Wysłany: Pon Sie 18, 2008 21:12 [R75] ABS działa cały czas
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich klubowiczów.
Od jakiegoś czasu walczę z ABS-em w moim R75
Problemy zaczęły się od zapalenia się kontrolki ABS.
Pierwszym krokiem było sprawdzenie kabelków od ABS, jeden przy prawym przednim kole wydawał się poprzecierany w paru miejscach , więc niewiele myśląc wlutowałem nowy około 15 cm kawałek przewodu.
Niestety nie przyniosło to poprawy- ABS dalej raził.
Po sprawdzeniu na tzw"komputerze" wyszło iż uszkodzony jest czujnik na lewym tylnym kole.
Wymieniłem na nowy i bingo LAMPKA ABS ZGASŁA - wiec układ jest sprawny.
Powiem więcej jest sprawny za bardzo, uruchamia się przy troszkę mocniejszym wciśnięciu hamulca na suchej nawierzchni. Co to może jeszcze być ?.
Kolejny czujnik , myślałem ,ze pierścienie -ale okazuje się ,ze nie występują w tym modelu.
Ciekaw jestem ,czy kolejna wizyta na komputerze wykaże jakieś błędy (pomimo, że ABS nie sygnalizuje błędu poprzez lampkę na desce).
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 23:31, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 18, 2008 21:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Wto Sie 19, 2008 09:04
Kiedyś jak walczyłem z ABSem w fordzie sierra to elektronik samochodowy powiedział mi, że czujniki powinno się wymieniać parami (na danej osi) bo inaczej czasem wariują jak masz dwa różne. Może i miał rację...
nie powinno być problemu jeśli wsadziłeś czujnik z przeznaczeniem na tył, możesz mi podać symbol czujnika , w 75 inne są w przedni kole inne w tyle.
Czujnik kupiłem w Tomateam jako czujnik na tył ... długość kabla pasowała , mocowanie także . Dla pewności sprawdzę symbol.
Czy to może być sprawcą problemu ?
a hamulce masz sprawne? miałem ten sam problem, niby wszystko okej, a abs wariował, okazało się że jeden klocek źle dolegał i abs odbierał to jako poślizg, choć klocki wcale nie były zużyte
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum