Wysłany: Nie Paź 05, 2008 22:26 [all] czy oznaczenia GTI i TDI moga wystepowac razem ??
chodzi mi w szczegolnosci o VW ... VW GTI TDI <-- jest cos takiego
sory ze nie zwiazane jest to z Roverem ..ale nie bede zapisywal sie na forum VW zeby uzyskac odpowiedz , ktora zapewne tu uzyskam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 05, 2008 22:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
TDi to Turbo Diesel Intercooler (nie wiem dokladnie jak sie pisze.
TDI to Turbo Direct Injection --> http://pl.wikipedia.org/w...irect_Injection
a GTI tu sie moge mylić, to oznaczenie typowe dla VW oznacza lekko usportowioną wersję ich Golfa (to ten sprzęt dla dresiarzy co montują worki na śmieci przy szybach i niby, że przyciemniane czy coś.) Jak się mylę to poprawcie mnie.
_________________ Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligecja jest to, że się z nami nie kontaktują.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pon Paź 06, 2008 07:54 Re: [all] czy oznaczenia GTI i TDI moga wystepowac razem ??
FSEbola napisał/a:
chodzi mi w szczegolnosci o VW ... VW GTI TDI <-- jest cos takiego
sory ze nie zwiazane jest to z Roverem ..ale nie bede zapisywal sie na forum VW zeby uzyskac odpowiedz , ktora zapewne tu uzyskam
Pamiętam, że pierwsze wersje III z silnikiem 110-konnym, nazywały GT TDi, ale wersji GTi TDi nie pamiętam.
a czy oznaczenie GTi nie jest czasem zarezerwowane dla silnikow benzynowych
Nie, ale auta typu "GTI" to praktycznie wyłącznie benzynowce (tzn. nie potrafię podać przykładu "GTI" z silnikiem diesla, ale pewnie coś takiego jest).
FSEbola napisał/a:
mnie choodzi wlasnie konkretnie o VW GTi TDi
Wg mojej bieżącej wiedzy nic takiego nie było.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
"GTI TDI 20 Jahre - 1996 (CH - tylko 400 egzemplarzy) "
Coś mi się kojarzy że w mk4 też mogło coś takiego być, ale głowy nie daję
no faktycznie ... a juz myslelem ze to wymysl ''buraczanych dresiarzy'' cos typu tego ze dokleil GTi ....badz zotawil oznaczenie jak skladaka robil .....( przepraszam jezeli kogos z roverowiczow obrazilem )
Były też Golfy IV GTI TDI występowały z silnikami 1.9 TDI 110, 115, 130 i 150 KM. GTI to poprostu wersja wyposażenia (fotele Recaro, trójramienna kierownica) z lekko zmodyfikowanym zawieszeniem.
w V GTI jest bardziej pakietem wyposażeniowym (mowa o klekocie) - w benzyniaku jest juz mocniejszy silnik (oczywiście jeśli chodzi ogólnie o wersje oryginalne, a nie dorabianie pakietu)
z kolei są robione teraz wersje GT gdzie rzeczywiście można dodatkowo wybrać jeszcze mocniejszą wersję silnika - klekot 170KM i benzyniak też 170KM ale z turbinką
_________________ moja historia motoryzacji: - Fiat Cinquecento; 700; - Fiat Punto 1.2 8V; - Fiat Bravo 1.2
16V; - MG ZR 160; - Golf V 2.0TDI; - Golf VI GTD
GTI TDI oznacza tylko Golfa z silnikiem 1.9 TDI 150km inne z bajerami wewnątrz to sportline czy coś takiego
Mylisz sie przeczytaj to co napisalem wyżej, zajżyj na ten link
http://www.allegro.pl/sea...di&category=149
a jak dalej nie jesteś przekonany to zobacz co piszą na niemieckiej wikipedii.
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 18:53 Re: [all] czy oznaczenia GTI i TDI moga wystepowac razem ??
Tomi napisał/a:
Pamiętam, że pierwsze wersje III z silnikiem 110-konnym, nazywały GT TDi, ale wersji GTi TDi nie pamiętam.
Ja mam takiego, Golf GT TDI Kombi ale silnik ma 90 KM z 1995 roku. Z tego co zaobserwowalem rozni sie od Golf CL, nakladkami plastykowymi na nadkolach i ozdobna listwa na progach. Jeden z mechanikow jak wymienial olej, po zdjeciu oslony silnika stwierdzil, ze wyglada jak GTI, ze niby jest "wzmocniony", ma grubsze przeguby itd. Nie wiem jak wyglada od spodu inny Golf III TDI wiec nie wiem czym sie rozni.
_________________ --== "Z mądrym człowiekiem to i pogadać ciekawie." ==-- Fiodor Dostojewski
a tu III - http://www.motone.pl/index.php?topic=501.0
W III siedzenia kubły, listwy i zderzaki z akcentami GTI i co najważniejsze to pełne przednie lampy. Tylko GT i GTI takie mają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum