Wysłany: Pią Cze 20, 2008 20:49 SOLVED [R200 1.6 '98] Wentylator za późno się włącza
Witam,
Nauczony doświadczeniem wolę zapytać o błahostkę niż udawać mądrego i popełnić błąd
W telegraficznym skrócie: silnik się grzeje. Termostat, czujniki, płyn chłodzący - wszystko Ok. Czujnik uruchamia wentylator przy temperaturze między 105 a 110 stopni.
Ekspert postawił diagnozę, że wewnętrzny wentylator (ten między chłodnicami, zdaje się wentylator klimatyzacji; jeśli nic nie pokręciłem...) nie działa, i w związku z tym wentylator zewnętrzny (który jest w środku, przy silniku) nie daje rady z chłodzeniem silnika.
Moje pytania:
1. Czy można kupić luzem taki wentylator czy w komplecie z chłodnicą wody/klimy? Czy jest inne rozwiązanie tego problemu?
2. Jeśli będę wymieniał chłodnicę, a i taka rzecz mnie czeka, czy powinien mieć wymiary 530x378x22? (Mam klimę fabryczną; RAVE pobiera mi się w żółwim tempie i nie wiem czy kiedykolwiek skończy ) Czy ta chłodnica będzie Ok?
Jeśli gdzieś był już taki temat, poproszę o link, ja nie znalazłem rozwiązania.
Jestem zamotany i nie orientuję się w wiatrakach i chłodnicach - niby dwa, a za dużo dla mnie
_________________ It's all right...
Ostatnio zmieniony przez piter34 Czw Lip 17, 2008 11:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 20:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Skiba, dzięki za podpowiedź - od korka zacząłem... Tylko tyle umiem sam zrobić...
Diagnoza jest postawiona przez eksperta, naocznie, nausznie i komputerowo potwierdzona.
Na tomateam.pl ceny są dość wygórowane, dlatego szukam na allegro. Wolałbym raczej jakieś kompromisowe rozwiązanie - dla Roverka i dla portfela Choć pewnie i tak się skończy zakupem u Tomiego...
Nie zrozumieliśmy się chyba
Ponawiam zapytania: czy wskazana przeze mnie chłodnica na allegro będzie pasowała?
Jakiego wentylatora powinienem szukać? (Jak się to cholerstwo nazywa: wody? klimy? chłodnicy? wewnętrzny? inny? ).
bialy114 [Usunięty]
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 14:14
wild_weasel napisał/a:
RAVE pobiera mi się w żółwim tempie i nie wiem czy kiedykolwiek skończy )
a trzeba było mówić
Rave pokazał, że pewnie chodzi o wentylator od strony zderzaka (patrz foto). Ja bym to nazwał "wentylator klimy". Osobiście sprawdziłbym, czy wentylator na 100% jest walnięty zamiast od razu kupować. Na krótko, po wymontowaniu, podpiąłbym do 12V i zobaczył, czy chodzi.
Chłodnica z linku powinna pasować - bo jest tylko jedna (wg mojej wiedzy nie ma czegoś takiego, jak niezależna "chłodnica klimy".
a wlaśnie że były dwie chłodnice
jedna do wersji z klimatyzacją, druga bez, i jak spojrzysz na dolny pas przedni to zobaczysz dwa mocowania z prawej strony samochodu....
oczywiście różnią się tylko szerokością (powierzchnią wymiany ciepła) ale w polskich warunkach to ma niewielkie znaczenie
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
bialy114 pisał chyba, że nie ma dwóch osobnych sztuk chłodnic montowanych w jednym samochodzie w jednym czasie.
sTERYD miał chyba na myśli, że były dwa typy chłodnic - do samochodów z klimą i do samochodów bez klimy.
Yeah?
A da się to zamontować??? Bo jest istotnie tańsza i bliżej mnie. Przemo285 mówił, że tylko dłuższa...
Nie będzie przy krótszej problemów z chłodzeniem? Chciałbym wymienić mój zestaw na coś, co będzie chłodzić, a nie na nowy - równie niewydolny...
No i powiedzcie w końcu, czy jest u mnie drugi wiatrak między chłodnicami czy nie??? Tak jak podał bialy114 i mój RAVE, mam jedną chłodnicę.
bialy114 [Usunięty]
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 14:57
wild_weasel napisał/a:
czy jest u mnie drugi wiatrak między chłodnicami
między chłodnicami - technicznie niemożliwe - przecież jest jedna chłodnica
Czy masz drugi wentylator ? - ano trza tam zajrzeć - powinno go być widać np. patrząc przez grill
Stan na wczoraj po południu: zaocznie ekspert stwierdził, że to jednak nie wentylator, tylko chłodnica do wymiany. Po moim stwierdzeniu, że w 25 bialego nie ma drugiej chłodnicy i poparciu tezy Ravem...
Więc pozostaje tylko sprawdzić, czy działa i jak działa wiatrak klimy, o ile mam taki (już niczego nie jestem pewien ) i albo wymienić wiatrak, albo całą chłodnicę. Shite, mam nadzieję, że problem będzie ostatecznie zdiagnozowany i wymiana części pomoże.
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 14:53 [R 200 1.6 `98r.] Przegrzewanie silnika
Ponawiam TEMAT po rozmowie z nowym specem.
Fakty są takie:
- wentylator zewnętrzny (między chłodnicą a zderzakiem) nie włącza się w ogóle
- wentylator wewnętrzny (między chłodnicą a silnikiem) włącza się w dwóch przypadkach:
1. temperatura dochodzi prawie do 3/4 skali
2. włączam klimę (nawet na kompletnie zimnym silniku)
Ekspert stwierdził, że możliwy jest błąd w podłączeniu, tzn. uruchomienie klimy zamiast odpalić wentylator zewnętrzny, uruchamia ten wewnątrz silnika.
Macie jakieś pomysły? Do kogo z tym jechać - elektryka czy speca od klimy?
Czy możliwa jest przerwa w kablach, uszkodzony silnik wiatraka, nieszczelna klima i za niskie ciśnienie, coś innego? Wszyscy stawiają diagnozę "wymień chłodnicę", ale to koszt 500 zł, więc wolałbym zrobić to jako ostatnią rzecz...
I, najważniejsze, jakich fachowców od wyżej wymienionych spraw polecacie w Poznaniu?. Na forum było wiele pytań o speca - bez odpowiedzi.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 51 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 15:14
Chodzi o to, że wentylator klimatyzacji (zewnętrzny) jest połączony szeregowo z wentylatorem chłodnicy płynu i jego spalenie powoduje nieodpalanie w/w na pierwszym biegu. Drugi bieg jest już niezależny i jak temperatura płynu podskoczy do właśnie mniej więcej 3/4 skali to się uruchamia.
edit: pierwszy bieg to o ile pamiętam powyżej 104 st. C. a drugi bieg powyżej 112 st. C.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez zdzich44 Sob Cze 28, 2008 15:15, w całości zmieniany 1 raz
A może jeszcze jakaś podpowiedź, gdzie można dostać taki wentylator ze sprawdzonego źródła (używany) lub po przystępnej cenie (nowy)?
Znalazłem takie coś http://allegro.pl/item384...er_200_400.html
tylko mam obawy przed kupnem używki...
zdzich44, można to jakoś inaczej załatwić niż kupując nowy? Czy np. mogą być przerwane kable, niesprawny silnik? Coś innego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum