Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 13:28 [r25 1.6] przepustnica z MG ZR 160
Jakiś czas temu założyłam w moim r przepustnicę z MG ZR 160 czyli tą 52mm. Miało to poprawić dynamikę bla bla bla. Wcześniej miałam zepsutą przepustnicę i trudno było mi porównać. Dzisiaj przy okazji innych rzeczy kumpel, który ściągnął mi r trochę nim się przejechał i potwierdził to, co mi się wydawało. Mam wrażenie, że auto kiedyś lepiej ciągnęło. I tu pytanie czy może być to wina większej przepustnicy? Zapewniano mnie, że to jest stestowana na hamowni metoda, że tą przepustnicą zrobię R dobrze.
Czy może po zmianie przepustnicy powinnam znowu podpiąć auto do kompa i wykasować błędy i wtedy będzie jakiś efekt?
A może to zupełnie co innego, a ja się czepiam niewinnej przepustnicy?
W sumie żadnych innych objawów nie ma tylko subiektywne odczucia moje i kumpla.
Zouza tu wasze odzcucia nic nie pomoga, musisz zmierzyc jaki masz czas do 100 albo wiecej i wtedy sie okaze czy jest lepiej a moze gorzej.
U mnie po zalozeniu "power rury" tez jakby mi sie wydaje ze lepiej chodzi, ale nie jestem pewien bo wczesniej nie mierzylem jak to latalo.
Moze wlasnie powinnas sprawdzic na kompie i skasowac bledy, ale o tym to niech ktos sie wypowie kto ma jakiekolwiek pojecie o diagnostyce
powodzenia
U mnie po zalozeniu "power rury" tez jakby mi sie wydaje ze lepiej chodzi
rodi*kilkakrotnie oglądałem Twój filmik po założeniu owej rury i mierzyłem Ci czasy... Zawsze pomiędzy 11,50 - 11,90s czyli tyle ile fabryka napisała (11,5s dla 1,4 16V R400)
Zresztą licznikowe 100km/h to nie rzeczywiste 100km/h... Licznik zawyża.
Cały bajer polega na psychicznym odczuciu poprawy mimo że poprawy brak
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
I tu Ci powiem ze moze i na standardowych kolach to licznik zawyza, ale ja nie mam standardowych .
Teraz po zalozeniu nowych opon jade nawet odrobine szybciej niz wskazuje licznik, wiec przy zalozeniu ze jest jakies 5-10% zawyzenia przy standardzie(5-10km/h przy 100km/h) to jednak jakas poprawa jest
oki to będzie o przepustnicy wracam wczoraj z Pruszkowa wcisnąłem gaz na max na 2 biegu i nagle bummm co sie okazało rozwaliło mi cybant trzymający waz miedzy IC a PRZEPUSTNICA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 13:33
michone napisał/a:
wielkosc kół ma wpływ na realna predkosc. Jednak predkosc na predkosciomierzu jest zawsze taka sama
... przy tych samych obrotach silnika, na tym samym biegu.
Te kwestie trzeba dodac. Bo generalnie rodi* ma racje. Licznik jest podpiety do skrzyni, liczy jej obroty i wlasnie dlatego ma znaczenie czy obraca kola o srednicy x czy x+10 .
A w temacie. Nie wiem czy wieksza srednica przepustnicy moze miec wplyw na dynamike .
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 13:40
dobryziom napisał/a:
no nie wiem secio jakoś to co piszesz do mnie nie trafia taki piernik do wiatraka...
Co do przepustnicy średnica na pewno ma znaczenie bo czemu u mnie jest 70mm a nie 52mm ?
Oczywiście, że ma znaczenie to wiem tylko za duża (w porównaniu do serii) może zmulić, 52 mm do mojego powinno zrobić r dobrze, ale ja nie jestem przekonana.
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 13:50
dobryziom napisał/a:
no nie wiem secio jakoś to co piszesz do mnie nie trafia taki piernik do wiatraka...
Miales kiedys licznik w roWerze ? Wpisuje sie srednice kola, magnes na kole i kontaktron na widełkach zlicza ilosc obrotow. Licznik liczy ilosc obrotow, mnozy razy obwod i mamy droge. W samochodzie ten obwod jest wpisany na stałe, więc...
dobryziom napisał/a:
Co do przepustnicy średnica na pewno ma znaczenie bo czemu u mnie jest 70mm a nie 52mm ?
Precyzuje, jezeli to tez uwaga do mojej wypowiedzi .:
Nie wiem, czy w konkretnym przypadku zaouzy, zmiany przepustnicy na wieksza moze byc jednoznacznie odpowiedzialna za *pogorszenie* dynamiki, wbrew zapewnieniom i oczekiwaniom .
Pzdr,
Mariusz
[ Dodano: Wto Maj 13, 2008 14:54 ]
Paul napisał/a:
dobryziom napisał/a:
Przecież obaj mówicie to samo, tylko inaczej i do tego macie rację (obaj )
dobryziom ma tylko w polowie racje, bo twierdzi:
Cytat:
co do zawyżania prędkości to wydawało mi sie ze licznik jest podpięty do skrzyni biegów wiec rozmiar kół nie maja tu znaczenia...
A rozmiar kół, ma znaczenie na relacje wskazanie predkosciomierza a realna predkosc .
no tak ale tu cały czas koledzy pisali o prędkości wskazywanej przez prędkościomierz a nie realnej np. z gps przeczytaj dokładnie wątek wiec rozmiar kol nie będzie miał wpływu na wskazanie prędkościomierza ponieważ jest wbity na sztywno...
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 08:45
dobryziom napisał/a:
no tak ale tu cały czas koledzy pisali o prędkości wskazywanej przez prędkościomierz a nie realnej np. z gps przeczytaj dokładnie wątek wiec rozmiar kol nie będzie miał wpływu na wskazanie prędkościomierza ponieważ jest wbity na sztywno...
Rozmowa zaczela sie od tego, ze nie zgodziles sie ze zdaniem rodi* ze zmiana opon ma wpływ na stopien przeklamywania licznika. Dlatego caly czas mowilem o relacji wskazanie a realna predkosc. Tak gwoli wyjasnienia, bo nie mam intencji za wszelka cene Cie przekonywac .
Rozmowa zaczela sie od tego, ze nie zgodziles sie ze zdaniem rodi* ze zmiana opon ma wpływ na stopien przeklamywania licznika. Dlatego caly czas mowilem o relacji wskazanie a realna predkosc. Tak gwoli wyjasnienia, bo nie mam intencji za wszelka cene Cie przekonywac .
Mariusz
no właśnie nie zgodziłem sie z rodim bo nie miał racji a to ze rozmiar ma wpływ na realna prędkość to przecież wiadomo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum