Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 10:47 [R200 1.8Vi LPG 97r] Podstawowe czynności świeżo po zakupie?
Tydzień temu kupiłem autko co na samym początku powinienem posprawdzać, jakie filtry powymieniać itd żeby silniczek był cacy?
Wymieniłem wczoraj filtr powietrza, podolewałem wszystkie płyny itd, co jeszcze by trzeba zrobić? Czasami podczas jazdy auto przy wysokich obrotach mi słabnie, gaz wciśnięty a auto jakby w miejscu
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 10:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Gratulacje, świetne auto. Wiadomo pilnować częstej wymiany oleju (dobrego), płynu w układzie chłodzenia i poziomu wskaźnika temperatury silnika. Jak będziesz miał zmiany poziomu płynu chłodniczego to trzeba szybko reagować co może zmniejszyć ewentualne szkody. Ale puki co trzeba się cieszyć z jazdy
pozdro
[ Dodano: Sob Kwi 05, 2008 14:39 ]
Jeśli masz auto z pewnego źródła oraz informacje kiedy był zmieniany rozrząd to nie ma co wydawać zbędnie kasy (wymiana rozrządu musi iść z wymianą pompy dla świętego spokoju co 80 tys.km)
MelGibson a powiedz mi, bo widzę że też masz Vi, jak on Ci się kręci, bo mój do 3,5-4 tys obrotów przymula, dopiero powyżej 4 dostaje takiego porządnego kopa i czuję te 145kucy, nie wiem czy to norma?
Przymulać nie powinien lecz jeździć jak normalne autko, cały potencjał pokazuje troszkę powyżej 4000 obr/min jak załączają się zmienne fazy rozrządu. Jak masz zamulone autko to jedz na komputer sprawdzić. Pytanko czy nie masz przytkanego wydechu przypadkiem.
No właśnie mam wrażenie że nie ma tej mocy co powinien mieć, jak pierwszy raz jechałem to trochę byłem zdziwiony, bo spodziewałem się czegoś więcej. Powoli muszę w nim wszystko porobić. Jak na razie to filtry, olej, płyny itd.. lampki muszę z przodu wymienić i jechać nim na przegląd, przerejestrować. Do tego czasu nim trochę pojeżdżę i poobserwuję, jak będzie trzeba to przejadę się sprawdzić go na kompie.
Czasami podczas jazdy auto przy wysokich obrotach mi słabnie, gaz wciśnięty a auto jakby w miejscu
to normalka przy zagazowanym aucie....tez mi muli przy wcisnietym pedale gazu ....ale to tylko do momentu az porzadnie sie przełaczy na gaz....przed tym 80km/h to max przy 5biegu i wcisnietym pedale do dechy ...cisne tak az w jednym momenci dostaje kopa i jedzie juz normalnie
No właśnie mam wrażenie że nie ma tej mocy co powinien mieć,
Tzn. 145KM? Zobacz sobie do danych technicznych przy jakich obrotach jest moc maksymalna.
longas napisał/a:
to normalka przy zagazowanym aucie
Nie zgadzam się. Przy dobrze wyregulowanej instalacji IV generacji nie będzie odczuwalnego spadku dynamiki. Przy dobrze wyregulowanej instalacji podciśnieniowej (II generacja) nie będzie żadnego mulenia na wysokich obrotach.
longas napisał/a:
tez mi muli przy wcisnietym pedale gazu ....ale to tylko do momentu az porzadnie sie przełaczy na gaz..
Co znaczy "porządnie przełączy się na gaz"?
longas napisał/a:
przed tym 80km/h to max przy 5biegu i wcisnietym pedale do dechy
To na pewno nie jest normalne. Moim zdaniem masz LPG do regulacji.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum