Wysłany: Sob Lip 05, 2008 09:55 [R416] Wymiana sprzęgła - jakie i czy tylko sprzęgło
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam,
Proszę o poradę.
Od niedawna słyszę nieprzyjemny (bo go wcześniej nie było) dźwięk w czasie jazdy. Brzmi on - i proszę się nie śmiać! - jak... warczenie. O takie Rrrrrrrrrrrr.... Pojawia się ono tylko w czasie jazdy (czyli na obciążonym silniku) i dobiega gdzieś z "na dole z przodu. Owe "rrrrrrrrr..." przechodzi w coraz wyższe tonacje zależnie od prędkości i biegu. Czyli im wyższy bieg i prędkość tym wyższy ton tego dźwięku.
Wstępna diagnoza: Sprzęgło (a raczej łożysko). Ale padły także i inne określenia/spekulacje: np. łożysko mech. różnicowego, łożysko atakujące...
Sprzęgło w moim Roverku działa od nowości. A oto dane auta:
Rover 416si 1999 Hatchback 5dr
Silnik: 16K4F
Poj: 1588cm3 82KW, 111 KM
Przebieg 175 tys. km
Kupiony w Polsce w 10.1999.
Moje pytania:
- Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał podobny problem i czy wymiana sprzęgła pomogła? Jeśli to rzeczywiście nie tylko problem sprzęgła, to co jeszcze może być powodem usterki?
- Jakie sprzęgło pasuje do mojego Roverka (np wyczytałem o sprzęgłach MAPA za ok 200PLN, vs. Valeo za 350-400PLN.
- Jaki rozmiar sprzęgła (tarczy) jest odpowiedni? Np: 200mm 18 zębów.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Maciek
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 17, 2011 21:00, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 09:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sam noszę się z zamiarem zakupu sprzęgła bo objawy mam podobne i mechanior mówi, że to łożysko.
Do sprzęgła firmy Mapa to nie jestem przekonany i znając moje szczęście na pewno trafiłbym na turecki bubel. Tak więc nie zaryzykuję i kupię Valeo.
Co do parametrów z tego co mi wiadomo to podałeś dobrze:
średnica 200mm
ilość zębów 18
profil piasty 18x18,2x21
Zważywszy na przebieg (175kkm) zamówiłem u Tomiego sprzęgło Valeo.
Niestety - po lekturze archiwum - najprawdopodobniej czeka mnie wymiana łożysk w skrzyni.
Niestety tylko jeden post podawał rozmiary tychże (a i to dotyczyło skrzyni do diesla).
Czy ktoś z szanownych forumowiczów zna parametry łożysk do skrzyni R65 - dla silnika 1,6?
Dostarczenie ich razem ze sprzęgłem do warsztatu ograniczy moje koszty w zasadzie tylko do robocizny - a i to nie będzie mało...
Za kilka dni podsumuję temat i "pochwalę" się kosztami
Pozdrawiam
Maciek
[ Dodano: Sob Sie 09, 2008 16:21 ]
No i sam sobie odpowiadam,
Skrzynia była do wymiany. Zużyty/zniszczony wałek różnicowy oraz - jak skomentował mechanik - "zjechane" tryby. Nowa skrzynia i sprzęgło zainstalowane, Roverek "mięciutki jak kaczuszka". Tylko portfel boli...
Szef, Pan Marcin (dawne ASO w Radzionkowie) stwierdził, że 175kkm to i tak jeden z najdłuższych przebiegów, przy których wymieniał sprzęgło i skrzynię. Podobno w modelach późniejszych (2002+) padają często nawet poniżej 100kkm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum