Wysłany: Pon Sie 18, 2008 08:51 [R75] Czujnik deszczu
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Witam!
Ma ktos moze w R75 czujnik czeszczu w przedniej szybie?? Interesuje mnie czy wystarczy zmienic szybe i podpiac sie pod kostke i bedzie dzialalo czy trzeba jakies magiczne sztuczki uskuteczniac...Znalazlem jakas mala kosteke z 2 przewodami miedzy dachem a podsufitka i jestem ciekaw czy to nie od tego bo jak narazie to wszystko co podlaczam to tylko pod kostki i dziala,wiec moze z szyba z czujnikiem bylo by to samo...
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 00:45, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 08:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 14:57
Czujnik deszczu w R75 nie jest na szybie(na 90%) tylko w lusterku wstecznym po drugiej stronie jest takie oczko. Mi wyleciało to szkiełko ze 4-5 miesięcy temu i od tego czasu wycieraczki się nie włączają podczas deszczu a wcześniej się włączały.
A to w takim razie Rowan czemu jak chcialem wymieniac szybe to koles sie pytal czy z czujnikiem deszczu czy bez.Szyba ma takie dziwne pole jak ma czujnik z tego co widzialem.Lusterko mam tez z takim oczkiem bo z UK sobie kupilem w koncu ale to okienko z przodu to tylko drugi czujnik swaitla bo lustro foto cos tam potrzebuje przeciez 2 zrudel swiatla zeby wiedziec czy z tylu masz jasniej czy nie i jak ma sie sciemnic..Mi sie zdaje cos ze na bank narodowy czujnik jest jednak w szybie.
[ Dodano: Pon Sie 18, 2008 17:31 ] Rowan... Jedz wiecej orzechow pamietacz te TEMATY
Sam sie tam udzielales:) i czujnik jest na szybie a nie na lusterku
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 08:17
przy zamonotwaniu czujnika deszczu trzeba zmienić konfiguracje auta, według mnie już nikt nie załatwi kodów konfiguracji , bo to nie jest opcja włącz i wyłącz.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Pomógł: 16 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 114 Skąd: Lubaczów
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 11:02
Rowan-a czepił błąd , ala to się zdarza.
Czujnik deszczu jest napewno w szybie i trudno go nie zauważyć
Mam go u siebie to wiem. Ta kostka faktycznie powinna być do czujnika, ale też słyszałem, że trzeba pogrzebać w kompie i coś tam jest nie tak z manetką. Tylko nie wiem o co chodzi
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Trochę późno, ale się włączę do dyskusji. W RAVE pisze, że czujnik deszczu (tzn. nadajnik i odbiornik) są w obudowie lusterka przymocowanej do szyby (chyba przyklejonej). Czujnik rozpoznaje wilgoć na podstawie ilości odbitego światła od powierzchni zewn. szyby (przy wilgotnej odbija się mniej tzn. więcej się rozprasza).
Dlatego sądzę, że można wymienić szybę i będzie ok.
Czujnik w R75 to taka puszeczka pod lusterkiem-sprawdzone w praktyce.Dziala w ten sposob ze na suchej szybie swiatlo odbija sie od szyby i leci od laseru do laseru.na mokrej zalamuje sie o krople i nie trafia w drugi laser-wycieraczki zostaja wlaczone.
Witam.
Pytanko z innej strony. Mam czujnik deszczu i wycieraczki same mi sie nie wlaczaja (dwie proby czekania az nic nie widac) i musze recznie uruchomic. Na wlaczniku czasowym chodza jak chca, raz wolniej raz szybciej. Na pewno zalezy to od predkosci ale od czegos jeszcze. Moze wlasnie od czujnika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum