Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 16:10 [R75] Czy jest pasek czy łańcuch?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam, mam R75 2.0CDT z 2000r., chciałbym się dowiedzieć czy u mnie w aucie jest pasek rozrządu czy łańcuch, no i jaka jest różnica. Nieznam się na tym więc proszę mi to wytłumaczyć.
pozdrawiam i z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 19:25, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 16:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pasek jest dożywotni ( teoretycznie ). Ale może w trakcie użytkowania zacząć go słychać - co będzie dosyć głośne i wtedy trzeba go wymieniać. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją, ale słyszałem że takie coś występuje.
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 17:38 Re: [R75 2.0CDT] czy jest pasek czy łaścuch?
Arthurro napisał/a:
[R75 2.0CDT] czy jest pasek czy łaścuch?
Myślę że łaścuch ... często go słyszę jak łaścuchoce gdzieś pod klapą - co prawda mój łaścuch opróc łaścuchowania właściwie nic nie robi, ale wiem że łaścuch jest.
ps. przepraszam, nie czepiam się, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Oczywiście miałem na myśli łańcuch Zawsze miałem paski w samochodach a 75 mam od 9 lipca 2008 roku i jeszcze się nie przestawiłem ze słownictwem No ale co jak co, 75 to fajna czekoladka
[ Dodano: Pon Wrz 29, 2008 19:26 ]
a jak już o tym mowa, to może ktoś się orientuje ile wymiana łańcucha kosztuje ? pytam z ciekawości
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 19:24
W niektórych furach typu Fiat 125(obydwie wersje pojemności) miały łańcuchy i trzeba było je wymieniać-sam to robiłem gdy zaczynał hałasować.W innych,gdzie były paski silnik był zdecydowanie cichszy.To wszystko nie dotyczy Twojego Rovera! Tzn. nie trzeba wymieniać i silnik też do głośnych nie należy.Po za tym nie słyszałem,żeby komuś "strzelił" łańcuch,natomiast pasek zerwało mi kiedyś w Mirafiorce 2,0 i skończyło się na poważnym remoncie silnika.
Też się zastanawiałem co siedzi w tym modelu. Byłem przekonany, że pasek. A tu niespodzianka. Już miałem dzwonić do mechaników i umawiać się na wymianę
_________________ "Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum