Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 20:28 [MG ZS] Dławi się na wolnych obrotach
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Witam
U mnie pojawił sie ostatnio właśnie podobny problem , samochód się dławi przy niskich obrotach. Występuje to narazie dosyć sporadycznie ale zauważam , że problem się powoli nasila.
Wymieniłem kable na nowe firmy JanMor ale nic nie pomogło , świece mają około 10000tys więc chyba to nie one.
Też zastanawiam się czy to nie cewki bo wątpię ,że kiedykolwiek ktoś je w moim aucie wymieniał.
Teraz szereg pytań ;
1. Gdzie można sprawdzić stan cewek ?
2. Jak wygląda sprawa dostępności tej części do silnika 2,5 KV6 ?
3. Czy wymiana jest bardzo kłopotliwa ?
4. Jakiego rzędu są to kwoty , ceny cewek ?
5. Czy w silniku KV6 są 3 cewki ? Zauważyłem , że do trzech świec dochodzą trzy kable zapłonowe i tak są właśnie sprzedawane w kompletach po trzy sztuki a na pozostałych trzech świecach są chyba właśnie trzy cewki. Czy dobrze rozumiem ?
6. Do instalacji gazowej zaleca się aby nie używać świec platynowych natomiast silnik KV6 fabrycznie powinien na takich pracować według katalogu. Ja po zamontowaniu instalacji gazowej dobrałem i założyłem zwykłe świece , auto sprawuje sie super . Pytanie brzmi czy gdybym powrócił do świec platynowych czy mogą wpłynąć one jakoś na pogorszenie pracy auta na gazie?
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Sty 15, 2011 17:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 20:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Maj 07, 2008 17:26
Dziękuję ślicznie piter34 za wyczerpującą odpowiedź
Jeżeli natomiast chodzi o połączenie : platynowe świece i instalacja gazowa to słyszałem w kilku warsztatach od gazu , że podobno szybciej się nagrzewają i coś się może wtedy dziać. Też to wydaje mi się bardzo dziwne i nie ukrywam , że chętnie przeszedłbym na platynę bo znaczniej rzadziej się je wymienia. Tym bardziej , że posiadam komplet nowych platynowych świec dobrej firmy , za które zapłaciłem kupę pieniędzy
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 21:39
piter34 napisał/a:
Ja bym bez wahania zamontował te platynowe.
Tutaj w wątku wypowiada się na podobny temat właściciel znanego śląskiego zakładu montażu gazu.
Też myślę , że można je spokojnie zamontować. Dzięki za wszystkie odpowiedzi piter34
Pytanie moje jeszcze brzmi :
Ile ja w końcu mam tych cewek u siebie w silniku 2,5 V6 ?
I czy ktoś potrafi sprawdzić mi numery oryginalnych cewek do tego silnika ?
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 16:13
Właśnie o to chodzi ... ja też już zgłupiałem piter34 :-(
Jak dla mnie to powinny być trzy cewki.
Układ zapłonowy jest tak zbudowany , że na trzy świece , te umieszczone od strony chłodnicy dochodzą bezpośrednio trzy przewody (kable ) zapłonowe , natomiast na pozostałe trzy świece te , które są umieszczone od strony szyby bezpośrednio zamontowane są trzy cewki pod które podpięte są kabelki z wtyczkami.
Jeszcze pytanie jedno piter34 ?
Myślisz , że jest szansa kupić z tej strony , którą mi podałeś te cewki ?
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 16:42
Jaka szybka odpowiedź
He..he.. Właśnie w tej chwili przeglądałem te cewki u Tomiego tylko nie widziałem właśnie do KV6.
W takim razie stawiam ,że będą to trzy sztuki tym bardziej , że te z rysunku z tej angielskiej strony są identyczne jak moje.
Czas rozpocząć poszukiwania .
Jeżeli chodzi o InterCars to nie mają z tego co pamiętam w swoich katalogach MG dlatego muszę pytać po katalogowym numerze oryginału.
PS . Chciałbym kliknąć , że piter34 mi POMÓGŁ ale nie mam gdzie > to pewnie przyczyna tego , że nie jestem klubowiczem , więc w takim razie szczerze dziękuje za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum