare rzeczy w moim Roverku. Primo klocki hamulcowe - lewy przod jest jak papier, prawy o dziwo prawie nowka Druga sprawa - przewody WN i/lub swiece. Spowodowane jest to tym, ze zauwazylem ostatnio efekt kangurka na niskich obrotach. Najczesciej na 2gim biegu, po przejsciu z 1ynki. O tyle sprawa ciekawa, ze przy dodawaniu gazu plynnym, powoli efekt nie wystepuje; tylko przy gwaltownym wcisnieciu pedalu gazu - samochod na moment sie krztusi...
I dochodzac do sedna sprawy - bylem u mechanika (Taurus, ul. Obornicka, Poznan) i wyliczyl mi co nastepuje:
kable WN Bosh - 99 PLN
komplet swiec Bosh - okolo 200 PLN (swiec NGK do mojego modelu, R25 r.2000, poj. 1.4 16v 103KM, ponoc nie ma )
Klocki - para 114 PLN
robocizna - okolo 70 PLN
Pytanie moje nastepujace: czy nie zdzieraja zdziebko? Szczerze powiem, ze to moja pierwsza wizyta u mechanika i nie orientuje sie ile to powinno kosztowac. No i kwestia czy kable i swiece do wymiany czy moze cos innego "nie styka" powodujac krztuszenie sie...
Tak wiec prosze o porade
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 11:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przyznam szczerze, że jakoś specjalnie nigdy nie interesowałem się zagadnieniem świec platynowych...
Czy można tak beztrosko sobie z nich zrezygnować i wsadzić zwykłe świece? Jeżeli są przeciwwskazania, to jakie?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 14:24
piter ja zakładałem koledze silnik od 25 do 200 , mówiłem mu ze jeżdził na platynowych żeby założył takie jakie był , on mówi że ma to w ..... , założył zwykłe i jeżdzi bez problemów, Trudno jest opiniować świece w różnych sytuacjach różnie się zachowują .
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 14:32
Mam świece platynowe boscha, płaciłam za nie 160zł, ale pewnie kumpel gdzieś ma tanie dojście. Podobno (nie linczować, sama nie wiem) auto na nich mniej pali. Mój roverek pali 8l/100km czyli nieźle, ale trudno zdiagnozować z czego się to bierze.
Fajnie bo W 200 setkach są te same silniki i ja jakoś mam NGK świece,chyba cie w bambuko robi z tymi swieczkami
Nie robią.
W R25 są świece platynowe.
No ale przecież może kupić platynowe NGK czy takich nie ma (z tego co sobie przypominam to są)? Pamiętam że kiedy wymieniałem świece, to interesowałem się Denso - kosztowały ok. 70zł/szt.
EDIT; są platynowe NGK - do R25 1.4/1.6 będzie to PFR6N-11 - kosztuje 70zł/szt.
PHJOWI napisał/a:
piter ja zakładałem koledze silnik od 25 do 200 , mówiłem mu ze jeżdził na platynowych żeby założył takie jakie był , on mówi że ma to w ..... , założył zwykłe i jeżdzi bez problemów, Trudno jest opiniować świece w różnych sytuacjach różnie się zachowują .
Ja teżw końcu kupiłem zwykła świece Iskry z serii "U-LINE" - z katalogu wynika, że są ok. Silnik też nie protestuje; jedyna różnica w porównaniu z platynowymi jest taka, że wymienię je po 20-30tys. km zamiast po 100
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum