Może coś ze ściemnianiem się lusterka? Chyba był taki patent w R75
Nie, czujnik ściemniania lusterka jest od środka kabiny -reaguje na światła samochodów za tobą - i się ściemnia.
Faktem jest że to wygląda jak jakaś foto-dioda .... może czujnik zmierzchu ? Ale jeśli tak to jak działa ?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie, czujnik ściemniania lusterka jest od środka kabiny -reaguje na światła samochodów za tobą - i się ściemnia.
A czy lusterko fotochromatyczne nie potrzebuje dwóch czujników do poprawnej pracy? Bada różnice naświetlenia obu czujników (jeden skierowany do przodu, a drugi do tyłu auta) i jeśli różnica jest duża to powoduje "ściemnienie" lusterka? Tak sobie "gdybam", bo sam mam zwykłe lustereczko .
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 08:47
Nie jest to czujnik deszczu, on ma taką płytkę przyklejoną bezpośrednio do szyby. To jest od czujnika światła, ściemniania inaczej, dokładnie tak jak to mówi Marian_K.
No wlasnie, teraz wiem dlaczego czujnik w nocy mi wariuje. Lusterko nie zawsze sie sciemnia jak autko jedzie za mna nawet na dlugich swiatlac Poprostu auta jadace z naprzeciwka oszukuja czujnik. Moze dobrym wyjsciem bedzie delikatne zastawienie tego czujnika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum