Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
witam mam dwa zasadnicze pytania,pierwsze to co się dzieje z kontrolkąoleju świecila podczas gwaltownego skrętu w prawo po wyprostowaniu kół gaśnie?Niedawno kupilem to auto także jestem ciemny ale powymienialem jużoleje filtry myśląc że to pomoże a tu zong dzieje się to samo sprawdzilem stan oleju w normie a wlałem 4L.Druga sprawa która bardzo mnie niepokoi to ubytek płynu chłodzącego dolewalem już trzy razy w ciągu tygodnia,sprawdziłem wszystko co możliwe niewidać żadnych śladów wycieku zdurnialem co jest grane czy posiadacze tego modelu mają podobne problemy???????????????? Głowa mi pęka i proszę o jakieś porady.Pozdrawiam wszystkich klubowiczów SZACUN
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 20, 2011 21:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 08:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 08:34
Co do kontrolki ciśnienia oleju to nie mam pojęcia, ale za to z ubytkiem płynu powiem ci tak:
Wczoraj byłem ze swoim R400 u mechanika bo też mam ubytki płynu, podnieśli samochód, sprawdzali czy są jakieś wycieki ale żadnych nie ma. Nie kopci nic się złego nie dzieje tylko ubywa płynu. Diagnoza - uszczelka pod głowicą. Także u Ciebie prawdopodobnie będzie to samo. Dużo ludzi opisuje tutaj problemy z uszczelką i wnioskuje, że te silniki prędzej czy później dopada problem wymiany uszczelki pod głowicą. Smutne to ale na szczęście to jedyny problem który mam do rozwiązania.
Jak się skręca samochodem, to zapala się kontrolka ciśnienia oleju, hehehe?
Ja stawiam pół litra, że jest za niski poziom oleju (poniżej minimum na pewno) i od tego, podczas skręcania, gdy bezwładność wywala olej na boki miski olejowej, odsłania się smok pompy oleju, od czego ta się zapowietrza i lampa syngalizuje.
Odnośnie ubytku płyny chłodniczego - też stawiam na HGF.
A jeszcez więcej - podejrzewam, że i oleju i cieczy ubywa podczas pracy silnika, i nie dzieje się to przez zużyte pierścienie tłokowe,czy uszczelniacze zaworów.
Silnik dostał HGF-a.
Jak się z tym zmagać, pisałem wielokrotnie i treściwie. Nawet dziś.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
a zaglądałeś do miski?? może po prostu smok się rozleciał (tam jest taka plastikowa końcówka, którą można zdjąć, ale też mogła się połamać jeśli ktoś przyszorował miską o jakiś kamyk ) i mimo odpowiedniej ilości oleju nie sięga na zakrętach...
co do drugiej przypadłości to też stawiam na HGF... przy okazji remontu możesz zerknąć do miski
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Ha, może być i urwany czy nieszczelny smok. Zupełnie nie wiem, jak to wygląda w silniku Rovera. Ja pamiętam pompę oleju i smok z mojego śp. FSO 1500 rocznik 1987. Dolna część pompy i smok to był monolit, nijak się to nie mogło rozszczelnić.
Generalnie efekt zapowetrzania się pompy, ewidentny.
Może już dożywa swich dni i ma za małe ssanie i tłoczność?
Sa to pompy o zazębieniu wewnętrznym, żywotność ich jest - względem tych starodawnych, o zębach zewnętrznych - wręcz granitowa.
Jak się nie sprawdzi - wiedzieć się nie będzie, gdybać można i do sądnego dnia.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Dzięki za porady ale dzisiaj zlokalizowalem wyciek płynu także wątpliwa sprawa czy to słynne HGF,mianowicie kapie tak jagby z kola pasowego tylko co to za kolo to niemam pojęcia splywa sobie delikatnie po przewodzie do czujnika ciśnienia caly był zalany plynem byćmoże przez to czujnik platal figle.Co wy na to Panowie.Pozdro
najwyraźniej cieknie Ci pompa wody... mam nadzieję, że nie wymieniałeś jeszcze rozrządu po zakupie...
czy czujnik mógł od tego głupieć... trudno powiedzieć osusz to dokładnie to sie dowiesz
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum