Wysłany: Sob Sty 05, 2008 18:45 [R214i 8v 1997]uszczelka szyberdachu
Mam problem z cieknaca uszczelka szyberdachu. Czy ktos z was wie moze gdzie moge ja dostac? jakies namiary, linki Przy kupnie samochodu okazalo sie, ze szyberdach jest uszczelniony sylikonem :-( pewnie przeciekal. Zima nie bede tego ruszal, ale na wiosne chce zabrac sie za wymiane. Z gory dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Sob Sty 05, 2008 18:56, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 05, 2008 18:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przede wszystkim musisz udrożnić kanały - rurki odprowadzające wodę z przeciekających uszczelek. Nawet dobra uszczelka nie jest szczelna w 100 %. to co przecieknie jest odprowadzane rurkami ukrytymi pod podsufitką - ale dokładnie nie wiem w którym miejscu
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Kwi 2006 Posty: 41 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 01:15
Niezbyt dawno bylo o tym. W plastikowych rynienkach po bokach szybdachu, na ich poczatku i byc moze tez na koncu, sa otwory prowadzace do rurek odciekowych biegnacych w przednich slupkach (byc moze i w tylnych). Jedni przetykaja je cisnieniem wody, ja zrobilem to dlugim drutem i potem przemylem. Mysle, ze nalezy z czuciem gdy sztywno zatkane, by nie zsunac rurek z koncowek.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 309 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 10, 2008 08:43
U mnie problem cieknącego szyberdachu rozwiązało przeregulowanie położenia szklanej tafli. Kanały były drożne, uszczelka cała, tylko szkło nie przylegało równo i z jednej strony robiła sie szpara. po regulacji jest OK.
Witam, mam ten sam problem, tzn. przy dużych opadach deszczu po dsufitka robi się mokra, zanim zacznę obwiniać uszczelkę może podpowie ktoś w jaki sposób udrożnić te kanały odpływowe.
można spróbować przepchać jakimś drutem/włóknem szklanym ipt. lub przedmuchać sprężonym powietrzem Niestety nie wiem jak jest z dostępem do owych wężyków
OK, spróbuje sprężonym powietrzem, a jak się dostać do tych rurek odprowadzających wode, czy tam trzeba coś "rozbierać"??
[ Dodano: Czw Sty 31, 2008 09:59 ]
forumowicze pomóżcie, pogoda okropna , cały czas leje, a u mnie problem z uszczelką i kanalikami przy szyberdachu. Jeśli ktoś wie jak to wszystko naprawić to proszęo pomoc
[ Dodano: Wto Mar 17, 2009 16:53 ]
Problem niestety powrócił , nadmienię, że kanaliki są drożne ale niestety podsufitka robi się mokra. Uszczelka z biegiem czasu parcieje,Rover ma już 10 lat, czy to może być przyczyną i czy konieczna jest wymiana owej uszczelki? A może rozwiązaniem jest "wyregulowanie" położenia szklanej tafli jak to napisał Sachar? Jeśli w grę ma wchodzić właśnie owo wyregulowanie to proszę o pomoc , jak do tego się zabrać. Pozdrawiam
Gabrysia, udalo ci sie znalezc jakis zamiennik dla uszczelki szyberdachu? w moim R25 guma jest juz stara i dziurawa, wypadaloby ja zmienic, a niczego na necie nie moge znalezc.
ktos orientuje sie czy wymiana uszczelki to duzo roboty? a moze jest juz gdzies opisane jak to zrobic?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Cześć Tomhet, defacto autem Gabrysi zajmuję się ja , więc z uszczelką poradziłem sobie. Poprostu zdjąłem ją, przeczyściłem rant okna dachowego i uszczelkę. Po czym zalałem rant silikonem i założyłem uszczelkę ponownie. Jak do tej pory problemów z przeciekającym szyberdachem nie było . Więc może zamiast wymieniać uszczelkę spróbuj ją w ten sposób naprawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum