Wysłany: Pon Gru 10, 2007 09:43 [R416] Wieszające się obroty
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Przy schodzeniu z obrotów wieszają się one na np 1500 trochę pofalują i po 5sek spadają do jałowych, energiczne lekkie trącenie przycisku przyspieszacza powoduje iż od razu spadają obroty do ok 850.
Jak to poprawić.... Podczas jazdy w korku jest to denerwujące.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 23:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 09:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przy schodzeniu z obrotów wieszają się one na np 1500 trochę pofalują i po 5sek spadają do jałowych, energiczne lekkie trącenie przycisku przyspieszacza powoduje iż od razu spadają obroty do ok 850.
Jak to poprawić.... Podczas jazdy w korku jest to denerwujące.
Ostatnio zauwazylem ze mam tak samo. Jednakze tylko gdy silnik jest mocno goracy.
Rowniez "pukniecie" w pedal gazu przywraca normalne obroty.
Czyszczenie krokowca nic nie dalo. Za to po odpieciu sondy lambda obroty nie faluja i nie wieszaja sie. Wiec to chyba sonda zle pracujaca na goracym.
Pozdrawiam,
_________________ Marcin
R25 1.4 Impression 2 ('02r)
Ja bym przesmarował linkę gazu.
Jak silnik jest gorący to pancerz i linka się rozszerzają, jest większe tarcie i linka nie wraca.
Doświadczenie akurat nieroverkowe.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 125 Skąd: Krak-uff
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 14:30 Klima + zwis obrotów
A co powiecie na takie objawy:
- przy długiej jeździe w korku (jedynka-gaz-hamulec-stanie, i tak w kółko), obrotom silnika udaje się zawisnąć na luzie (np. na poziomie 2000obr.)?
Dodam, że dzieje się tak wyłącznie gdy włączona jest klima (bez klimy to zjawisko nie występuje), a po ruszeniu z korka i nabraniu niewielkiej predkości (lub jeszcze lepiej wrzuceniu już dwójki) problem zanika. Czasem pomaga "puknięcie" w gaz, ale zdarza się, że obroty dalej wiszą.
Wydaje mi się, że był już taki problem opisywany na starych grupach (obecnie "Archiwum" na forum), ale nie pamiętam jakie były efekty.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
U mnie też jest problem z wieszającymi się obrotami. Czyszczenie przepustnicy i krokowca nic nie dało...Zastanawiam się czy szukać gdzieś nowego krokowca, tylko z drugiej strony nigdy nie mam pewności, czy nie trafię na jakiegoś podobnie zużytego
_________________ BYŁ Rover 200 '99 1.4 16v - Midnight Blue
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 16:18
maciej napisał/a:
Wydaje mi się, że był już taki problem opisywany na starych grupach (obecnie "Archiwum" na forum), ale nie pamiętam jakie były efekty.
Dzięki, widziałem te tematy, większość odpowiedzi wskazywała na silnik krokowy, linkę gazu lub przepustnicę.
Tylko, że u mnie problem z zawieszaniem się obrotów występuje wyłącznie z włączoną klimatyzacją. Bez klimy wszystko jest ok i auto jeździ normalnie... Myślałem, że może ktoś już miał podobne objawy
To musisz poszukać w elektryce - jest (przynajmniej w R600, ale w R400 pewnie też) kabelek, który doprowadza sygnał o włączeniu klimy do kompa, żeby ten wyrównał obroty.
Może tu coś masz nie tak...
[ Dodano: Pon Gru 10, 2007 16:22 ]
Owsik napisał/a:
U mnie też jest problem z wieszającymi się obrotami. Czyszczenie przepustnicy i krokowca nic nie dało...Zastanawiam się czy szukać gdzieś nowego krokowca, tylko z drugiej strony nigdy nie mam pewności, czy nie trafię na jakiegoś podobnie zużytego
Zamów na Żaglowej, to będziesz miał blisko, żeby wymienić jak nadal będzie nie tak...
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 16:23
maciej napisał/a:
To musisz poszukać w elektryce - jest (przynajmniej w R600, ale w R400 pewnie też) kabelek, który doprowadza sygnał o włączeniu klimy do kompa, żeby ten wyrównał obroty.
Dzięki za sugestię!
Jak mi się uzbiera trochę drobiazgów do zrobienia w aucie (sam jestem nietechniczny), to złożę wizytę p. Midowiczowi z Klinów
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Gru 10, 2007 19:29
Można próbować przeprowadzić kalibrację przepustnicy ale to niestety tylko Testbook , ale z autopsji wiem że to niestety kończy się wymianą przepustnicy.Była wyprodukowana duża seria felernych przepustnic które właśnie w ten sposób się zachowywały (najczęściej na ciepłym silniku) zmieniono producenta i zaczęto produkcję tych aluminiowych (zamienników) w autach gwarancyjnych była na to akcja serwisowa (wymiana)
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
przemo285, ja właśnie się zastanawiam od czego zacząć wymianę - czy od przepustnicy ,czy od krokowca. Przepustnica wygląda idealnie i w rękach się nie zacina...hmmm...
_________________ BYŁ Rover 200 '99 1.4 16v - Midnight Blue
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 07:14
Wymień przepustnicę i problem zniknie na 100% jak będziesz szukał to najlepiej aluminiowej ponieważ takich plastikowych używanych jest mnóstwo , bo ludzie nawieżli tego z zachodu , właśnie tych felernych powymienianych właśnie na tą usterkę (to są te same co Land Rover Freelander 1.8 łatwiej trafić aluminiową i taniej)
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wymień przepustnicę i problem zniknie na 100% jak będziesz szukał to najlepiej aluminiowej ponieważ takich plastikowych używanych jest mnóstwo , bo ludzie nawieżli tego z zachodu , właśnie tych felernych powymienianych właśnie na tą usterkę (to są te same co Land Rover Freelander 1.8 łatwiej trafić aluminiową i taniej)
Witam,
I teraz pytanie: 48mm czy 52mm?
Bo na ebayu sa takie i takie. I obie do R podobno.
Pozdrawiam,
_________________ Marcin
R25 1.4 Impression 2 ('02r)
Witam,
I teraz pytanie: 48mm czy 52mm?
Bo na ebayu sa takie i takie. I obie do R podobno.
Pozdrawiam,
Może to średnica wewnętrzna i zewnętrzna?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Chyba nie - wydaje mi się, że były dwa rodzaje - nie wiem, czy 52 mm nie jest od silnika 1.6 albo 1.8.
Do tego wydaje mi się, że w niektówych krajach były chyba jeszcze zwężki, żeby ograniczyć moc ze względów podatkowych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum