Można powiedzieć ze dzisiaj tata oficjalnie powiedział że roverek jest mój dostanę go jak zdam 21 maja prawko....może za pierwszym oby tata ma ochotę na jakiegoś Land Rovera...samochód posiada od nowości był wymieniany w nim tylko alternator (jak wszyscy wiem rocznik 98 złe umiejscowienie alternatora...woda chlapie...jest to rocznik 98 listopad...od 99 już montowali alternatory wyżej) Teraz trochę o moim problemie...przy prędkości 40 i większej trzęsie przy hamowaniu....trochę kierownicą i całym samochodzikiem.....klocki od nowości były wymieniane tylko raz tarcze są od nowości te same....może mi podpowiecie co wymienić i jakich firm....coś może na allegro? może ktoś już wymieniał i ma doświadczenie??
Pozdrawiam Michał
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 15:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A czy za bicie mogą odpowiadać zużyte przednie amortyzatory ?
Mogą, tak samo jak końcówki drążków i inne elementy ukł. zawieszenia. Tylko, że wówczas wg mnie bicie, drżenia powinny występować cały czas, a nie tylko podczas hamowania.
Ogólnie wg mnie warto sprawdzić zawieszenie (drżenia, bujanie autem, trzęsienie) i ukł. hamulcowy (np. bicie podczas hamowania) + wyważenie kół i geometria.
Koszty sprawdzenia nie wielkie, człowiek zrobi raz, ma pewność i spokój na długi czas.
Myślę, że tarcze są już zużyte a nowe klocki zwyczajnie je dobiły. Załóż nowe tarcze a klocki powinny być nieco wyrównane do takiego stanu jakby nigdy nie były używane. Nie mówię tu oczywiście o ich grubości I przez 200 km hamowanie pulsacyjne, nie dłuższe niż 3 sekundy, bez użycia ABS.
Warto również przeprowadzić konserwację zacisków i okolic a przy zakładaniu nowych tarcz uczulam na czystość płaszczyzny przylegania piasty do tarczy. Musi być tak czysta, że mucha jak usiądzie to ma się poślizgnąć i nogę złamać.
I właśnie od tego wszystkiego bym zaczął a geometrię zostawił na okazję ewentualnej wymiany tulejek.
A co do samych części to jeśli chodzi o tarcze - ja mam Brembo, inni ATE. Klocki również i ATE jak również Ferrodo. Odnośnie klocków ja preferuję te które szybciej się ścierają. Do spokojnego stylu jazdy w zupełności wystarczą.
Można powiedzieć ze dzisiaj tata oficjalnie powiedział że roverek jest mój dostanę go jak zdam 21 maja prawko....może za pierwszym oby tata ma ochotę na jakiegoś Land Rovera...samochód posiada od nowości był wymieniany w nim tylko alternator (jak wszyscy wiem rocznik 98 złe umiejscowienie alternatora...woda chlapie...jest to rocznik 98 listopad...od 99 już montowali alternatory wyżej) Teraz trochę o moim problemie...przy prędkości 40 i większej trzęsie przy hamowaniu....trochę kierownicą i całym samochodzikiem.....klocki od nowości były wymieniane tylko raz tarcze są od nowości te same....może mi podpowiecie co wymienić i jakich firm....coś może na allegro? może ktoś już wymieniał i ma doświadczenie??
Jak nic tarcze hamulcowe. w poprzednim moim samochodzie też biło przy hamowaniu. Myślałem, ze to amory czy inny c... pojechałem na warsztat i okazało się, że jeździłem praktycznie bez klocków hamulcowych (miesiąc wcześniej w innym warsztacie oglądali i mówili mi, że jeszcze mogą być). Efekt (jeździłem tak prawie miesiąc) kompletnie zniszczone tarcze i wybite łożyska i wyrobione piasty.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Efekt (jeździłem tak prawie miesiąc) kompletnie zniszczone tarcze i wybite łożyska i wyrobione piasty.
yyy...mój tata jeździł tak pół roku, chce mieć sprawny samochód. Myślicie że oprócz tarcz i klocków trzeba będzie wymienić łożyska i piasty?? Będę to sam wymieniał....patrzyłem klocki i tarcze(tarcze brać pełne??) ATE 400zł...pchać się w ATE czy coś tańszego??
yyy...mój tata jeździł tak pół roku, chce mieć sprawny samochód. Myślicie że oprócz tarcz i klocków trzeba będzie wymienić łożyska i piasty?? Będę to sam wymieniał....patrzyłem klocki i tarcze(tarcze brać pełne??) ATE 400zł...pchać się w ATE czy coś tańszego??
Komplet Brembo wentylowane ( ale musisz mieć zaciski do takich ) lub lite + klocki Ferrodo Premier - 295 złotych. Łożysk nie zmieniaj, piast również. Łożyska huczą a krzywa piasta daje telepanie również podczas szybkiej jazdy.
roverfun napisał/a:
U mnie to samo, trzęsie, mechanik mowil ze mam tarcze proste, juz sam nie wiem;)
Zmierzył je? Po drugie krzywa ale zimna tarcza ma mniejsze odkształcenia. Jak się rozgrzeje bicie się zwiększa. Proponuję również sprawdzić czy zaciski pracują prawidłowo, nie klinują się w nich klocki ( muszą płynnie się poruszać od/do tarczy).
Jeśli zmieniałeś łożyska lub przy innej okazji były zdejmowane tarcze - odkręć je i czyszczenie płaszczyzny piasty na błysk.
Warto również zainteresować się tylnymi hamulcami. Niesprawne również mają wpływ na "telepanie" Albo są samą w sobie przyczyną albo przednie, przegrzewane tarcze są skutkiem złych/bardzo słabych tylnych.
Komplet Brembo wentylowane ( ale musisz mieć zaciski do takich ) lub lite + klocki Ferrodo Premier - 295 złotych.
Chyba kupie taki zestawik, widziałem Twojego wcześniejszego posta i widzę ze też masz taki i 100% zadowolenia. Tylko teraz czy do mojego roverka mogę wstawić wentylowane, poszukam gdzieś może znajde...
Dzenson , bębny były na tyle przeglądane - u mnie są ok - to chyba tarcze moga byc krzywe.. bo nie mierzyl ich raczej - powinein zdac wymiary czy sa w katalogu jakims?
Panowie a co ze mną ja mam tarcze nie wentylowane i nie wiem jaki zestawik kupić, mam zamiar wymienić płyn, tarcze i klocki tylko nigdzie nie mogę znaleźć niewentylowanych brembo jeśli nie brembo to co polecacie i gdzie kupić?
Miałem w poprzednim 200 trzęsienie podczas hamowania, ale nie całym autem, kupil ode mnie rav1984 wymieniał końcówki drążków i może bicie zniknęło, trza by go zapytać.
Tarcze wymieniałem, nic nie pomogło.
o płynie 5.1 było już coś. chyba dokładnie to, że w sumie nie odczujesz różnicy a szybciej chłonie wodę i przez to sie szybciej hmm "zużywa" wiec moim zdaniem nie ma takiej potrzeby (chociaż sam takim zalałem układ ale raczej przez przypadek )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum