Dzięki wielkie za pomoc wreszcie się zdecydowałem na zestaw Beckera 7926 z MapMapą 5.2 . I mam nadzieje że będzie dobrze służyć.
A co do tego że się jest skazanym... No cóż to jest i tak pod kontrolą windowsa CE chociaż go nie widać a jak jest a nie widać to zawsze da się zrobić tak żeby było widać
Ale ta navi jest strasznie droga. Ja za takie urządzenie bym tyle kasy nie dał. Ja tam jestem zadowolony z Mediona i AutoMapy 5.0.5. Koszt jaki był to 350zł za navi i nic więcej. Jakoś jeszcze mnie źle nie poprowadziła.
Dzięki wielkie za pomoc wreszcie się zdecydowałem na zestaw Beckera 7926 z MapMapą 5.2 . I mam nadzieje że będzie dobrze służyć.
A co do tego że się jest skazanym... No cóż to jest i tak pod kontrolą windowsa CE chociaż go nie widać a jak jest a nie widać to zawsze da się zrobić tak żeby było widać
Kiepski wybór, nie polecam tej mapy. W firmie mamy dwie sztuki nawigacji z "MapaMap" i nie chwalimy sobie tego.
Ale jak "uparłeś" się na MapaMap to popatrz na takie urządzenia jak GoClever. Całkiem przyzwoite urządzenia i w dobrej cenie. GoClever
Z tych używanych w żeglarstwie to jest jeszcze Raymarine, ale w tym przypadku ma to naprawdę małe znaczenie i już tłumaczę dlaczego.
Nawigacja de facto skłąda się z 3 części:
1. Chipu odbierającego sygnał z satelitów i przetwarzającego go na sygnał dla komputera - chipy używane we wszystkich nawigacjach (w tym i w Garminie) produkowane są przez dokładnie dwie firmy na Taiwanie - jedna robi pod marką "SirfStar", a druga "MTK".
2. Oprogramowania i tu jest już różnica, bo tu oprogramowanie morskie, czy lotnicze nie ma zastosowani, bo w "lądowym" ważne jest sposób wyszukiwania dróg, czyli algorytm oraz sposób dopasowania mapy do rzeczywistości (czasem są pewne różnice), a na morzu, czy w samolocie istotne jest tylko odwzorowanie
3. Mapy i tu jest zwykle pies pogrzebany - kto ma lepsze i lepiej pokrywające interesujące nas obszary
Co nie zmienia faktu, że znajomy ma Garmina i mapy ma bardzo dobre - np. Garmin ma uliczki wraz z numeracją domów w wioskach pod Piasecznem, których nie miała AutoMapa 4.5, ale to się dość dynamicznie zmienia i zależy od dostawcy map.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Co nie zmienia faktu, że znajomy ma Garmina i mapy ma bardzo dobre - np. Garmin ma uliczki wraz z numeracją domów w wioskach pod Piasecznem, których nie miała AutoMapa 4.5, ale to się dość dynamicznie zmienia i zależy od dostawcy map.
I tu z tobą Macieju się zgodzę. Wedle mnie dziś najlepszą pozycją na rynku jest AutoMapa oraz Garmin.
W garminie podoba mi się standard w jakim są opracowane mapy. Mówiąc jaśniej długie trasy można sobie opracować w MapSource i wysłać do urządzenia. Tak samo POI.
Za Garminem przemawia sporo ilość projektów w postaci darmowych map np. ump.waw.pl.
Za automapa natomiast duża baza POI. Chociaż panowie ciągle i na bieżąco przenoszą na platformę mapsource.
Za Garminem przemawia sporo ilość projektów w postaci darmowych map np. ump.waw.pl.
Ba. Można samemu się przyczynić do rozwoju umpa - mam znajomego, który tam mocno działa.
lineumaciel napisał/a:
Za automapa natomiast duża baza POI.
Ale można je pobrać tylko jak masz legalną kopię.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
W automapie jak sie ustawi te wszystkie punkty POI, ktore nas interesuja to tak zwalnia, ze drugi manewr sygnalizuje zaraz po tym jak dojezdzam do celu (20km)
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
W automapie jak sie ustawi te wszystkie punkty POI, ktore nas interesuja to tak zwalnia, ze drugi manewr
Zależy od sprzętu - u mna na Acerze (400mhz) działa spokojnie z kilkunastoma włączonymi punktami - natomiast TomTom na symbianie (E50) z włączonymi 3 POI ma już w terenie miejskim problemy z płynnością.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ba. Można samemu się przyczynić do rozwoju umpa - mam znajomego, który tam mocno działa.
Przyznam że koledzy bardzo prężnie działają.
argail napisał/a:
Zależy od sprzętu - u mna na Acerze (400mhz) działa spokojnie z kilkunastoma włączonymi punktami - natomiast TomTom na symbianie (E50) z włączonymi 3 POI ma już w terenie miejskim problemy z płynnością.
A ja sobie chwale Garmina Nuvi 200GP bo takowego posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony bardzo dobre pokrycie polski bardzo proste w obsludze. Jako jedne z nielicznych na zlocie bez problemow trafilo na tor rakietowa we wro
ja nabyłem w Biedronce w czerwcu Navia 2008 z wgrana MapaMap Lite (cena: 260pln) - ma stare mapy z 12/2007, ale za 99pln mozna dokupic aktualizacje.
dodatkowo dokupilem do zestawu 4GB SD karte i przejsciowke do ladowania z 230V bo nie bylo, dogralem mnostwo free programow multimedialnych i mozna dograc gry... w koncu pod spodem to po prostu Windows 5 CE
Dzialaja wszelkie programy do nawigacji i dziala to jak palmtop prosciutki.....podsumowujac...za 320pln z wszystkim to bezkonkurencyjna oferta
z takich tanszych polecam tez Manta 020/030 - tez jest opcja odblokowania dostepu do Windows (sa fora mowiace co i jak - jak przepis na ciasto)
co do samego softu to Automapa 5 ma najdokladniesza mape PL na rynku, ale proba ustawienia podrozy przez kilka podanych punktow jest strasznie trudna o ile nie niemozliwa. w MapaMap bez problemu ustawiam trase prze kilka miejscowosci przez co moja droga jest dokladnie taka jaka chce, gdzie chce krajowka a gdzie chce lokalna skrotem, omijam znane korki i inne utrudnienia. gdyby MapaMap miala mapy z Automapy to bylaby softem idealnym
Ja używam własnie Manty 030. Sprawuje się idealnie z AutoMapą. Troche długo trwa zimny start gps-a, ale taki już urok nawigacji. Uważam, że nie ma co płacić za znaczek na obudowie (markowe nawigacje). Urządzenie mam odblokowane, można włączyć gry, mp3, a nawet filmy w rozdzielczości 320x240
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum