Wysłany: Sro Lip 02, 2008 11:01 [R416] Temperatura silnika a klimatyzacja
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam! Mam pewien problem a mianowicie chodzi o temperaturę silnika jak włączam klimatyzację. Zacznę od tego, że nie ma znaczenia gdzie jadę czy w mieście czy poza miastem. Włączam klimatyzację i po paru minutach wskazówka od temperatury wędruje na ponad 3/4. Gdy wyłączę klimę wraca powoli do normalnego poziomu czyli 40% skali. Czasami podskoczy na 60% skali, włącza sie wtedy wentylator i wraca do swojego poziomu wiec raczej wszystko ok. Auto posiadam od 3 miesięcy i nie wiem czy jest to normalne czy nie. Mam dwa wentylatory ten na chłodnicy i drugi na chłodnicy od klimy, z tym że na tym od klimy jest obudowa na dwa wentylatory a ma tylko jeden, czy tak ma być?. Oba wentylatory działają gdy jest włączona klima, sprawdzałem na postoju. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 17, 2011 22:08, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 11:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam dwa wentylatory ten na chłodnicy i drugi na chłodnicy od klimy, z tym że na tym od klimy jest obudowa na dwa wentylatory a ma tylko jeden, czy tak ma być?.
tak
szulien napisał/a:
Oba wentylatory działają gdy jest włączona klima, sprawdzałem na postoju.
włacz klime i nawiew na najwyższy bieg i sprawdz na jakim biegu pracuja wentylatory
włacz klime i nawiew na najwyższy bieg i sprawdz na jakim biegu pracuja wentylatory
to fakt powinien załączyć się drugi bieg. Mozna jeszcze wziąć pod uwagę zabrudzoną między lamelkami którąś chłodnice, co powoduje brak odprowadzania z niej ciepła i brak prawidłowego przewiewu powietrza.
Witam! Przyglądałem się chłodnicy silnika i nie jest ona w najlepszym stanie, widać na niej wysuszony płyn tak jak by sie pociła, i miejscami sie kruszy. Więc chyba chłodnica jest tego powodem. Z tymi wentlatorami to nie wiem dokladnie na którym biegu pracowały ale wiem ze obydwa chodzą a ten od chłodnicy bardzo głośno:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum