Wysłany: Pią Cze 27, 2008 13:14 [każdy R z S(T)] Jak dbać o turbinę ??
Witam,
Przeszukałem wcześniejsze tematy i było sporo na temat problemów z turbiną ale nie znalazłem żadnego na temat najlepszej dla turbiny techniki jazdy. Tak wiec może opisywać jak naprawiać warto napisać jak zapobiegać awarii turbinki. Wiadomo że każda turbinka w swoim czasie się zużyje, ale zawsze można jeździć w taki sposób aby działała jak najdłużej.
Tak więc zachęcam do dyskusji
A z waszych porad chętnie skorzystam, pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 13:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 50 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 800 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: Pią Cze 27, 2008 13:40
Podstawowe czynności
-Nie pałować samochodu na zimnym najlepiej nie przekraczać 2 tys obr jak jest bardzo zimny...
-Jak przyjedziesz nie gaś od razu silnika, niech chwilkę popracuje na jałowym biegu
-No i chyba diesla nie ma co kręcić wyżej niż 3,5 3,7 tys obr bo to bez sensu
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 11:22
Dzięki za odpowiedzi to jeszcze mam 2 pytania do tego co napisaliście:
czy wystarczy wymieniać olej i filtry raz na rok przy przebiegu ok 15-20 tys.?
i jak długo ma sobie pracować na tym jałowym biegu?
ostatnio po przejechaniu bez przerwy ok 100 km zostawiłem go na 5 minut zeby sobie pochodził i sie schłodził, ale najczęsciej jeżdże na odcinku 18 km
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 13:05
Przemek87 napisał/a:
i jak długo ma sobie pracować na tym jałowym biegu?
W zasadzie chłodzenie turbiny na biegu jałowym konieczne jest tylko po dynamicznej jeździe, więc jeżeli ostatnie kilka kilometrów będziesz jechał spokojnie (powiedzmy do 2500 obrotów) to wystarczy dosłownie kilka sekund pozostać na biegu jałowym po zatrzymaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum