Wysłany: Pon Sty 14, 2008 17:30 kolejny R w szpitalu...
Stało się a myślałem, ze jakoś mnie to ominie zaliczyłem dziś przed południem bliskie spotkanie z Vectrą i Roverek stoi w naprawie. Szkód trochę narobione, na szczęście nic się nie stało ani mnie ani mojej dziewczynie(choć biedulka była w dosyć dużym szoku Winny jest na szczęście kierowca Vectry, który wyjechał mi na środek drogi, kiedy mijałem skręcające auto. Gościu nie miał dokumentów przy sobie ani z auta ani prawa jazdy. Mało tego, po badaniu wyszło mu 1.35 mg alkoholu we krwi a jego matka mówiła, że wypił tylko jedno piwo...
Zatem sprawa jest oczywista, naprawa będzie z jego OC. Tylko szkoda auta - cały pas przedni uszkodzony, poduszki wybuchły, napinacze również. Chłodnica pewnie też do wyrzucenia, maska do wymiany. Rzeczoznawca będzie dopiero w piątek, ja jutro jadę do PZU zgłosić szkodę. No i na pocztę zapłacić mandat za wyprzedzanie w niedozwolonym miejscu
A tu kilka fotek, które zrobiłem na miejscu telefonem.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 17:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Powiem szczerze, że mam mieszane uczucia .... abstrahując od wszystkiego - facet w Vectrze widząc że Fiat skręca w prawo mógł spokojnie ze swojego pasa skręcić w lewo - oba samochody nie były na kursie kolizyjnym - nie mógł przewidzieć że ktoś będzie wyprzedzać na skrzyżowaniu - i tu wkraczasz ty
Powiem szczerze, że mam mieszane uczucia .... abstrahując od wszystkiego - facet w Vectrze widząc że Fiat skręca w prawo mógł spokojnie ze swojego pasa skręcić w lewo - oba samochody nie były na kursie kolizyjnym - nie mógł przewidzieć że ktoś będzie wyprzedzać na skrzyżowaniu - i tu wkraczasz ty
Teoretycznie masz racje, ale...ulica, z której gość wyjeżdżał jest troszkę schowana i żeby zobaczyć czy jest wolna, trzeba się zatrzymać i popatrzeć w obie strony.Druga sprawa jest taka, że jeżeli rzeczywiście gość chciał skręcić w lewo to musiałby się na zdrowy rozum ustawić inaczej autem. Tutaj to wyglądało jakby chciał jechać prosto. Może to było spowodowane promilami, tego się nie dowiem.
a szkoda całkowita prawdopodobnie będzie, bo są pokrzywione podłużnice, na szczęcie ściana grodziowa wstępnie nie wygląda na uszkodzoną, słupki też są proste.
wolarz napisał/a:
A na skrzyżowaniu była linia przerywana?
Tak, była.
I co z tego. NIE WYPRZEDZA SIĘ NA SKRZYŻOWANIU.
argail napisał/a:
facet w Vectrze widząc że Fiat skręca w prawo mógł spokojnie ze swojego pasa skręcić w lewo - oba samochody nie były na kursie kolizyjnym - nie mógł przewidzieć że ktoś będzie wyprzedzać na skrzyżowaniu - i tu wkraczasz ty
I dlatego mam 300 zł. i 5 punktów Fiat skręcał w prawo, nie chciałem tamować ruchu, zwalniać itd. Manewr rozpoczął się przed skrzyżowaniem ale to nie ważne.
marthinez napisał/a:
acet miał znak "ustąp pierwszeństwa"
I dlatego pójdzie z jego OC No i promile...
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Gru 2006 Posty: 298 Skąd: Nowa Sól/Wrocław
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 20:24
marthinez napisał/a:
I co z tego. NIE WYPRZEDZA SIĘ NA SKRZYŻOWANIU.
można ale TYLKO Z PRAWEJ STRONY.
nie zmienia to faktu że jest to wymuszenie pierwszeństwa i facet nawet jak by nie był nadmuchany to zostałby uznany za sprawce... Mój kolega miał podobny przypadek.
Sa skrzyzowania jednojezdniowe, gdzie 100m przed i za skrzyzowaniem jest linia ciagla.
Wlasnie po to, zeby uchronic przed takimi zdarzeniami jak Szymona.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum