Wysłany: Czw Mar 13, 2008 14:04 [R200] Wyminana felg stalowych na alusy
mam R214i i przymierzyłem felgi aluminiowe 15" z oponą 195. wszystko ładnie pasuje, ale mam za krótkie szpilki... nakrętka zakręciła się tylko do połowy(felga jest grubsza od stalowej). To chyba za mało. co robic? czy te szpilki trzeba wymienic na dłuższe?? czy akurat trafiłem na takiego alusa?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 13, 2008 14:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam
rover 214 ma z reguły krótkie szpilki do stalowek , do alusów musisz je wymienić na dłuższe( ok 1cm dłuższe ), wymiana jest obowiązkowa, szpilki dostaniesz w sklepach które rozprowadzają alusy i opony, et. to nic innego jak średnica otworu w feldze,
rover ma o ile się nie mylę 56,1 mm jeśli alusy masz firmowe ( rovera ) to wszystko będzie OK jeśli masz inne to musisz dokupić pierścień centrujący na alufelgi do rovera.
nie ma alusów które pasują do krótkich szpilek
ok , częściowo mi pomogłeś, ale obawiam się że ET to nie średnica otworu centrującego:(
bo w roverku otwór centrujący 56,1, a et45(czytałem coś że to miara od płąszczyzny montującej do....(właśnie nie wiem, gdzie drug punkt odniesienia)
Ale dzięki za info o szpilkach(mam szpilki na stałe w piaście/bębnie, a nakrętkami przykręcam koło -nie tak jak w golfach, że wkręcam śruby(szpilki).)
sorry, pomyliły mi się pojęcia oczywiście, że ET to jest to o czym piszesz ale wymiana szpilek jest niezbędna, z przodu musisz wypiąć półosie ,z tyłu jeśli masz bębny to jest to o wiele łatwiejsze. 5 lat temu to robiłem, ale szczegółów nie pamiętam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum