Wysłany: Pon Lis 17, 2008 12:14 [R75] Jak wyciągnąć radio z dużą nawigacją
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2001
Jak wyciągnąć radio z dużym wyświetlaczem LCD od nawigacji. Sposób na zwykłego kaseciaka znalazłem ale w tym przypadku jest chyba inaczej. Górny daszek zdjęty, śrubki od radia, dwie w narożnikach też są odkręcone, radio wygląda na luźne ale kiedy ciągnę do siebie to gdzieś wyraźnie blokuje. POMOCY!!!
pozdrawiam
Krzysztof
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 11:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 12:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Lis 17, 2008 18:01
na na dole powinieneś mieć 2 szczeliny na haczyki czy jak tam to sie zwie Napewno kojarzysz o co mi chodzi, cienkie płaskie blaszki Myślę że to Ci blokuje choć ręki nie dam sobie uciąć
Jeśli myślisz o takich szczelinak jak widać w kaseciakach to niestety nic takiego nie ma. Miałem kiedyś R75 TDi właśni z takim zwykłym radio-magnetofonem i faktycznie tam były szczelinki, w które wystarczyło włożyć np. pilniczki do paznokci i radio wyskakiwało.
W tym przypadku kompletnie nic nie widać.
Nie widać ale właśnie po blokach tam cuś trzyma. Musisz włożyć tam, z obydwu stron, coś cienkiego i niełamliwego, np. kartę kredytową. Gdy uda Ci się wcisnąć te "pstryczki" w środku to na pewno poczujesz.
Przy okazji, jeśli już wyciągniesz radio, daj znać czy masz z tyłu taką białą skrzyneczkę/pudełko nie wiem jak to nazwać.
Będzie napisane "Module *********".
Nie mam pojęcia co to jest... i nikt nie odpowiedział na to w moim temacie, może teraz się uda.
Chętnie bym sprawdził tą białą skrzyneczkę ale, niestety, kombinuję na różne sposoby i nie potrafię tego zrobić. Wszystko jest tak ciasno spasowane że chyba z boku nic się nie wkłada, może z dou lub z góry.
A może jest możliwość dostania się do radia z innej strony, może da się ściągnąć jakąś osłonę, gdzieś z boku?
Bez konkretnej i pewnej wskazówki nie zrobię tego a coś połamać to zawsze zdążę.
Pozdrawiam
Krzysztof
Tak się skład że akurat mam wszystkie elementy tego zestawu"na wierzchu"bo jestem przed montażem tego u siebie w aucie,więc wrzucam fotki na których widać że po bokach,w dolnej części są ruchome blaszki które zaskakują po włożeniu tego panelu w swoje miejsce,także można wnioskować po tym,iż chcąc wyjąć ten panel trzeba włożyć coś cienkiego w oba dolne boki żeby te blaszki odhaczyć.Tyle mogę pomóc
Dzięki za zdjęcia, bezpośrednio nie pomogły ale widząc typ zaczepów oświeciło mnie i znalazłem sposób na wyciągnięcie radia.
Sprawa jest bardzo prosta czyli co należy zrobić aby wyciągnąć radio z dużą nawigacją:
- zdejmujemy czarną osłonkę, która znajduje się po daszkiem.
- odkręcamy daszek i ściągamy go ciągnąc do siebie.
- po ściągnięciu daszku pojawiają się w narożnikach śrubki od radia, w narożnikach, odkręcamy je.
- ściągamy przednią osłonę panela klimatyzacji, jest na zatrzaskach i wystarczy delikatnie podważyć z każdej strony, bezproblemowo się ściąga.
- sterownik jest przykręcony 4 śrubkami, które łatwo odkręcamy i wyciągamy sterownik ciągnąc do siebie, zero problemów.
- wkładamy rękę pod radio w narożnikach od spodu i szukamy blaszek (zaczepów), łatwo je zlokalizować i aby zwolnić radio z zaczepów wciskamy blaszki w kierunku radia. Prosta spawa.
- po zwolnieniu zaczepów radio będzie można wyciągnąć, mogą sprawić troszkę kłopotu górne zaczepy (te pod daszkiem), ale wystarczy delikatnie podważyć miękką ramkę kokpitu i wszystko wychodzi.
Dziękuję wszystkim za pomoc i mam nadzieję że w przyszłości te wskazówki komuś się przydadzą.
Pozdrawiam
Krzysztof
A jest jeszcze prostszy sposób wymontowania tego radia.Wyciągamy jedną z tych dwóch czarnych gałeczek(tę bliżej środka) i ukaże się nam otworek,w który jak zaglądniemy to widać śrubkę,wkładamy cieńszy śrubokręt,przekręcamy i rónocześnie ciągniemy radio do siebie.
To jest specjalnie do tego skonstruowany mechanizm! Przekręcając tę srubkę,ciągnie ona obie blaszki do środka,co umożliwia wyciągnięcie radia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum