Wysłany: Nie Maj 18, 2008 19:57 [R214] Włączający się wentylator
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Drodzy klubowicze, mam do was pytanie. Jestem posiadaczem R214i , zaobserwowalem dziwna rzecz, rano gdy wyciagam swoj samochod z garazu, po okolo 2-3 minutach zalacza sie wentylator ( dmuchawa ) Czy to normalne? Wentylator ten z tego co wiem ma za zadanie schlodzenie silnika, aby sie nie przegrzal, ale po takim krotkim czasie silnik nie osiaga optymalnej temp. Czy cos jest nie tak?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 17:40, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 19:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 20:33 Re: [Rover 214i 1.4 75 KM 97] i Włączający sie wentylator
strala1 napisał/a:
Drodzy klubowicze, mam do was pytanie. Jestem posiadaczem R214i , zaobserwowalem dziwna rzecz, rano gdy wyciagam swoj samochod z garazu, po okolo 2-3 minutach zalacza sie wentylator ( dmuchawa ) Czy to normalne? Wentylator ten z tego co wiem ma za zadanie schlodzenie silnika, aby sie nie przegrzal, ale po takim krotkim czasie silnik nie osiaga optymalnej temp. Czy cos jest nie tak?
Wentylator się włącza awaryjnie przy uszkodzonym czujniku temperatury. Sprawdź, może czujnik się słabo trzyma, kable są przetarte etc. i po nagrzaniu robi się przerwa.
Mariusz
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 21:06
strala1 napisał/a:
Czujnik uszkodzony? Hmm... wydaje mi sie ze wszystko z nim ok, samochod szybko osiaga swoja temperature nigdy nie przekracza polowy skali...
Konkretnie chodziło mi o wtyczke do czujnika, a nie konretnie sam czujnik. Wskaźnik może pokazywać cały czas OK, bo (przynajmniej w 16V) są dwa czujniki. Jeden odpowiedzialny za wskazanie na desce (czarny) a drugi podający sygnał do komputera odpowiedzialny m.in. za włączenie wentylatora (brązowa wtyczka).
ok dzieki za pomoc, tylko, ze moj problem polega na tym, ze wentylator wlacza sie po odpaleniu silnika, pochodzi tak z 2-3 minuty i potem nie ma problemu....
[ Dodano: Pon Maj 19, 2008 16:49 ]
Czy zaznaczone miejsce na czerwono to czujnik temperatury płynu?? Jesli tak jaki to model, gdzie moge go kupic?
Ok bardzo dziekuje za pomoc Znalazlem czujnik na stronie Intercaru koszt około 48 zł /Jak wymienic to cudo?? Zrobie to sam, czy lepiej jechac do mechanika? Orientuje sie ktos albo wymienial?
[ Dodano: Pon Sie 11, 2008 09:42 ]
wymieniłem czujnik. Problem włączającej się dmuchawy zniknał. Wymiana jest banalnie prosta. Wystarczy wykręcić stary.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum