K- series 1.4 1.6 1.8 i w innych modelach w jakich stosowano te śliniki, zmierzam do tego czy któreś wałki mają dłuższe krzywki i czy tańszym kosztem da się tam wyrwać z 10KM
Bo np wałki ssące z Omegi 3.0 MV6 zakładając do Vectry 2.5 v6 Zyskujemy ok 10 kunia i myślę czy coś takiego jest w Roverkach ?
AndrewS: poprawilem temat
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez AndrewS Pią Sty 29, 2010 20:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 10, 2008 14:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Mar 2001 Posty: 99 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 10, 2008 16:18
Oj chyba nie do końca da się tak zrobić, nawet gdyby rzeczywiście były różnice w wałkach. Co z mapami zapłonu? Moze gdybyś wymienił razem z ECU to tak ale co wtedy z paliwem. Nie wiem czy są różnice we wtryskiwaczach w tych modelach ale czasy otwarcia pewnie są różne dla różnych silnikow. Coś nie wydaje mi się.
ktos gdzies wspominal ze mozna zastosowac walki od 1.8 VVC do 1.4 zamiast walkow kenta ale ile w tym prawdy?? W przypadku 1.6 a 1.8 srednica tloka jest taka sama czyli jak zalozymy tloki od 1.8 razem z walkiem to zwiekszy sie pojemnosc??
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Daje się wydechowy wałek z VVC na miejsce ssącego w 1.4/1.6/1.8. ZTCW nie obejdzie się bez regulowanych kółek oraz strojenia.
BTW Kiedyś gadałem z znajomym, robiącym samochody do wyczynu od lat, który zalecał zastosowanie tego wałku jako wydechowego i wywaleniu kata - miało to dać lepszy przebieg momentu, tzn. większą moc w większej partii obrotów.
Na forum mg-rover.org czytalem, ze swietnymi walkami do 1.4 sa walki od 1.8 135KM. Wedlug opinii, walki te sprawuja sie lepiej niz np. walki pipercamsa dedykowana do 1.4 16V.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 309 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 11:12
A czy przypadkiem wałek od vvc nie ma innej (większej) średnicy? Bo kiedyś na ebayu znalazłem solid cams do vvc i gość pisał, że nie pasują do 1.4 właśnie ze względu na średnicę.
ale z mojej skromnej wiedzy wynika ze jeśli zmienisz wałek na bardziej ostry to może (czytaj nie musi) zacząć zalewać ci silnik, a wtedy z pewnością przydał by się nowy soft
Pomógł: 50 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 800 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: Wto Mar 11, 2008 19:52
DawidNB napisał/a:
ale z mojej skromnej wiedzy wynika ze jeśli zmienisz wałek na bardziej ostry to może (czytaj nie musi) zacząć zalewać ci silnik, a wtedy z pewnością przydał by się nowy soft
po zmianie wałków strojenie to obowiązek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum