Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
W oczekiwaniu na wigilijną kolację przyszło mi do głowy takie pytanie. Czy ktoś pokusił się kiedyś o zmierzenie jaki dystans należy przejechać aby ponownie naładować akumulator do takiej samej wartości po po uruchomieniu w okresie zimowym przy założeniu, że świece podgrzewane są dwukrotnie , nie są włączone dodatkowe źródła energii (radio, ogrzewanie tylnej szyby, itd.), odpala od razu?
_________________ DEBEC
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 01, 2011 23:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 24, 2007 16:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najprościej to empirycznie - podłączyć miernik i przeciągnąć kable do kabiny - najpierw zmierzyć pobór przy rozruchu, a potem ilość oddawanego do aku prądu zakładając odpowiednią sprawność ładowania.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Empirycznie to najtrudniej, zapytać najprościej
A swoją drogą to ciekawe pytanie w kontekście wielu osób, które dojeżdżają na krótkie odcinki a potem jest pytanie, dlaczego rano nie mogę odpalić auta.
Ja mam 12 km w korkach i benzynę, więc raczej się doładowuje.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 20:48
ciekawe
Może nie chodzi tyle o dystans, co o czas ladowania (pracy silnika), zakladajac że nie kożystasz z grzania tylniej szeby, to myślę, ze jakies pól godziny i akumulator po porannym "cheltaniu" zostanie z nawiązka doladowany , ale o calości decydują czynniki: temperatura otoczenia, obciążenie instalacji wiek naszej bateryjki...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum