Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 22:08 [R200] Przeciwwaga na półosi ? Gdzie i jak ?
Witam!
Szukam przyczyn wpadania kierownicy w dragia w zakresie 100-120km/h. Po lekturze archiwum przypomniała mi się kwestia gumy znajdującej sie na połosi.
Jedną z nich, tę na prawej półosi można obracać i przesuwac ? Czy to normalne, czy raczej powinna być w jednym miejscu i odpowiednio ustawiona ? Jeżeli tak, byłbym wdzięczny za wskazówke jak powinna być poprawnie zamocowana, to ją jakoś umocuje gdzie powinienem .
Pozdrawiam,
Mariusz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 22:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 22:25
Powinna być przymocowana opaską. Nie wiem jak w Twoim modelu, ale w 600ce ma być 150 +-2 mm od końca osłony przegubu zewnętrznego. W rave powinno chyba byc coś na ten temat.
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 23:20
thef napisał/a:
Powinna być przymocowana opaską. Nie wiem jak w Twoim modelu, ale w 600ce ma być 150 +-2 mm od końca osłony przegubu zewnętrznego. W rave powinno chyba byc coś na ten temat.
Wlasnie znalazlem w Rave strony zlinkowane ponizej, ale:
Nawet, jesli to odleglosci ktore mnie interesuja (rozumiem, ze obrot wokół osi nie ma znaczenia) to jest napisane ze 1.4 models, a moj to 1.8, jezeli jest roznica.
Druga sprawa, ktora rozjasniles, to orientacja od ktorej strony mierzyc odleglosci. Z Twojego postu wnioskuje, ze od zewnetrznego przegubu dla RH- prawej i LH - lewej polosi. Te 40 cm dla prawej polosi wydaje sie podejrzane, jak tak ogladam fotki półosi na Allegro...
Tak czy inaczej, dzieki za odpowiedz i ewentualne wskazowki zanim pojade na kanał. Teraz napewno coś jest nie tak, bo oba "dampery" są maksymalnie na zewnątrz, z czego tego lewego nie da się przesuwać (przynajmniej bez użycie większej siły).
ten damper powinien byc tak przymocowany, by nie dal sie ruszyc nawet duza sila
jak wejdziesz pod spod, to przyjrzyj sie uwaznie, w okolicach polowy dlugosci walka rdza powinna byc ciensza niz na reszcie. to tam powinien byc przymocowany tlumik
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 00:33
sTERYD napisał/a:
ten damper powinien byc tak przymocowany, by nie dal sie ruszyc nawet duza sila
jak wejdziesz pod spod, to przyjrzyj sie uwaznie, w okolicach polowy dlugosci walka rdza powinna byc ciensza niz na reszcie. to tam powinien byc przymocowany tlumik
No wlasnie trudno zlokalizowac po znakach na osi gdzie byc powinien. Po lewej stronie nic nie widac (moze jest dobrze ), a po prawej wytarta jest wieksza czesc oski. Widac damper zmienial polozenie .
Wlasnie dlatego chcialem zlokalizowac fabryczne polozenie tlumika, w cm najlepiej.
Czy ewentualnego miejsca szukac gdzies jak na fotkach ponizej ? A moze pokusisz sie o interpretacje stron Rave ktore umiescilem w poscie powyzej... w sensie, czy to te odleglosci, bo "na oko" nie pasuja do fotek polosi z Allegro...
Ja swoją przeciwwagę przesunąłem najbardziej na zewnątrz (dalej nie dało się) oblepiłem półośkę sikafleksem i zablokowałem opaską zaciskową plastikową.
Już ponad pół roku tak jest i ani się nie obraca ani nie przesuwa, po wyważeniu wyprostowaniu alufelg i wyważeniu opon nie czuć żadnych wibracji przy żadnej prędkości (sprawdzałem do 180km/h)
wg skrinów z RAVE trzeba mierzyc od zwenętrznego końca półosi.
po pierwsze jest napisane, zeby zdjąć tylko zewnętrzny przegub, po drugie, żeby założyć tłumik kołniezem w kierunku wwnętrznego końca, co widać na obrazku
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum