Wysłany: Pią Sty 11, 2008 21:53 [R416] Dziwna praca silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Od niedawna jestem posiadaczem Roverka. Ciężko mi opisać pracę silnika, która mnie niepokoi ale spróbuję - może ktoś mi pomoże:
Jak uruchamiam zimny silnik to obroty trzymają sie gdzieś tak na poziomie 1100-1200, po rozgrzaniu spadają na ok. 850. Podczas jazdy, w momencie zabrania nogi z gazu obroty przez sekundkę utrzymują sie na dotychczasowym poziomie i spadają dopiero po jakimś czasie. czasem nawet wskazówka odrobinkę sie podnosi. Najwyraźniejsze jest to gdy włączona jest klimatyzacja i na niskim biegu i na niskich obrotach (ok 2000) - wtedy wyraźnie w momencie puszczenia gazu widać, że obroty przez moment podskakują( o ok. 100 - 150) i dopiero zaczynają opadać. I jeszcze jedno, nawet po wyłączeniu się zssania mogę spokojnie jechać na 2-jce bez gazu - silnik sam utrzymuje obroty na poziomi ok 2000.
Bardzo proszę o informację czy to normalne, a jeśli nie to co to może oznaczać
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 17:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 11, 2008 21:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odnośnie pierwszej części pytania to takie zachowanie jest prawidłowe. Jeśli chodzi o jazdę na 2-jce bez gazu to u mnie sam jedzie bez gazu jak ma ok. 1200rpm - prędkość "krocząca"
KuBaB: sprawdziłem dokładniej i rzeczywiście 'samoczynna' jazda na 2-jce jest przy ok 1200 rpm. Natomiast bardziej martwi mnie to podnoszenie sie obrotów. Ale jak mówisz, że to normalne i prawidłowe to się trochę uspokoiłem. Dzięki
...Natomiast bardziej martwi mnie to podnoszenie sie obrotów. Ale jak mówisz, że to normalne i prawidłowe to się trochę uspokoiłem. Dzięki
jak kolega KuBaB Ci wcześniej napisał wszystko o co pytałeś jest normalnym objawem pracy silnika ... alfa28 proponuję Ci na początek poczytać FAQ na naszej stronie głównej i Artykuły nt. porad technicznych ... wszystko tam jest przejrzyście wytłumaczone
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum