mam pytanie odnośnie działania termostatu.
Jeżeli wskazówka temperatury po rozgrzaniu się silnika jest na środku skali (wydaje się działać poprawnie), czy możliwe jest aby powietrze lecącące z nawiewu było ledwie letnie?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 12:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli wskazówka temperatury po rozgrzaniu się silnika jest na środku skali (wydaje się działać poprawnie)
napisz może jeszcze czy jest to rzeczywiście po rozgrzaniu się silnika (pamiętaj, że w ROVERkach dieselki nagrzewają się dłużej niż benzynka) czy tylko wskazówka Ci pokazuje jego nagrzanie ....
reszta jak Brt napisał: zawór nagrzewnicy, nagrzewnica, przewody
zichan napisał/a:
czy możliwe jest aby powietrze lecącące z nawiewu było ledwie letnie?
bez urazy, ale zakładam, że pokrętła i suwaki nawiewów masz odpowiednio ustawione ? ... czasem zapominamy o najprostszych rzeczach
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 96 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 895 Skąd: Rzeszów
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 19:07
zichan napisał/a:
Chester napisał/a:
zichan napisał/a:
Jeśli chodzi o linki to działają poprawnie (wewnątrz auta sprawdziłem podczas rozkręcania konsoli, na zewnątrz ręcznie je przesuwałem).
ale czy linka otwiera całkowicie zawór u mnie też z pozoru było OK ale okazało sie ze linka nie otwierała całkowicie zaworu .....
jak to można sprawdzić?
sciagasz linke przy zaworze sprawdzasz recznie polozenie zamkniety-otwarty, zakładasz linke i kręcisz zimno-cieplo jesli jest w mniejwiecej takim samym polozeniu jest OK
A wziął ktoś z Was pod uwagę , że nagrzewnica może być zapowietrzona?
Sprawdź Kolego , czy jak dasz przez ok 20 sek 3500-4500 RPM czy będzie jakaś różnica w temp. powietrza z nagrzewnicy.
Jeśli poleci cieplejsze , to masz zapowietrzoną nagrzewnicę. Dopiero jeśli odpowietrzanie nie da efektu pomyśl o przepłukaniu jej. (W przeciwnym kierunku do przepływu cieczy chłodzącej.)
Przepłukać nagrzewnicę możesz sam...
Wystarczy wyjąć ją (choć niekoniecznie , jeśli wiesz które węże do niej prowadzą) I puścić wodę nawet ze zwykłego węża ogrodowego!
To wystarczy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum