Wysłany: Pon Lis 03, 2008 09:06 [R220 SDi] Jak długo powinien grzać się silnik?
Tak jak w temacie. Jak długo grzeje wam się 105konny diesel? Bo ja przejadę 10kilometrów i przy jesiennej pogodzie jest jeszcze nie całkiem zagrzany...może trzeba wymienić termostat na zimowy?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 09:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Lis 03, 2008 09:21 Re: [R220 SDi] Jak długo powinien grzać się silnik?
Kh4mell napisał/a:
Tak jak w temacie. Jak długo grzeje wam się 105konny diesel? Bo ja przejadę 10kilometrów i przy jesiennej pogodzie jest jeszcze nie całkiem zagrzany...może trzeba wymienić termostat na zimowy?
W moim R45 2.0 iDT jest tak samo - dzisiaj po przejechaniu dopiero 6-7km miałem wskazówkę temperatury na połowie. Czy to znaczy, że ja też mam termostat do wymiany...?
Wszystko zależy od warunków (trasa? miasto? korki?) i stylu jazdy.
IMHO 6-7 km normalnej jazdy, to za długo, w korku tym bardziej.
Oczywiście mowa o obecnych warunkach pogodowych
masz dobry termostat U mnie niestety obecnie jakieś 5 - 6 km a zimą ok. 10km. Mówię o nagrzaniu silnika do połowy skali na wskaźniku na desce. Ciepłe powietrze zaczyna dmuchać po ok 3km.
Jeżeli termostat jest dobry to po co kupować nowy. Sprawdźcie najpierw czy jest ok czy nie i dopiero później wymieniajcie jak jest zły. Szkoda kosztów. Jak sprawdzić - proste. Nagrzejcie silnik i jeździe w trasę i żeby prędkość była cały czas w miarę jednostajna ( około 100km/h) Jeżeli temperatura będzie stałą w miejscu przez najbliższe kilometry jest ok. Jeżeli temperatura spadnie sporo termostat do wymiany.
Paul, prosze nie wal głupot i nie wmawiaj ludziom ze maja termostat do wymiany, najpierw niech go sprawdza a potem wymieniaja - sprawdzcie czy weze dolne oraz gorne sie nagrzewaja a chlodnica jest zimna(jezeli tak brak obiegu i dupa) jezeli obydwie rzeczy sa w takiej samej temp, to ok, odpalcie samochod na wolnych obrotach np. po nocy czyli zimnego i obserwujcie kiedy wskazowka temperatury zacznie sie ruszac ku gorze, wybierzcie sie w trase i jadac tak samo kilka km sprawdzcie jak zachowuje sie wskazowka temperatury... Jezeli termostat jest do d... to tez bedzie lipne ogrzewanie w srodku a auto bedzie nagrzewac sie pol godziny
CZYSTA LOGIKA JEST ZE DIESLE NAGRZEWAJA SIE DLUZEJ OD BENZYNY A TYM BARDZIEJ W ZIME I ZALEZNE JEST TO OD TEGO KTO JAK JEDZIE
Paul, ale Kh4mell, nie sprawdzając nic odrazu leci po nowy termostat tylko po co jak według mnie wszystko jest ok, dla mnie jaki dla niego Twoja odpowiedz byla jednoznacza jakby naprawde koledzy mieli termostaty do wymiany... KONIEC OT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum