Wysłany: Pią Paź 31, 2008 19:59 [420] gdzie szukac materialow do tuningu???
Mam pytanie gdzie mozna znalezc czesci do tuningu zewnetrznego takie jak np lampy tylnie?? Szukalem na allegro i w wszelkiego rodzaju sklepach, ale nie znalazlem zednych akcesori do tuningu roverka 420. I jeszcze jedno czy oplaca sie przyciemniac szyby i w jakim stopniu przyciemnienia byscie proponowali??
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 19:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 256 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 12:13
Jak to czy sie oplaca ? A co tu ma sie oplacac ? No chyba ze myslisz o promieniach UV szkodliwych dla skory... to wtedy sie oplaca. A tak to przyciemnia sie dla wlasnego siebie, by autko ci sie podobalo No i w lato jest ciut chlowdniej w srodku i siedzenia tak sie nie nagrzewaja. Zalezy gdzie to robisz, ile szyb przycimniasz... jak dla mnie to przy 200tce, 3 szyby (2 boczne tylnie i tylnia) to w warszawie okolo 350zl - 400zl Mi sie osobiscie podoba okolo 70% przyciemnione (nie zupelnie czarne, chyba nastepne w kolejce). Fajnie tez wygladaja takie lustrzane
Dokladnie do tego modelu Rovera nic nie mozna znalsc z akcesori tuningowych Sam posiadam Rovera 420 i jak na razie w nim nic nie idzie zmienic poza przyciemnieniem szyb i wrzucenie alum felg
po poszukiwaniach stwierdziłem, że mi to niepotrzebne
ewentualnie kombinować można z przełożeniem progów od jakiegoś magika lub ze sportowej wersji hondy - nie pamiętam się nazywała
sprężyny obniżone też można dostać, felgi też bezproblemowo no i lotka tylnej klapy
kierunkowskazy dymione też nie problem, chyba, że już masz
we wnętrzu zmiana gałki zmiany biegów na drewniana albo z magika, obramówki na zegary i pokrętła
to by było na tyle na szybko, ale to żaden tuning jest przecież
ja kupiłem kierunki, chcę kupić lotkę i felgi (obie części oryginalne), przyciemniam lampy tylne (tylko sferę pomarańczy bo chciałbym uzyskać efekt dymionych kierunków, a nie czarnych lamp), mam też owiewki (to nie tuning ale jednak jest to jakaś zmiana wizualna) i mam też emblemat z magików - flagę brytyjską z kratownicą
do tego obramówki chromowane
zastanawiam się nad gałką zmiany biegów - ale tylko oryginał, i nad listwą tylnej klapy chromowaną - ale delikatną - około 2-3 cm w celu ochrony klapy bardziej niż wizualizacji
no i mam też chromowane ramki na tablice - wyglądają solidnie
z lakierowania lusterek zrezygnowałem bo wygląda to IMO średnio, lepiej zadbać czernidłem o czarne plastiki i będzie git
generalnie wszystko czeka na ciepłe dni bo w mróz to nie zamierzam nic robić, bo ani się nic nie przyklei, a plastiki są twarde i lubią się połamać, no i ta sól na drodze
Jeśli chodzi o przyciemnienie szyb to naprawdę polecam. Ja w swoim R420 przyciemniłem i efekt jest naprawdę super. stopień przyciemnienia to tył 85% a przód 70%
co do klamek, to ja myślałem nad okleiną imitującą chrom tak jak jest w R45 i do tego lusterka, ja się do tej operacji powoli przymierzam, ale musi się ciepło zrobić. Co do takich zabiegów to już mam jakąś wprawę bo robiłem okleinę drewnopodobną w środku, zresztą pokazywałem w innym poście.
Wiosną przyciemniam tak jak brat w Madzi: przednie drzwi 17% a cały tył 45%, hcę jeszcze coś widzieć jak cofam
Nie masz niestety racji. Szyby od kierowcy i pasażera nie mogą być w ogolę przyciemnione. Ja mam tak ja pisałem wcześniej 85% tył i przód 70% i nie mam problemów z parkowaniem, cofaniem w nocy ale to może kwestia wyczucia auta.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 16:36
Jeśli masz jak piszesz z przodu przyciemnione 70%:
krychu_nt napisał/a:
Ja mam tak ja pisałem wcześniej 85% tył i przód 70% i nie mam problemów z parkowaniem, cofaniem w nocy ale to może kwestia wyczucia auta.
to dlaczego piszesz:
krychu_nt napisał/a:
Szyby od kierowcy i pasażera nie mogą być w ogolę przyciemnione.
Szyby przednich drzwi mogą być przyciemnione do 17%, a Twoje kolego 70% przyciemnienia to trochę więcej, nie uważasz?
Co do wyczucia auta to myślę że nie można mi niczego zarzucic, jednak po pierwsze:
Nie podobają mi się "karawany" z czarnymi szybami, a po drugie jednak lubię widzieć coś w tylniej szybie
Pozdrawiam
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie masz niestety racji. Szyby od kierowcy i pasażera nie mogą być w ogolę przyciemnione.
mogą być przyciemnione do granicy maksymalnej 30%, więc nie można stwierdzić, że nie można ich przyciemnić bardziej niż fabrycznie
osobiście myślę o właśnie dojechaniu przednich do 30% a tyłu mniej więcej na 70% bo nie podobają mi się takie czarne zupełnie, poza tym widoczność jednak jakąś chciałbym mieć
truten23, wklej fotki madzi z takim przyciemnieniem
aiwer napisał/a:
Klamki w kolorze nadwozia?
mi bardziej odpowiada "odnowienie" elementów czarnych bo i tak część z nich taka będzie, natomiast pobawił bym się w klamki od 45, ale niestety ich cena zwala z nóg - komplet używek około 400 zł + znalezienie w kolorze własnego nadwozia bezcenne, a do lakierki to już wcale się nie opłaca
Przyciemnianie szyb przednich nie jest jednak zgodne z prawem. Warunki, jakie muszą spełniać, określa Rozporządzenie ministra transportu i gospodarki morskiej z 1997 roku w sprawie obowiązku stosowania polskich norm branżowych (DzU nr 160 z późniejszymi zmianami). Jest tam mowa o normie BN-76/3626-07, która określa wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Podstawą prawną jest także art. 66 ust. 1 pkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Według prawa szyba przednia czołowa musi mieć przepuszczalność światła nie mniejszą niż 75 proc., a szyby boczne przednie w polu widzenia kierowcy, tj. 90 st. w lewo i w prawo, co najmniej 70 proc. Fabryczne szyby mają najczęściej przepuszczalność światła na granicy normy - przyciemnianie przednich szyb folią albo metodą piecową zgodne z przepisami jest w praktyce właściwe niemożliwe. Dopuszcza się jedynie oklejenie bezbarwną folią antywłamaniową.
Jeśli szyby są przyciemniane fabrycznie to one już mają "zaklepany" zakrez 0-30% przejżystości. Natomiast szyby aterniczne jak w naszych R np. mają nie więcej jak 7% nie-przejżystości.
Pozdrawiam
truten23, no tak ale te 7% czy tam kilka procent w inną stronę można zrobić (są takie folie podobno) więc nie można powiedzieć, że wcale nie można przyciemnić - tylko o to mi chodzi
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 18:57
No właśnie są, z tego co koleś od szyb mówił, to na sze atermiczne szybki nie można założyć więcej jak 17%.
Właściwie to zakładał 18% ale mówi że te folie płowieją o ten 1-2%
Ale każdy ma inne doświadczenia.
A teraz fotki Madzi, o których była mowa:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum