Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: nowa sol
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 20:38 [R 416 96r.]
Mam do was pytanie jakie są procedury odnośnie sprowadzenia samochodu z włoch? Co trzeba po kolei zrobic aby samochód zarejestrować . Jutro lub pojutrze będę miał samochód i muszę wszystkiego się dowiedzieć z góry dziękuję za odpowiedzi.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 20:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:18
To kurde jak jest taka kolejność to nie dobrze bo przegląd i tłumaczenie zrobić to potrwa parę dni a do urzędu celnego to trzeba jechać ponoć w jakimś krótkim określonym terminie tylko nie wiem dokładnie jaki to termin. To widzę że jest trochę załatwiania a możecie powiedzieć ile to wszystko mniej więcej kosztuje?
Hej właśnie przerabiam to osobiście masz 5 dni od wjazdu na teren PL żeby załatwić Celny i procedura jest taka .
1. przegląd
2. Urząd celny - nie trzeba mieć wersji PL umowy
3. tłumaczenia
4. urząd skarbowy składasz Vat 24 czekamy ok 1-2 dni (max 7) i dostajemy VAT 25 co za kraj
5. WK nie zapomnij o haraczu 500 zł (opłata recyklingowa), do WK dajesz tylko kopię przelewu
POWODZENIA W WK - u mnie w Tczewie to trzeba czekać od 4 - 5 rano Chore
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 11:13
To tłumaczenie jest jednak nie potrzebne do urzędu celnego tak? A przegląd jest potrzebny? Bo ja już różne opinie słyszę i każdy trochę inaczej mi mówi.
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 16:01
Jedno mogę powiedzieć napewno bo już załatwiłem do urzędu celnego w Zielonej Górze tłumaczenia nie są potrzebne a papiery dostajemy od ręki ja to załatwiłem wszystko w około godzinki. Tłumaczenie z języka włoskiego na polski kosztuje 160zl dwa dokumenty plus umowa kupna, to robiłem w nowej soli . Reszty jeszcze nie załatwiałem .
[ Dodano: Czw Kwi 17, 2008 10:43 ]
Dobra teraz reszta bo już mam auto zarejestrowane. Po urzedzie celnym idziemy do urzedu miasta i placimy 160zl za sprowadzenie samochodu i ta oplata jest nam potrzebna w urzedzie skarbowym w ktorym wypelniamy vat 24 i dajemy tam potwierdzenie wplaty to ktore zrobilismy w urzedzie miasta. W urzedzie miasta oczywiscie sa potrzebne kopie wszystkich dokumentow tlumaczonych i orginalow . Potem czekamy okolo trzech dni na otrzymanie zwolnienia z vatu czyli urzad wystawia nam vat 25 ktory jest potrzebny w urzedzie komunikacji. Z tymi wszystkimi papierami ktore juz otrzymalismy udajemy sie do urzedu komunikacji sa tam kolejki ale nie az takie duze najgorzej jest isc poniedzialek lub wtorek w reszte dni jest zdecydowanie luzniej. Do komunikacji zabieramy wszelkie zebrane dokumenty czyli zaswiadczenie o zaplaceniu akcyzy, vat 25, orginalny dowod rejestracyjny, swiadectwo wlasnosci, umowe kupna, pierwszy przeglad techniczny samochodu kosztuje 160zl i tlumaczenia . Jezeli umowa kupna jest na dwie osoby to dowod tej drogiej osoby . W komunikacji placimy 500zl za recycling + 75 za dowod rejestracyjny + za tablice nie pamietam ile ale w sumie wychodzi 760 zl. Ostatnia czynnosc to wykupienie oc koniecznie musi byc w ten sam dzien co rejestracja . Po wszystkich tych czynnosciach przykrecamy blachy i mozemy jezdzic samochodem .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum