Wysłany: Wto Sie 12, 2008 20:53 [214 Si] Problem z alarmem
Od niedawna posiadam Roverka. Z alarmem jest tak, że od samego początku nie mrugały światła przy zamykaniu z pilota i nie mrugała żadna dioda na desce itp...
Od dwóch dni mam odłączony klakson, ponieważ alarm zaczynał wyć zaraz po zamknięciu z pilota, tak około po 3 sekundach. Jak zamykałem z pilota później, tzn. nie zaraz po zamknięciu drzwi, ale mniej więcej po 3-5 minutach to nie zaczynał wyć.
Tak głupio jeździć bez klaksonu Czytałem coś o krańcówkach itp. ale nawet nie wiem gdzie to się znajduje
Jeszcze jedno, po zamknięciu z pilota wszystkie drzwi ładnie zatrzaskują się, tylko prawe tylne tak jakby miały problem, tzn. siłownik tak jakby ledwo zipał.
Ogólnie to wszystkie cyrki zaczeły się po ostatnim deszczu.
Proszę o sugestie.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 20:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 09:07
to być może, jak w większości akcji z alarmem i centralnym, sprawdź może wiązkę tylnej klapy( otwórz bagażnik i po prawej stronie u góry jest taka osłona gumowa przewodów), no i można zobaczyć siłowniki w drzwiach od centralnego.
Zobacz czy Ci się zamyka tylna klapa(chodzi mi o zamykanie z centralnego zamka), bo może przez to się włączał alarm bo układ np po przerwaniu kabli w klapie nie widział zamkniętego bagażnika.
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 14:56
Dzięki. Sprawdziłem wiązkę na tylnej klapie i był tam gruby czarny przewód z zielonym paskiem, który był przerwany. Zaizolowałem go. Sprawdziłem też pozostałe wiązki i wszędzie wyglądały ok. Zdjąłem też tapicerkę z prawych tylnych drzwi i zerknąłem na siłownik. Co prawda trochę jęczy, ale zamyka.
Na razie po podłączeniu klaksonu alarm nie zaczyna wyć tak więc jest nadzieja. Zastanawia mnie tylko brak mrugania kierunków podczas aktywacji/dezaktywacji alarmu.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 17:23
wiem, że jest taki alarm w Roverach, który nie mruga, musisz sprawdzić jakie masz oznaczenie na pilocie, końcówka XTA i XTB chyba się różnią właśnie zastosowanym immo i tym błyskaniem kierunkowskazami,
a migały Ci wcześniej w ogóle?
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 19:21
Przy dzyndzlu w drzwiach nie będzie mrugać, bo nie mam tam żadnych diod. Nic, tylko plastik na drucie
Rozumiem, że nie będzie żadnych błysków
Zastanawia mnie tylko, że pomiędzy zegarami na desce rozdzielczej widzę diodę, ale ona też nie mruga po aktywacji alarmu. A może ta dioda jest do czegoś innego?
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 22:04
Chester napisał/a:
w trakcie zamykania mruga dość szybko a jak sie już alarm uzbroi to mruga w odstępach chyba 1-2 sec nie ważne jaką masz centrale A czy B
No to kupa, bo u mnie nie mryga ta dioda wcale.
Dzięki Panowie za pomoc
[ Dodano: Nie Sie 17, 2008 12:51 ]
Witam ponownie. Niestety alarm nadal szwankuje Zaczyna wyć zaraz po zamknięciu drzwi Jeśli ponownie wszystkie otworzę i zatrzasnę po kolei to zazwyczaj udaje się go zamknąć z pilota i już nie wyje. Już nie wiem co robić.
Gdzie znajduje się w Roverze centralka od alarmu, bo chciałbym go odłączyć całkowicie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum